Oostelijke Eilanden

Haal een gratis bezem van stadsdeel Centrum om uw straatje schoon te vegen

Stadsdeel Centrum heeft het initiatief van Michel van Wijk uit de Plantagebuurt, ingediend via ‘De Stem van Centrum’, beloond om bezems beschikbaar te stellen aan bewoners en ondernemers om af en toe hun straat te vegen. Het stadsdeel heeft er duizend gekocht..

De actie ging van start op ‘Keep It Clean Day’ 20 september. De eerste reacties zijn positief en het blijkt ook de onderlinge cohesie te verbeteren.

Afhaalpunten in de Plantage-Weesperbuurt: UvA Roeterseiland (receptie gebouw A), Gemeentekantoor Stadstimmertuin 4 en Carré (achteringang).

Afhaalpunten op de Oostelijke Eilanden: Buurthuis De Witte Boei en Oracle-Gebouw (Nieuwe Vaart 5).

Zo lang de voorraad strekt en maximaal 1 bezem per persoon.

10 september 19:00 Schouw Eilandenboulevard door stadsdeelcommissie Centrum

welkom en kunnen dan hun ervaringen doorgeven. Vermoedeijk zal dit minder dan een uur duren. Direct daarna, om 20:00 uur, vergadert het Eilandenoverleg in De Witte Boei en spreekt daar met de gebiedmakelaar ook over de Eilandenboulevard.

Moon Rijven heeft mede vanuit het Eilandenoverleg al een paar gevaarpunten benoemd in een e-mailcorrespondentie met de gebiedsmakelaar:

  • De oversteek bij de Oosterkerk van/naar de Pelikaanbrug is voor fietsers moeilijk en gevaarlijk nu er geen stoplichten meer zijn. Nadat je de twee rijbanen bent overgestoken wat al niet makkelijk is, moet je plotsklaps remmen omdat zowel van links als van rechts fietsers komen aangereden, meestal heel snel over het nieuwe gladde fietspad. Je moet in totaal drie keer op- en afstappen.

  • De snelheid van de auto’s is bij de oversteek hoog, want drempels ontbreken. De snelheid van 30 km/u wordt ruimschoots overschreden.

  • Komende vanaf AH Wittenburg heb je geen zicht op de rijweg omdat het bushoje met reclame het zicht ontneemt.

Lees hier de complete emailcorrespondentie.

In ‘Centrum Begroot’ is door een bewoner het plan ‘Eilandenboulevard autoluw’ ingediend: maak van de Eilandenboulevard echt een verblijfsgebied zoals de bedoeling was bij de herprofilering; maak er een 30 km-zone van, met op regelmatige afstanden deugdelijke drempels, bijvoorbeeld in de vorm van een flink verhoogd plateau met daarop een voetgangersoversteekplaats.
Dit idee is door het stadsdeel als ‘onhaalbaar’ afgewezen en niet toegelaten tot de stemronde die op 9 september begint.

Groenplan Oostelijke Eilanden is afgerond en wacht gedeeltelijk op uitvoering

In juli 2019 heeft Carlinde Adriaanse haar werkzaamheden aan het Groenplan beeindigd. Er kwamen meer dan 25 aanvragen binnen. Inmiddels is een aantal initiatieven uitgevoerd, onder meer de watertuinen in de Kattenburgervaart, de plantenbakken aan het Waaigat, bij de Oosterkerk, in de Admiraliteitstraat en aan de Kattenburgerkruisstraat. Ook werd er een gereedschapskist bij de Witte Boei geplaatst waar alle groene doeners gereedschappen kunnen lenen via Brenda Heij van Dock.

Voor het najaar van 2019 staan onder meer gepland een buurttuin en een groene gevel aan de Bootstraat bij het jongerencentrum, een buurttuin + groene gevel aan de Kattenburgervaart/Kattenburgerkruisstraat, diverse (uitbreidingen van) geveltuinen op alle drie de eilanden en de vergroening van de Kattenburgerstraat.

Klik hier voor de kaart met alle nieuwe groenitiatieven die sinds de start van het Groenplan project in oktober 2018 tot de afronding in juli 2019 zijn opgehaald. Omdat de letters nogal klein zijn kunt u hier klikken voor een lijst met alle projecten die op de kaart staan.

Carlinde Adriaanse draagt het project over aan gebiedsmakelaar Danny Konings en groene opbouwwerkster Brenda Heij van Dock (email: bheij@dock.nl). Gebiedsbeheerder Jeroen van Kemenade begeleidt de uitvoering en zorgt voor ondertekening van de zelfbeheerovereenkomsten.

Het budget dat voor het Groenplan beschikbaar was, is nu op. Nieuwe initiatieven kunnen nog wel worden aangemeld maar de uitvoering ervan zal niet meer kunnen plaatsvinden via het Groenplan-project. U kunt uiteraard wel gebruik maken van de reguliere subsidies van de gemeente via de volgende link:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/zelfbeheer/

Meld je aan voor Keep it Clean Day 20 september

Vrijdag 20 september 2019 is het Keep it Clean Day. In het hele land worden leuke acties georganiseerd om samen de buurt of straat schoon te maken. Ook in Amsterdam kan je meedoen.

Zwerfafval is voor veel mensen een doorn in het oog. Om de omgeving schoon te houden, moeten we elkaar soms een handje helpen. Het samen opruimen van zwerfafval is een leuke manier om de buurt schoon te krijgen. En het versterkt de saamhorigheid.

De gemeente roept iedereen die het leuk vindt op om vrijdag 20 september samen aan de slag te gaan. Als iedereen een uurtje zwerfvuil prikt is je buurt zo weer schoon. Je mag ook zelf een opruimactiviteit bedenken  De gemeente faciliteert de schoonmaakacties met materialen, zoals handschoenen, ringen of vuilgrijpers. Nederland Schoon levert de andere materialen, als vuilniszakken en hesjes.

Je kunt meedoen met een bestaande actie of zelf een activiteit organiseren. Wat je gaat doen, kan je invullen op het aanmeldformulier. Stuur dit op voor 13 september.

Aanmeldformulier Keep it Clean Day

Wensenlijst Eilandenoverleg voor Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg probeert elk jaar invoed uit te oefenen op het Gebiedsplan van stadsdeel Centrum, dat de basis vormt voor de gemeentebegroting van het volgend jaar.

Het Eilandenoverleg heeft op 19 juni een concept-wensenlijst besproken. Naar aanleiding van dit overleg is de lijst aangepast. De lijst wordt nu verzonden naar het stadsdeel.

Lees hier de aangepaste wensenlijst van het Eilandenoverleg.

Donderdag 11 juli 17:30 u: Kom meepraten over bewonersinitiatieven buurtontmoeting op Oostenburg-Noord

Kom meepraten op donderdag 11 september 17:30 uur in De Witte Boei over bewonersinitaitieven om oude en nieuwe bewoners met elkaar in contact te brengen.

De komst van 3000 nieuwe bewoners op Oostenburg is aanleiding voor een initiatiefgroep van Oostenburg-bewoners om te werken aan de sociale samenhang met de omliggende buurten.

De initiatiefgroep gaat nu de Stichting ‘Kom over de Brug’ oprichten om hun inzet te realiseren. Vanuit deze stichting worden het buurtontmoetingscentrum, de evenementen in de Werkspoorhal en een jongerenwerkbedrijf opgezet. Woningcorporatie Stadgenoot heeft al medewerking toegezegd. Gesprekken met andere ontwikkelaars en instellingen zijn gaande.

Kom meepraten op donderdag 11 september 17:30 uur in De Witte Boei of neem contact op via stelplaats@gmail.com

Programma Netwerkbijeenkomst Buurtorganisatie 1018 dinsdag 2 juli 20:00 u Witte Boei

De Netwerkbijeenkomst is bedoeld als ontspannen afsluiting van een seizoen bewonersactiviteiten.

In minder dan een uur geven 17 actieve (bewoners)groepen en instellingen in presentaties van drie minuten aan wat ze doen, welke plannen ze hebben en wat de resultaten en knelpunten zijn. Deze formule hebben we  in voorgaande jaren met succes toegepast. We zorgen er wel voor dat elk jaar andere groepen aan het woord komen. Zo hebben we dit jaar twee directeuren van basisscholen uit 1018 bereid gevonden over de ontwikkeling van hun school en de relatie met de buurt te vertellen. En er worden twee succesvolle grootschalige initiatieven voor zonnepanelen toegelicht.

 De rest van de avond is bedoeld voor informele contacten tijdens de ZOMERBORREL, die zich bij goed weer ook naar het terras van De Witte Boei kan uitstrekken. Stel dan je vragen over de presentaties of leg contact met de gebiedsmakelaars, de politici, de welzijnswerkers en de actieve buurtbewoners.

 P R O G R A M M A

 19:45 uur       Inloop met koffie en thee. We willen graag precies om 20:00 uur beginnen.

 20:00 u          Welkom door voorzitter Peter Kroon
Daarna presentaties van elk drie minuten:

 1.         Bart Uitdenboogaart over het Eilandenoverleg
 2.         Petra Catz over het Plantage Weesperbuurtoverleg
 3.         Marlou Visser over actie Kattenburgerstraat
 4.         Hans Soetekouw over het Plantage Weesperbuurtfeest
 5.         Lex Grundeman  over initiatiefgroep Oostenburg-Noord
 6.         Gerard van der Wel over Stadsdorp Centrum-Oost
7.         Has Cornelisse over het Plukbos Wittenburg
8.         Janny Lok over SOOP 
9.         Jeanine Langbroek over Zon op Kattenburg
10.       Ingrid de Haan (directeur) en Danielle Michels, BOE-school 
11.       Jeroen Verhulst over werkgroep Spoorplannen Eilandenoverleg 
12.       Mieke Hamelink over Plantage Oase
13.       Onk Maas over Schaduwkade
14.       Denise Fehres over Zon op het Dok 
15.       André Agterof over Design Sprint Marineterrein
16.       Bob Soer over bewonerscommissie CERES-blok
17.       Hanneke Meyer, directeur Boekmanschool

 21:00 uur       ZOMERBORREL tot ca. 22:00 uur

 Ca. 22:00 uur Afsluiting

 In verband met de catering en de maximale zaalcapaciteit stellen we het op prijs als je je aanmeldt via info@buurtorganisatie1018.nl

Bestuurscommissie Centrum onderzoekt toegankelijkheid openbare ruimte voor minder validen

Leden van de stadsdeelcommissie Centrum hebben dit voorjaar vier maal door een deel van het centrum gewandeld om te bekijken of de openbare ruimte voldoende toegankelijk is voor minder valide personen. Zij keken met name of een van beide stoepen in een straat over de hele lengte voldoende ruimte boden voor een ongehinderde doorgang voor mensen met een rolstoel of een kinderwagen.
Tijdens de ‘schouwen’ constateerden de wandelaars dat vooral op de stoep geparkeerde fietsen voor problemen zorgen. Maar ook onhandig geplaatste lantaarnpalen en bouwsteigers zitten wandelaars dwars, zo merkten zij onder meer op de Nieuwe Achtergracht.
Na elke schouw presenteren zij hun bevindingen in de vorm van foto’s en een advies aan het dagelijks bestuur van Centrum dat na het zomerreces met een reactie komt.

Initiatiefnemer Diederik Brink nodigt buurtbewoners uit om zich bij de commissie te melden als zij mee willen met een schouw of de commissieleden bepaalde plekken willen laten zien, “want zelf op pad gaan is leuk, maar met bewoners is het nog veel leuker”. (diederikbrink@hotmail.nl)

Bus 22 terug op Eilandenboulevard en halte Kadijksplein ... en wordt in 2020 elektrisch

Tijdens de wekzaamheden aan de Eilandenboulevard werd bus 22 omgeleid via de Panamalaan naar het Centraal Station. Intussen is de herinrichting zo ver klaar dat bus 22 weer terug is op de oude route..

En er is nog meer goed nieuws over bus 22. Vanaf 2020 gaat lijn 22 als een van de eerste lijnen van het GVB over op elektrische bussen. Dat betekent minder stank, minder luchtvervuiling en minder lawaai. Vooral de omwonenden rond de haltes zullen er blij mee zijn. De batterijpakketten worden ‘s nachts in de garage opgeladen en overdag bijgeladen via snelladers op het laadpunt bij station Sloterdijk.

Veel positieve geluiden bij Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden op 18 april over verbinding en sociale cohesie

Het tweede Open informatieplatform Oostelijke Eilanden vond plaats op 18 april in speeltuingebouw Wittenburg.. Het thema was deze keer ‘Verbinding en Sociale Cohesie’. Opkomst: ca. 40 bewoners en stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate.

Een heel scala aan nieuwe buurtinitiatieven passeerde de revue:

  • community builders Kattenburg voeren vanaf september vorig jaar tot juni 2019 gesprekjes op straat en organiseren ontmoeteingen van oudere en jongere Kattenburgers

  • Bewoners op de Kadijken en Kattenburg willen informatieborden plaatsen om niet-digitaalvaardige bewoners te bereiken

  • Buurtcomite Oostelijk Eilanden organiseert op 30 mei weer het voetbaltoernooi voor jongeren en op 29 september de Burendag. Ze organiseren ook ‘meet and greet’s met jongeren.

  • Werkgroep Buurt op de Kaart is blij met de verbeterde samenwerking met DOCK. De werkgroep organiseert op 8 juni een touwtrekwedstrijd op de Kippebrug met een maaltijd in De Witte Boei.

  • Bewoners Wittenburg proberen een markt op het Marie Altelaarplein te krijgen

  • Speeltuin Wittenburg heeft veel nieuwe activiteiten, oa. brunch op zondag. Met de komst van de nieuwe speeltuinwerkster Arlinie Verburg is de toeloop sterk toegenomen. Deze zomer wordt ook de nieuwe Oosterspeeltuin aangelegd.

  • 50-60 bewoners gaan ca. 20 groeninitiatieven uitvoeren in het kader van het Groenplan Oostelijke Eilanden. Groene opbouwwerkster Brenda Hey organiseert een Groenploeg om mensen te helpen bij tuinonderhoud.

  • Buurtbewoners hebben het initiatief genomen om op 27 t/m 29 augustus de Amsterdamse Waterspelken te organiseren op het Marineterrein

  • Vanuit de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord hebben vier bewoners het initiatief genomen voor een buurtontmoetingscentrum, bedoeld om de 3000 nieuwe bewoners op Oostenburgh-Noord te verbionden met de de huidige bewoners van de Oostelijke Eilanden.

  • Het Eilandenoverleg en Stichting Oosterkerk strijden tegen verkoop van de Oosterkerk aan Stadsherstel om de buurtfunctie te behouden. Het buurtrestaurant gaat ook gebruik maken van de Oosterkerk. Er komt een maaltijd voor bouwvakkers.

Het Eilandenoverleg verzamelt buurtwensen voor Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg probeert elk jaar invoed uit te oefenen op het Gebiedsplan van stadsdeel Centrum, dat de basis vormt voor de gemeentebegroting van het volgend jaar. Het gaat daarbij niet om de vaste werkzaamheden of onderhoud, maar om uitbreiding van taken of nieuwe projecten. Daar gaat heel wat meer geld in om dan de € 200.000 die straks verdeeld mogen worden over 114 ingediende projecten in het kader van ‘Centrum Begroot’ ( zie ons bericht van 12 mei).

Bewoners van de Oostelijke Eilanden (inclusief Czaar Peterbuurt, Funen en Kadijke) met wensen en ideeen voor het Gebiedplan 2020 worden verzocht om die door te geven via eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl. U kunt ook naar het Buurtoverleg komen a.s. dinsdag 12 mei 11:30 -12:30 uur in De Witte Boei. Alle ingebrachte ideeen worden besproken in het Eilandenoverleg van 19 juni 20:00 uur in De Witte Boei.

Kijk voor een indruk van het type buurtwensen dat u kunt inbrengen naar de inbreng die het Eiolandenoverleg vorig jaar leverde voor het Gebiedsplan 2019 en bekijk hier het Gebiedsplan 2019 dat vorig jaar door het stadsdeel is opgesteld.

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

11 mei 12:00 - 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein op Wittenburg

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden 11 april in de Oosterkerk

Op 11 april presenteerde projectleider Carlinde Adriaanse in de Oosterkerk het voorlopig resultaat van het Groenplan Oostelijke Eilanden. het bestaat uit een groot aantal grote en kleine bewonersinitiatieven, meestal gericht op zelfbeheer (zie kaart). Een aantal bewoners lichtte hun initiatief toe. Uit de verhalen kwam naar voren dat het opzetten van een groeninitiatief veel onderlinge contacten tussen bewoners oplevert, al was het maar omdat minstens drie huishoudens bereid moeten zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van een groeninitiatief.
Inj de Tweede Wittenburgerdwarsstraat hebben bewoners een vergroeningsplan dat ze samen met de jongeren van het jomngerencentrum in het voormalige postkantoor willen uitvoeren.
Het groenplan wordt deels in het voorjaar en deels in het najaar uitgevoerd. De gemeente gaat zelf zomerbollen planten die in de zomer tot bloei komen, o.a. langs de Kattenburgerkade. Deze actie is met een bewonersbrief aangekondigd voor 15 aprl, maar wegens ziekte moest dit worden uitgesteld tot na Pasen.
Op 11 mei 9:00-19:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein achter de Oosterkerk.
23 april 19:00 u Informatieavond voor VVE-bestuurders over vergroening Kopgevels Oostelijke Eilanden. Locatie Instock, Cz. Peterstr. 21
Er kunnen nog steeds groeninitiatieven worden aangemeld bij carlindeAdriaanse@balance.nl 

Stadgenoot geeft medewerking aan Buurtinitiatief op Oostenburg

Drie leden van de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg hebben een aantal initiatieven ontwikkeld voor de buurt. Stadgenoot staat hier positief tegenover, wat heeft geleid tot een gezamenlijke aanpak vastgelegd in een intentiebrief van 1 maart 2019 over zeven punten:

  1. Het organiseren van buurtactiviteiten in de Werkspoorhal gedurende tien dagen per jaar. Stadgenoot is bereid daarvoor vijf jaar een financiële bijdrage te leveren;

  2. Een Buurthuiskamer op Oostenburg. Stadgenoot is bereid om ruimte aan te bieden tegeneen voor welzijnsvoorzieningen gebruikelijke huur;

  3. Stadgenoot biedt ondersteuning bij organisatie en communicatie van het project ‘Buurtontmoeting’. Huidige en nieuwe buurtbewoners gaan met elkaar in gesprek tijdens een maaltijd en Impressies/uitkomsten van deze gesprekken worden door kunstenaars verwerkt tot een film- of beeldregistratie. Die kunnen in de Werkspoorhal en/of op andere plekken in de buurt getoond worden;

  4. Omwonenden en toekomstige bewoners betrekken bij de inrichting van het buurtplein bij Rosa en Rita;

  5. Een pilot voor huisvesting in de nieuwbouw van jongeren uit de buurt die een steuntje in de rug kunnen gebruiken;

  6. Stagemogelijkheden en/of werkervaringsplekken zoeken voor jongeren uit de buurt bij ondernemers op Oostenburg;

  7. Oprichting van een organisatie die verantwoordelijk is voor programmering en uitvoering van activiteiten.

Het Buurtinitiatief zoekt buurtgenoten die aan een of meer van deze projecten willen meewerken. E-mail: stelplaats3@gmail.com

Lees hier de complete intentiebrief van Stadgenoot.

Verslag Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden 15 januari over Jeugd en Veiligheid

Op 15 januari is de eerste bijeenkomst van het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gehouden. Dit is een in initiatief van stadsdeel Centrum om bewoners beter te informeren wat het stadsdeel, welzijnsorganisaties, politie en andere instanties allemaal doen op de Oostelijke Eilanden. Zowel de keuze van de thema’s als de agenda van die bijeenkomsten worden tevoren met bewonersvertegenwoordigers besproken. Het is de bedoeling om eens in de twee maanden een bijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomst op 15 januari had als thema ‘Jeugd en Veiligheid’. Er waren circa 50 bewoners. Tijdens de plenaire opening werd toegelicht wat stadsdeel, politie, Dock, Streetcornerwork en Sciandri allemaal gedaan hebben het afgelopen jaar en hoe in de nabije toekomst daaraan verder gewerkt wordt. Klik hier voor de presentatie. Daarna werd in twee rondes in kleinere groepen doorgepraat over de deelthema’s ‘Op straat en veiligheid’, ‘Zorg’ en ‘Samen activiteiten’. Lees hier de gespreksverslagen van de deelthema’s.

Na de vergadering is ook een lijst met telefoonnummers en emailadressen verstuurd van instanties waar jeugdoverlast gemeld kan worden.

Zaterdag 26 januari 16:00 u Herdenking Mohamed Bouchikhi en ceremonie gedenksteen

Op 26 januari is het precies een jaar geleden dat Mohamed Bouchikhi bij de schietpartij in speeltuingebouw Wittenburg om het leven kwam.

Op zaterdag 26 januari 16:00 - 17:00 uur organiseert de gemeente Amsterdam een herdenking in de Oosterkerk. Alle direct betrokkenen, waaronder de familie van Mohamed, zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Ook andere buurtbewoners zijn welkom.

In het bijzijn van onder andere burgemeester Femke Halsema wordt in de Oosterkerk stilgestaan bij deze noodlottige gebeurtenis. Aansluitend wordt in de gevel van het speeltuingebouw een gedenksteen onthuld, als blijvende herinnering aan het overlijden van de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi.

  • 15.30 uur: inloop in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

  • 16.00 uur: herdenkingsbijeenkomst met onder andere burgemeester Femke Halsema

  • 16.30 uur: stille tocht naar speeltuingebouw Wittenburg, Fortuinstraat 4

  • 16.45 uur: ceremonie bij gedenksteen voor Mohamed Bouchikhi

  • 17.00 uur: gelegenheid om na te praten in de Oosterkerk

Wilt u bij de herdenking aanwezig zijn? Aanmelden is gewenst en kan via aanmelden26januari@amsterdam.nl.

Oproep voor zelfbeheerinitiatieven in kader Groenplan Oostelijke Eilanden

Om in het voorjaar gereed te zijn voor het aanleggen van de nieuwe zelfbeheer(gevel)tuinen en het aanplanten van nieuw groen, is het van groot belang dat Carlinde Adriaanse, projectleider van het gemeentelijke Groenplan, in de komende paar weken uw initiatief ontvangt.

De initiatieven kunnen betrekkieng hebben op geveltuinen, buurttuinen, plantenbakken voor op straat of balkon/galerij of voorstellen voor aanpassing/uitbreiding van gemeentelijke groen. Er is nu eenmaling € 150.000 beschikbaar voor groeninitiatieven binnen het gebied tussen Kattenburgerstraat, Czaar Peterstraat, Eilandenboulevard en spoorlijn.

Met elke (groep) initiatiefnemer(s)maakt Carlinde Adriaanse afspraken om de plannen verder uit te werken, zodat op korte termijn de haalbaarheid ervan getoetst kan worden door de gemeente. Zo mogen bv. kabels en leidingen niet in de weg zitten, moet er voldoende stoep overblijven (1,5 meter) als een geveltuin wordt aangelegd en moet de aanvraag worden ingediend door meer dan één huishouden.  Zo nodig worden de plannen verder uitgewerkt en voorzien van een professionele ontwerptekening, een beplantingsplan, een zelfbeheercontract. Half-stam- fruitbomen zijn ook mogelijk voor uw zelfbeheerinitiatief, andere bomen niet. Lees hier vragen en antwoorden over zelfbeheer.

Aanvraag geveltuin: online formulier invullen klik hier en bericht sturen aan carlindeadriaanse@balance.nl

Aanmeldformulier buurttuin klik hier. Maar eenvoudige tekening op ruitjespapier Klik hier. Stuur op naar carlindeadriaanse@balance.nl

15 januari 19:30 u Eerste Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden over jeugd en veiligheid

Bewoners, jongerenwerk, politie, stadsdeel Centrum en andere instanties zijn samen het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gestart. Hier gaan de verschillende partijen met elkaar in gesprek. Bij elke bijeenkomst staat een thema centraal. De eerste bijeenkomst is op

dinsdag 15 januari 19:30 uur in De Witte Boei (inloop vanaf 19:15 uur)
Thema: Jeugd en veiligheid op de Oostelijke Eilanden.

Op de bijeenkomst zijn veel professionals aanwezig die dagelijks te maken hebben met dit thema, zoals jongerenwerk, straatcoaches en politie. Wilt u weten wat deze organisaties op de Oostelijke Eilanden doen? Heeft u vragen voor deze instanties die werken met jeugd of voor veiligheid? Dan is op deze avond alle ruimte om uw vraag te stellen.  En neem ook uw buurman of buurvrouw mee naar de bijeenkomst.

In het eerste halfuur houden de professionals van diverse instatnties korte pitches over wat hun opdracht is , hoe ze die uitvoeren en wat bewoners daarvan merken. Daarna kunt u in twee rondes van elk 25 minuten deelnemen aan gesprekken in kleine groepen over ‘Zorg’, ‘Veiligheid op straat’ of ‘Samen activiteiten’. Tenslotte volgt een plenaire terugkoppeling in interviewvorm.