Eilandenoverleg

Bewoners in actie tegen verkeersoverlast Kattenburgerstraat

Het Parool publiceerde op 15 juni een groot artikel over de verkeersoverlast die de bewoners van de Kattenburegerstraat ervaren. De bewoners vrezen dat de overlast nog gaat toenemen door nieuwe knips en door toevoeging van een extra afslagvak onder het spoorviaduct Kattenburgerstraat als de fietsers gerbuik gaan maken van de nieuw aan te leggen fietsonderdoorgang naast het bestaande viaduct. Lees hier het Parool artikel.

Marlou Visser heeft op 13 juni namens de bewoners ingesproken in de gemeenteraadscommissie MLD-Verkeer. Ze kondigde acties aan en vroeg de commissieleden omin het kader van de Agenda Autoluw te streven naar vermindering van de overlast in plaats van herverdeling van de overlast. Lees hier de inspraaktekst.

Steun de actie tegen verkeersoverlast en teken de peititie op HTTPS://KATTENBURGERSTRAAT.PETITIES.NL/

Geef je mening in online enquete stadsdeel Centrum

Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.

De Buurtplatforms staan kritisch tegenover een enquete als middel om input voor gebiedsplannen te krijgen. Veel zaken die voor bewoners belangrijk zijn worden niet gevraagd of de vragen bevatten onvoldoende antwoordmogelijkheden. Zij dringen aan op tijdig en serieus overleg met actieve bewonersgroepen, waarbij in dialoog input kan worden gegeven. Het Eilandenoverleg is al begonnen bewonerswensen te verzamelen. Zie ons eerdere bericht hierover,

De enquête eindigt met een tekstveld waarin je je opmerkingen en echte wensen kwijt kunt. Maak er gebruik van. De enquête is in te vullen tot en met donderdag 20 juni 2019.

Direct naar de online buurtenquête van stadsdeel Centrum

zaterdag 8 juni 13:30 u Touwtrekken Wittenburg tegen Kattenburg op de Kippebrug

Op zaterdag 8 juni 13:30 uur -14:30 wordt de traditionele touwtrekwedstrijd gehouden tussen Kattenburg en Wittenburg op de Kippebrug bij het Wittenburgerhoofd. Oostenburgers, Kadijkers en anderen zijn natuurlijk welkom om toe te juichen.

Om 14:45 uur is de prijsuitreiking in De Witte Boei. Om 17:15 u verrassingen voor de kinderen en om 18:00 uur een gezamenlijke maaltijd in De Witte Boei.

Teken de petitie 'Kattenburgerstraat schoon en veilig'

Teken onderstaande petitie op https://kattenburgerstraat.petities.nl/

Op dinsdagavond 11 juni is er een actiebijeenkomst in buurthuis de Wite Boei, Kleine Wittenburgerstraat 101.
Op 13 juni 9:00 uur heeft het Buurtplatform spreektijd aangevraagd in de raadscommissie MLD-Verkeer in het Stadhuis.

Tekst van de petitie:

Wij

bewoners, omwonenden en gebruikers van de Kattenburgerstraat.

 constateren

  • dat er aandacht moet komen voor de nu al levensgevaarlijke verkeerssituatie in de Kattenburgerstraat in Amsterdam.

  • Er is teveel verkeer, teveel geluid, stankoverlast, ongezonde lucht en er wordt onverantwoord hard gereden.

  • Wij zijn bang dat het, door de plannen voor een autoluwe stad, nog drukker gaat worden in onze straat, dat willen wij niet.

 en verzoeken

minder verkeerslawaai en -viezigheid. Wij willen méér rust, schone lucht en veiligheid!

Aanvraag kapvergunning voor 21 bomen in 1018 vanwege veiligheid

De gemeente heeft op 22 mei bekendgemaakt dat 1796 bomen om veiligheidsredenen gekapt moeten worden op basis van inspectie van de helft van de 300.000 bomen in gemeentelijk beheer.. Daarvan staan er 21 in postcodegevbied 1018. Lees voor meer details https://bekendmakingen.amsterdam.nl/bekendmakingen/stadsdeel-centrum/2019/week-21/aanvragen/aanvraag/

De andere helft van de bomen wordt dit jaar nog onderzocht. Daarbij wordt een soortgelijk aantal te vervangen bomen verwacht.

De bomen waar het nu om gaat, zijn te bekijken op https://maps.amsterdam.nl. Daar staat een kaart met de titel ‘Vervangen bomen vanwege veiligheid Amsterdam’. Ook de omstreden kap van de monumentale kastanjboome aan het Entrepotdok naast de verzakte kade lijkt erin opgenomen.

Heeft u vragen over een boom bij u in de buurt, dan kunt u mailen naar bomen@amsterdam.nl. Vergeet hierbij niet het boomnummer te vermelden. Het boomnummer kunt u vinden op bovenvermelde kaart. Als u in uw mail aangeeft dat u graag telefonisch geïnformeerd wilt worden, geef dan ook uw contactgegevens door. Dan zult u zo spoedig mogelijk teruggebeld worden.

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Op een andere kaart van https://maps.amsterdam.nl i is te zien dat in postcodegebied 1018 geen Canadese populieren gekapt worden. Dat gebeurt elders in Amsterdam wel op grote schaal vanwege het gevaar van vallende takken..

Laatste kans inschrijving 52-65 jarigen voor woning op Oostenburg bij wooncooperatie Noorderzon

in 2022 zijn de 30 seniorenwoningen klaar die woningcorporatie Stadgenoot op Oostenburg-Noord gaat bouwen voor wooncooperatie Noorderzon.Ze liggen dicht tegen de Czaar Peterbuurt aan. Het zijn 25 sociale huurwoningen van circa 50 m2 en 5 middeldure huurwoningen van 60 m2. Het worden allemaal zelfstandige woningen, maar wel in een gebouw waar van de bewoners wordt verwacht dat ze op elkaar betrokken willen zijn en dat ze een positieve bijdrage leveren aan de realisatie van het project. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte.

Indienen plannen Centrum Begroot gesloten. Stemmen kan nog t/m 22 mei

Dit bericht is een update van ons bericht van 12 mei. Indienen van plannen kan niet meer, maar er zijn sinds 12 mei wel plannen uit 1018 bijgekomen. Er kan nog gestemd worden, t/m 22 mei.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Tien daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Zeven andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Veel positieve geluiden bij Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden op 18 april over verbinding en sociale cohesie

Het tweede Open informatieplatform Oostelijke Eilanden vond plaats op 18 april in speeltuingebouw Wittenburg.. Het thema was deze keer ‘Verbinding en Sociale Cohesie’. Opkomst: ca. 40 bewoners en stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate.

Een heel scala aan nieuwe buurtinitiatieven passeerde de revue:

  • community builders Kattenburg voeren vanaf september vorig jaar tot juni 2019 gesprekjes op straat en organiseren ontmoeteingen van oudere en jongere Kattenburgers

  • Bewoners op de Kadijken en Kattenburg willen informatieborden plaatsen om niet-digitaalvaardige bewoners te bereiken

  • Buurtcomite Oostelijk Eilanden organiseert op 30 mei weer het voetbaltoernooi voor jongeren en op 29 september de Burendag. Ze organiseren ook ‘meet and greet’s met jongeren.

  • Werkgroep Buurt op de Kaart is blij met de verbeterde samenwerking met DOCK. De werkgroep organiseert op 8 juni een touwtrekwedstrijd op de Kippebrug met een maaltijd in De Witte Boei.

  • Bewoners Wittenburg proberen een markt op het Marie Altelaarplein te krijgen

  • Speeltuin Wittenburg heeft veel nieuwe activiteiten, oa. brunch op zondag. Met de komst van de nieuwe speeltuinwerkster Arlinie Verburg is de toeloop sterk toegenomen. Deze zomer wordt ook de nieuwe Oosterspeeltuin aangelegd.

  • 50-60 bewoners gaan ca. 20 groeninitiatieven uitvoeren in het kader van het Groenplan Oostelijke Eilanden. Groene opbouwwerkster Brenda Hey organiseert een Groenploeg om mensen te helpen bij tuinonderhoud.

  • Buurtbewoners hebben het initiatief genomen om op 27 t/m 29 augustus de Amsterdamse Waterspelken te organiseren op het Marineterrein

  • Vanuit de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord hebben vier bewoners het initiatief genomen voor een buurtontmoetingscentrum, bedoeld om de 3000 nieuwe bewoners op Oostenburgh-Noord te verbionden met de de huidige bewoners van de Oostelijke Eilanden.

  • Het Eilandenoverleg en Stichting Oosterkerk strijden tegen verkoop van de Oosterkerk aan Stadsherstel om de buurtfunctie te behouden. Het buurtrestaurant gaat ook gebruik maken van de Oosterkerk. Er komt een maaltijd voor bouwvakkers.

Het Eilandenoverleg verzamelt buurtwensen voor Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg probeert elk jaar invoed uit te oefenen op het Gebiedsplan van stadsdeel Centrum, dat de basis vormt voor de gemeentebegroting van het volgend jaar. Het gaat daarbij niet om de vaste werkzaamheden of onderhoud, maar om uitbreiding van taken of nieuwe projecten. Daar gaat heel wat meer geld in om dan de € 200.000 die straks verdeeld mogen worden over 114 ingediende projecten in het kader van ‘Centrum Begroot’ ( zie ons bericht van 12 mei).

Bewoners van de Oostelijke Eilanden (inclusief Czaar Peterbuurt, Funen en Kadijke) met wensen en ideeen voor het Gebiedplan 2020 worden verzocht om die door te geven via eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl. U kunt ook naar het Buurtoverleg komen a.s. dinsdag 12 mei 11:30 -12:30 uur in De Witte Boei. Alle ingebrachte ideeen worden besproken in het Eilandenoverleg van 19 juni 20:00 uur in De Witte Boei.

Kijk voor een indruk van het type buurtwensen dat u kunt inbrengen naar de inbreng die het Eiolandenoverleg vorig jaar leverde voor het Gebiedsplan 2019 en bekijk hier het Gebiedsplan 2019 dat vorig jaar door het stadsdeel is opgesteld.

Nieuw elan in het Scheepvaartmuseum met overdekt buurtplein en koffiecorner

Directeur Michael Huijser laat een nieuwe wind waaien door het Scheepvaartmuseum, na een periode van dalende bezoekersaantallenen en na het weinig succesvolle directeurschap van Paulien Krikke.

Na de bezuinigingen van het rijk op musea was het verdienmodel gebaseerd op het museum als partycentrum. Dat stortte in elkaar toen het Scheepvaartmuseum na de criminele afrekening tijdens een danceparty in mei 2013 van burgemeester Van der Laan geen feesten meer mocht huisvesten. Dat veroorzaakte grote financiele tekorten en uiteindelijk een bestuurscrisis.

Directeur Huijser, aangesteld in 2016, verlegt het accent van partycentrum naar de museale collectie en maakt het museum meer open naar stad en buurt. De museale zalen en de ruimtes voor evenementen komen dichter bij elkaar, zodat bezoekers van de evenementen ook het museum ervaren. De meest zichtbare ingreep wordt een vleugel op de begane grond, die wordt ingericht als hoofdgalerij. Hier komen de topstukken van het museum bij elkaar.

Het overdekte plein wordt veranderd in een ontmoetingsplek, met een koffiecorner en zitjes. Huijser wil iets vergelijkbaars als het buurtplein achter de Plantage bij Artis: een gratis toegankelijk plein dat ook heel goed werkt voor de buurt. De balie voor de kaartverkoop, het utgiftepunt voor headsets en een aantal banieren met informatie over het museum gaan allemaal weg.. 

Lees voor meer innformatie het Paroolartikel van 7 mei en het Volkskrantartikel van 13 mei.

Nog meer buurtplannen die uw steun vragen in Centrum Begroot

Dit bericht is een update van ons bericht van 6 mei., nodig omdat er intussen nog meer plannen uit de buurt zijn gekomen waar u steun aan kunt geven.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 114 plannen ingediend (klik hier), waarvan dertien over postcodegebied 1018 gaan. Acht daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vijf andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Steun de plannen voor uw buurt in Centrum Begroot

Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 89 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeven over postcodegebied 1018 gaan. Drie daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vier andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

11 mei 12:00 - 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein op Wittenburg

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden 11 april in de Oosterkerk

Op 11 april presenteerde projectleider Carlinde Adriaanse in de Oosterkerk het voorlopig resultaat van het Groenplan Oostelijke Eilanden. het bestaat uit een groot aantal grote en kleine bewonersinitiatieven, meestal gericht op zelfbeheer (zie kaart). Een aantal bewoners lichtte hun initiatief toe. Uit de verhalen kwam naar voren dat het opzetten van een groeninitiatief veel onderlinge contacten tussen bewoners oplevert, al was het maar omdat minstens drie huishoudens bereid moeten zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van een groeninitiatief.
Inj de Tweede Wittenburgerdwarsstraat hebben bewoners een vergroeningsplan dat ze samen met de jongeren van het jomngerencentrum in het voormalige postkantoor willen uitvoeren.
Het groenplan wordt deels in het voorjaar en deels in het najaar uitgevoerd. De gemeente gaat zelf zomerbollen planten die in de zomer tot bloei komen, o.a. langs de Kattenburgerkade. Deze actie is met een bewonersbrief aangekondigd voor 15 aprl, maar wegens ziekte moest dit worden uitgesteld tot na Pasen.
Op 11 mei 9:00-19:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein achter de Oosterkerk.
23 april 19:00 u Informatieavond voor VVE-bestuurders over vergroening Kopgevels Oostelijke Eilanden. Locatie Instock, Cz. Peterstr. 21
Er kunnen nog steeds groeninitiatieven worden aangemeld bij carlindeAdriaanse@balance.nl 

Nieuwe aanvraag monumentenstatus voor werfterrein Koning Willam Hoogte Kadijk 145B

De oorspronkelijke aanvraag van Buurtorganisatie 1018 voor de monumentenstatus voor o.a. de werkplaats/botenloods en de schuur van de voormalige scheepswerf koning William aan de Hoogte Kadijk 145B is door het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Centrum afgewezen. De Wakkere Kadijkers zijn daartegen in beroep gegaan. Daarbij heeft het stadsdeel een procedurefout gemaakt ten nadele van de Wkkere Kadijkers. Daarom dient Buurtorganisatie 1018 nu samen met hen een nieuwe aanvraag monumentenstatus in. Reden daarvoor is ook dat nieuwe feiten bekend zijn geworden. Architect van de werkplaats was D. Amesz, in dienst bij het gerenommerde architectenburau Cuypers (bekend van het Centraal Startion en het Rijksmuseum).

Hoe zou jij € 200.000 besteden in stadsdeel Centrum?

Tot en met woensdag 8 mei is het mogelijk om bij Stadsdeel Centrum een plan in te dienen voor een mooier, groener of leefbaarder stadsdeel. .Stadsdeel Centrum heeft een budget beschikbaar gemaakt van maximaal € 200.000 voor de uiteindelijk gekozen projecten samen.,

Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september. De voorstellen met de meeste stemmen worden uitgevoerd, waarbij de 200.000 over de plannen wordt verdeeld. De gemeente, maatschappelijke organisaties of bewoners zelf gaan ermee aan de slag.

Lees op https://centrumbegroot.amsterdam.nl/ de spelregels/toetsingscriteria en de tijdlijn.

Ideeën voor grote of kleine plannen kunt u ook nog steeds kenbaar maken bij de gebiedsmakelaars of bij de stadsdeelcommissie via de Stem van Centrum. Centrum Begroot is een nieuwe mogelijkheid voor plannen waar bewoners uiteindelijk zelf €200.000 over verdelen.
Voor vragen kan je ook altijd terecht bij je gebiedsmakelaar Gerben Kossen [ PlantageWeesperbuurt, 06 123 545 38; g.kossen@amsterdam.nl], Danny Konings [ Oostelijke Eilanden, 06 1853 1440; danny.konings@amsterdam.nl], Eefke van Lier [Kadijken e.o, 06 1249 6948; eefke.van.lier@amsterdam.nl]

Stadgenoot geeft medewerking aan Buurtinitiatief op Oostenburg

Drie leden van de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg hebben een aantal initiatieven ontwikkeld voor de buurt. Stadgenoot staat hier positief tegenover, wat heeft geleid tot een gezamenlijke aanpak vastgelegd in een intentiebrief van 1 maart 2019 over zeven punten:

  1. Het organiseren van buurtactiviteiten in de Werkspoorhal gedurende tien dagen per jaar. Stadgenoot is bereid daarvoor vijf jaar een financiële bijdrage te leveren;

  2. Een Buurthuiskamer op Oostenburg. Stadgenoot is bereid om ruimte aan te bieden tegeneen voor welzijnsvoorzieningen gebruikelijke huur;

  3. Stadgenoot biedt ondersteuning bij organisatie en communicatie van het project ‘Buurtontmoeting’. Huidige en nieuwe buurtbewoners gaan met elkaar in gesprek tijdens een maaltijd en Impressies/uitkomsten van deze gesprekken worden door kunstenaars verwerkt tot een film- of beeldregistratie. Die kunnen in de Werkspoorhal en/of op andere plekken in de buurt getoond worden;

  4. Omwonenden en toekomstige bewoners betrekken bij de inrichting van het buurtplein bij Rosa en Rita;

  5. Een pilot voor huisvesting in de nieuwbouw van jongeren uit de buurt die een steuntje in de rug kunnen gebruiken;

  6. Stagemogelijkheden en/of werkervaringsplekken zoeken voor jongeren uit de buurt bij ondernemers op Oostenburg;

  7. Oprichting van een organisatie die verantwoordelijk is voor programmering en uitvoering van activiteiten.

Het Buurtinitiatief zoekt buurtgenoten die aan een of meer van deze projecten willen meewerken. E-mail: stelplaats3@gmail.com

Lees hier de complete intentiebrief van Stadgenoot.

Strafeis 16 jaar voor moordenaar Ayman Mouyah / schietpartij Kattenburg

Op 18, 19 en 20 maart heeft de strafzaak tegen Tim S. gediend bij het Arondissementsparket. Het Openbaar Ministerie heeft daarover een persbericht uitgebracht, dat wij hieronder volledig weergeven omdat de hele toedracht hier eindelijk volledig duidelijk wordt..

.In de nacht van 22 op 23 november 2017 is een 19-jarige jongen doodgeschoten, op zes anderen is geschoten waarbij twee van hen door kogels zijn geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis moesten afgevoerd. Voorafgaand aan de schietpartij was er een ruzie waarbij verdachte werd geslagen en geschopt. In de avond van 23 november werd de verdachte aangehouden nadat hij zelf de politie had gebeld. De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van zestien jaar.

Verdachte, een toen 39-jarige man woonachtig op Kattenburg, heeft bekend te hebben geschoten. Op basis van die bekentenis, de getuigenverklaringen, van het sporenbeeld en van de letselrapportages kan worden geconcludeerd dat de verdachte die nacht zeven kogels heeft afgevuurd op een groepje vluchtende jongens. Een 19-jarige jongen raakte dodelijk getroffen en twee anderen liepen zware verwondingen op, vier anderen zijn ontkomen aan de kogels. De officier van justitie verdenkt de verdachte van één keer doodslagen zes keer poging daartoe.

Geschopt en geslagen
Aan die schietpartij zou een conflict rond een gestolen scooter en beenkleed ten grondslag hebben gelegen. De verdachte zou een paar dagen eerder een scooter met beenkleed hebben weggenomen. Dezelfde dag kreeg de eigenaar de scooter weer van hem terug, maar zonder het bijbehorende beenkleed. Vlak voor de schietpartij probeerde de verdachte het beenkleed alsnog op de scooter te bevestigen. Toen dat niet lukte, werd de verdachte van achteren aangevallen. Uit het politieonderzoek is inderdaad duidelijk geworden dat een aantal van de latere slachtoffers verdachte voorafgaand aan de schietpartij hebben geschopt en geslagen. Na de aanval, haalde de verdachte zijn vuurwapen uit zijn broeksband, schoot hij vanuit een geknielde houding en daarna ging hij schietend achter de jongens aan.

Van achteren beschoten
De verdachte heeft aangegeven uit noodweer te hebben geschoten. In haar requisitoir heeft de officier van justitie vanochtend uitgelegd dat daar geen ruimte voor is, omdat het onderzoek heeft aangetoond dat verdachte die avond zelf – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen, dat de jongens zijn weggevlucht op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen ter hand heeft genomen en dat de vluchtende (ongewapende) jongens van achteren – zeven keer - zijn beschoten. Verdachte gaf aan dat hij doodsangst zou hebben uitgestaan.  Nergens blijkt uit dat verdachte daadwerkelijk door een hevige gemoedsbeweging tot zijn handelen is gekomen. Dus ook noodweerexces is in de ogen van de officier van justitie niet aan de orde.

In één klap voorbij
De officier van justitie heeft een hoge strafeis geformuleerd gezien de ernst van de feiten. “Bij de nabestaanden van de overleden jongen is een onbeschrijfelijk gat geslagen door het verlies van hun zoon, broer en neef. (-) Bij de twee gewonde slachtoffers waren levensreddende operaties noodzakelijk. (-) De overige vier zijn beschoten en waren er getuige van dat hun vrienden door kogels zijn geraakt. De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij. Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen.”