Waar gaat dit dossier over?
De Dijksgracht-Oost is nu nog een afgesloten gebied tussen de Mariniersbrug en het hotel op Oostenburg-Noord.
De gemeente is van plan deze groene oever te gebruiken voor het aanmeren van dekschuiten voor wateraannemers en als nachtstalling voor grote rondvaartboten. Daarnaast zijn er al langer plannen om hier een fiets- en wandelpad aan te leggen.
Deze plannen hebben invloed op flora en fauna. De dekschuiten en rondvaartboten zullen geluid gaan produceren dat effect heeft op het woon- en leefklimaat. Dit was aanleiding om vanuit het Eilandenoverleg de werkgroep Dijksgracht-Oost (WDO) te starten die vanuit de buurt actief de plannen volgt.
Deze ontwikkelingen hebben ook relatie met de spoorvernieuwing (project hoogfrequent spoor - PHS) door ProRail op het voormalige rangeerterrein Dijksgracht. Voor die ontwikkelingen heeft deze site een apart dossier.
DOCUMENTEN DIJKSGRACHT-OOST
Zienswijze met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Dijksgracht Oost, 13 december 2023
Gezamelijke zienswijze van Stichting Buurtorganisatie 1018, buurtorganisaties, Inntel Hotel, leden van de Werkgroep Dijksgracht Oost en een aantal bewoners uit Amsterdam.Advies aan SDC door Groen Links met aanvulling door de PvdA, 19 september 2023
Over het voorgestelde fietspad langs Dijksgracht Oost.Notitie BO1018 en Werkgroep Dijksgracht Oost, 13 september 2023
Stop met uitvoering van het voorliggende ontwerp fietspad DGO. Heroverweeg het besluit van 2018.Advies aan SDC over extra traject Dijksgracht Oost voor belanghebbenden, 4 juli 2023
Brief BO1018 en Werkgroep Dijksgracht Oost aan de SDC, 15 juni 2023
als reactie op de notitie van het college.Reactie college op advies stadsdeelcommissie over ligplaatsencluster Dijksgracht Oost, juni 2013
Reactie op het advies van februari 2023 en hun verzoek om verduidelijking.Notitie BO1018 en Werkgroep Dijksgracht Oost, Dijksgracht-Oost informatie verre van volledig, april 2023
notitie van Werkgroep Dijkgracht Oost en Buurtorganisatie 1018 - korte samenvatting van alle aspecten in verband met debat in de stadsdeelcommissie en gemeenteraad begin april 2023Uitnodiging inloopbijeenkomst nieuw ontwerp-bestemmingsplan Dijksgracht-Oost, maart 2023
Advies Stadsdeelcommissie aan college en gemeenteraad, 21 februari 2023
Analyse van BO1018 op memo van DB met overzicht besluitvorming, december 2022
Memo van DB Stadsdeel Centrum met overzicht mandaten en besluitvorming, 14 december 2022
Raadsadres Eilandenoverleg, 1 augustus 2022:
Bewonersbrief bodemonderzoek en asbest Dijksgracht-Oost, juni 2022
Bewonersbrief over participatie en klankbordgroep, 22 mei 2022
Notitie BO1018 en werkgroep Dijksgracht-Oost: "een dossier waarin te veel mis is", 18 mei 2022
Gemeentelijke presentatie op 6 april 2021 over de plannen voor de Dijksgracht-Oost
Kruising fietspad Dijksgracht - Kattenburgerstraat, december 2018
Ecologisch onderzoek effecten fietspad (bureau Touw), augustus 2018
NIEUWS
Op 28 september kwam de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State met een vérstrekkende uitspraak waarmee het vaarbeleid zoals dat in 2019 door de gemeente Amsterdam is vastgesteld van tafel is. De kern van dat nieuwe beleid was dat exploitatievergunningen voor passagiersvaart niet meer voor onbepaalde tijd zouden worden afgegeven, dat er een maximum aantal was bepaald van 550 totaal uit te geven vergunningen - dat zijn alle verschillende categorieën boten samen - en dat uitgifte iedere twee jaar in tranches per loting zou plaatsvinden. De Afdeling haalt nu een streep door dit vaarbeleid omdat het onvoldoende is gemotiveerd. Niemand weet nog hoe het nu allemaal verder moet. De uitspraak zal zeer waarschijnlijk consequenties hebben voor de plannen van de gemeente om in de Dijksgracht Oost een ligplaatsencluster te creëren voor 40 rondvaartboten.
Begin september sprak de Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) nogmaals over het voorliggende bestemmingsplan over de ligplaatsen in de Dijksgracht Oost, en voor de tweede keer stond daarbij het in juli gepresenteerde rapport Boten Bewoners en Belangen centraal. In dat door bewoners én ambtenaren in het kader van het zogeheten ‘extra traject’ opgestelde document (zie het nieuwsbericht van 30 augustus) wordt aangegeven dat de veronderstelde noodzaak van 40 nieuwe ligplaatsen in de Dijksgracht Oost niet helder is en niet door beleid of politieke besluitvorming wordt onderbouwd. De stadsdeelcommissie is op basis van het rapport ook overtuigd dat nut en noodzaak van de ligplaatsen onvoldoende kan worden aangetoond. Maar toch is de kern van haar advies aan de gemeenteraad en aan het college van B&W om ligplaatsen te bouwen voor 20 boten, die wellicht nodig zullen zijn als de plannen van het gemeentebestuur ooit werkelijkheid zullen worden en het systeem van op- en afstapplekken in de binnenstad zal worden gewijzigd. Bewoners zijn teleurgesteld over het in hun ogen onheldere advies.
Op 16 juli presenteerde de kerngroep Extra Traject Dijksgracht Oost haar uiteindelijke document “Boten Bewoners en Belangen” aan de stadsdeelcommissie (SDC) . De gemeente wil in de Dijkgracht Oost een ligplaatsencluster aanleggen en omwonenden verzetten zich al jarenlang tegen deze plannen. In juli 2023 werd op advies van de SDC tot een extra traject besloten. Bewoners en ambtenaren zouden gezamenlijk een document moeten opstellen met alle informatie die van belang is voor de brede belangenafweging over het voorliggende bestemmingsplan Dijksgracht Oost. Zie ook het nieuwsbericht van 27 juni op deze site.
Vanuit het Extra Traject Dijksgracht Oost is, conform het advies van de stadsdeelcommissie van juli 2023 (Zie ook het bericht op de website van 28 oktober 2023) een document opgesteld met alle relevante feitelijke informatie over het aan te leggen ligplaatsencluster in de Dijksgracht Oost. Deze informatie kan door de stadsdeelcommissie, en vervolgens door het college en uiteindelijk de gemeenteraad worden betrokken bij de brede belangenafweging rond het bestemmingsplan en de gedachtenvorming rond de nut en noodzaak van het hele project. De stadsdeelcommissie zal op 16 juli spreken over het onderwerp. Naast bovengenoemd document worden voor deze vergadering ook alle zienswijzen die in het kader van de bestemmingsplanprocedure zijn ingediend (geanonimiseerd) openbaar gemaakt. Alle stukken zijn ongeveer een week voor de vergadering op de website te vinden (centrum.notubiz.nl)
De Stadsdeelcommissie (SDC) is nog altijd bezorgd over de veiligheid op de toekomstige kruising van het geplande fietspad Dijkgracht Oost met de Kattenburgerstraat en ook over de toekomstige situatie op de Dijksgracht West. Het onderwerp was in april aan de orde vanwege het Memo dat het Dagelijks Bestuur (DB) had opgesteld met een eerste reactie op de veiligheidsaudit. Een aantal fracties zei te vrezen dat deze nu voorgestelde aanpassingen niet voldoende zullen zijn om de situatie veilig te maken. Zij pleiten voor meer vergaande en fundamentelere aanpassingen.
De gemeente heeft aangekondigd eind april hekken te plaatsen naast het wandelpad van de Kattenburgerkade en de Marinierskade, De hekken moeten er voor zorgen dat het ingezaaide gras- en bloemenzaaisel goed omhoog kan komen. Ze moeten voorkomen dat de strook als uitlaatplek dient voor honden en ook dat er over de strook wordt gelopen. Vorig jaar is de strook al ingezaaid. Dat heeft vooralsnog weinig opgeleverd. Naast het plaatsen van de hekken kondigt de gemeente aan dat er wordt omgeploegd en bijgezaaid. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week en de hekken blijven ongeveer twee maanden staan. Het wandelpad zal de hele tijd gewoon toegankelijk blijven.
Gemeente start met plas-dras, bewoners gaan naar de rechter, audit veiligheid fietspad.
Omwonenden van de Dijksgracht-Oost stappen naar de rechter om te voorkomen dat de gemeente nu al begint met de aanleg van een plas-dras zone ten behoeve van het geplande fietspad langs het water. Volgens de gemeente kan het werk niet worden uitgesteld omdat dat een jaar vertraging zou betekenen. Bewoners vinden dat moet worden gewacht omdat het fietspad deel uitmaakt van het hele project ligplaatsencluster, dus onderdeel is van de brede belangenafweging die naar verwachting rond de zomer in de gemeenteraad zal plaatsvinden.
Zowel ProRail als de gemeente gaan op zeer korte termijn flink aan het werk rond de Dijksgracht Oost. Drie verschillende projecten vallen in de tijd samen en zullen voor veel geluidsoverlast zorgen voor omwonenden. De gemeente gaat starten met de aanleg van de plas-dras zone. ProRail heeft een brief opgesteld met alle informatie, die 12 januari bij omwonenden is verspreid. Op 18 januari is een inloop-informatiebijeenkomst, tussen 19.00 en 21.00 in het Inntel hotel.
Tot half december kon iedereen een zienswijze indienen over het voorliggend ontwerp-bestemmingsplan Dijksgracht Oost. Verschillende bewonersorganisaties, bewoners-platforms, het Inntel hotel en zo´n 170 individuele omwonenden rond de Dijksgracht Oost kwamen gezamenlijk met een uitgebreide zienswijze. Hierin gaan zij in op “nut en noodzaak” van de beoogde ligplaatsen voor rondvaartboten en dekschuiten met overslag en op de overlast die door het ligplaatsencluster zal ontstaan, en dat ook bezien in verband met de andere grote ontwikkelingen in het gebied. Daarnaast besteedt men in de zienswijze ruim aandacht voor het aan te leggen fietspad en de gevolgen voor de bestaande natuur. De geraamde kosten komen ook aan de orde, omdat de financieen een rol zouden moeten spelen bij de uiteindelijke brede belangenafweging.
Het bestemmingsplan Dijkgracht Oost ligt sinds 2 november formeel ter inzage. Tot en met 14 december kan iedereen hierover een zienswijze indienen. maar Buurtorganisatie 1018 en Werkgroep Dijkgracht Oost bereiden sowieso samen een uitgebreide gemeenschappelijke zienswijze voor, waarbij geïnteresseerden zich kunnen aansluiten. Wie belangstelling heeft en zou willen overwegen deze zienswijze mede te ondertekenen, kan dat laten weten door tijdig, liefst voor 5 december, een mailtje te sturen naar info@buurtorganisatie1018.nl.
Op 1 november begint de procedure rond het ontwerp-bestemmingsplan Dijkgracht Oost. Het nieuwe bestemmingsplan moet de gemeente in staat stellen om langs de Dijksgracht Oost ligplaatsen te realiseren voor 40 lange rondvaartboten en voor 30 dekschuiten voor de overslag van materialen die nodig zijn voor de kades en de bruggen. Ook is inmiddels een begin gemaakt met het extra traject. Bewoners en ambtenaren werken samen aan een document dat alle feitelijke relevante informatie moet gaan bevatten over de ligplaatsen en alle bijkomende aspecten.
De stadsdeelcommissie Centrum (SDC) onderkent dat het verkeer in Amsterdam in de afgelopen vijf jaar is veranderd en dat leidt tot een andere visie op het geplande fietspad langs de Dijksgracht Oost (DGO) . In 2018 ging men nog uit van een snelle fietsroute naar het station maar inmiddels is men bezorgd over veiligheid op het fietspad, op het kruispunt met de Kattenburgerstraat en ook over de toekomstige situatie op de nu nog rustige Dijksgracht West. De SDC stemde tijdens de vergadering op 19 september voor een advies waarin onder andere werd bepaald dat het fietspad, anders dan in 2018 was bedacht, géén onderdeel moet worden van een drukke doorgaande fietsroute naar het station. En vooral moeten fietsers erop gewezen worden dat de snelle route naar het station niet over de Dijkgracht West gaat, maar over de Prins Hendrikkade of de Piet Heinkade.
De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) schaarde zich op 4 juli unaniem achter een advies [ klik] om in het dossier Dijkgracht Oost een ‘extra traject’ te doorlopen waarin bewoners, gemeente en relevante andere belanghebbenden zullen gaan deelnemen. Doel van dat traject, in handen van het Dagelijks Bestuur (DB) samen met de afdeling democratisering van de gemeente, is om alle relevante informatie te verzamelen en vervolgens te komen tot een brede belangenafweging. Eerst zal samen met bewoners worden vastgesteld op welke punten onhelderheid bestaat en welke informatie nodig is. Er zal daarbij onder meer aandacht gegeven worden aan de onderbouwing van nut en noodzaak van de ligplaatsen, mogelijke alternatieven (zoals spreiding en/of fasering) en ook zal een belangrijk punt van aandacht zijn de bredere impact van stedelijke ontwikkelingen op de geluidsoverlast en de leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden.
Op 6 juni lag in de stadsdeelcommissie Centrum (SDC) opnieuw de vraag voor in het dossier ligplaatsen in de Dijkgracht Oost, of de leden kunnen instemmen met het besluit van het college om het concept bestemmingsplan nu formeel in procedure te brengen. Op 21 februari had de SDC diezelfde vraag beantwoord met een advies aan het college, waarin men schreef dat eerst belangrijke aspecten van het plan verduidelijkt zouden moeten worden (zie het bericht van 24 april op deze site). Die verduidelijking is nooit gekomen, maar de commissie werd nu wel opnieuw om instemming gevraagd. Tot een uitspraak kwam het nog niet. Op 4 juli wordt de bespreking vervolgd.
Omwonenden van de Dijksgracht Oost zijn een petitie gestart waarin de gemeente wordt gevraagd te stoppen met de plannen voor dit gebied. In de petitie geven zij als onderbouwing onder andere dat de plannen niet nodig zijn omdat de reders na het winnen van de rechtszaken in de binnenstad zullen blijven. Ook stellen zij dat stapeling van gemeentelijke en ProRail plannen in de buurt te ver gaat. De overlast van de haven komt bij die van de horeca, de van Gendthallen en de ProRail fly-over.
De petitie is te vinden op https://petities.nl/petitions/stop-dijksgracht-oost
Het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel Centrum heeft half april besloten om de bespreking van het voorontwerp bestemmingsplan Dijksgracht-Oost in de stadsdeelcommissie (SDC) uit te stellen, waarschijnlijk tot eind mei en misschien zelfs tot juni,. Het DB had zich in maart juist nog verzet tegen uitstel. Het DB gaf nu geen duidelijke reden voor de vertraging, maar kwam slechts met onheldere zinnen als “het is nog even afwachten wat precies de knopen zijn die worden doorgehakt”.
Het gemeentebestuur laat zich niets gelegen liggen aan het feit dat de Stadsdeelcommissie (SDC) op 21 februari een unaniem advies heeft uitgebracht Daarin wordt gevraagd het dossier Dijkgracht Oost even stil te leggen en vóór de bestemmingsplanwijziging eerst een aantal aspecten nader te onderzoeken. Zie ook het nieuwsbericht van 25 februari. De Raadscommissie Mobiliteit, Openbare Ruimte en Water (MOW) liet op 23 februari het advies voor wat het was, en nu zal het op 6 april in de plenaire gemeenteraad aan de orde komen. Inmiddels gaat het bestuur gewoon door. Men heeft aangekondigd dat het nieuwe bestemmingsplan er aan komt. Op 30 maart is een inloop–informatiebijeenkomst gepland voor belangstellenden (zie de agenda) , en op 4 april wordt diezelfde Stadsdeelcommissie –dus 2 dagen vóórdat de gemeenteraad zal besluiten het advies al dan niet over te nemen - geacht over het nieuwe bestemmingplan te spreken.
De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) wil dat het college van B&W en de gemeenteraad een grondige afweging maken over nut en noodzaak van het plan om de Dijksgracht Oost te bestemmen tot nachtstalling voor 40 rondvaartboten. Pas daarna zou een wijziging van bestemmingsplan aan de orde kunnen komen. In hun bespreking van het dossier op 21 februari constateerden de leden van de SDC dat de besluitvorming allesbehalve helder is verlopen en dat de bewonersparticipatie tekort is geschoten. In een advies vraagt de SDC de gemeente unaniem om concreet te onderzoeken hoeveel ligplaatsen er nu eigenlijk echt nodig zijn en die informatie ook te onderbouwen. Ook wil de commissie weten of spreiding van ligplaatsen of een andere locatie – bijvoorbeeld het Oosterdok – met een tijdelijke overbruggingsperiode mogelijk zijn.
Het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum (DB) stuurde op 13 december een Memo naar de Stadsdeelcommissie (SDC) om inzicht te geven in het hele besluitvormingsproces over de geplande haven met rondvaartboten en dekschuiten in de Dijksgracht Oost. (zie ook nieuwsbericht van 30 oktober raadscommissie mist de kern). De notitie was al in juli aan de SDC beloofd, en later ook aan de gemeenteraad.
Het Memo geeft een lijst met 9 documenten die als ”relevante genomen besluiten” zouden moeten aantonen dat het project gebaseerd is op adequate besluitvorming. Het is echter de vraag of de informatie in die stukken genoeg is voor de conclusie dat er sprake is geweest van een behoorlijk en zorgvuldig traject van politieke besluitvorming.
Op 27 oktober sprak de Raadscommissie Mobiliteit Openbare Ruimte en Water (MOW) over het na de zomer ingestuurde Raadsadres met betrekking tot de Dijksgracht Oost (DGO). Daarin vragen omwonenden de gemeente om pas op de plaats te maken en een behoorlijk participatietraject over het basale “besluit” DGO in te gaan. Er werd over veel aspecten gediscussieerd maar de kern van de zaak bleef eigenlijk onbesproken, namelijk het feit dat er nooit een behoorlijk politiek besluit is geweest is en dat er expres nooit een inspraakmogelijkheid is geboden.
De Werkgroep Dijksgracht Oost is een crowdfundingsactie gestart in het kader van het protest tegen de plannen van de gemeente om in de Dijksgracht Oost een werkhaven aan te leggen voor 30 boten en steigers voor 40 grote rondvaartboten (zie eerdere berichten op de website). De Werkgroep kondigde de crowdfunding aan op de burendag van 25 september en hoopt met de opbrengst het actiemateriaal zoals folders en banners te kunnen betalen. Ook hoopt men er de inmiddels gestarte juridische procedures mee te kunnen financieren.
Aanvulling: een videoverslag van deze protestmars is te vinden op ons videokanaal: https://vimeo.com/bo1018
Een groep van ruim zeventig omwonenden van de Dijksgracht-Oost trok zondagochtend 28 augustus onder begeleiding van opgewekte fanfaremuziek langs de oevers van de Dijksgracht. Met de door de werkgroep Dijksgracht-Oost georganiseerde mars zetten de deelnemers hun protest tegen de plannen van de gemeente Amsterdam kracht bij.
De werkgroep Dijksgracht Oost, onderdeel van het Eilandenoverleg, organiseert zondag 28 augustus om 11.00 uur een actie op de Oostelijke Eilanden om aandacht te vragen voor de plannen van de Gemeente met de Dijksgracht Oost. Onder begeleiding van Jos Zandvliet is er een optocht langs de kop van de Eilanden tegenover de Dijksgracht Oost. De bedoeling is om de plannen en de gevolgen daarvan voor de leefbaarheid in de buurt onder de aandacht van de bewoners te brengen, zie de flyer om te zien waar het precies over gaat. De toch begint en eindigt bij de flat (de Banaan) aan de kop van Wittenburg.
Omwonenden van de Dijksgracht-Oost hebben op 1 augustus bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de afwijzing van hun bezwaar door de provincie Noord-Holland. Het bezwaar was ingediend tegen het besluit van de provincie om aan de gemeente Amsterdam ontheffing te verlenen met betrekking tot de Wet Natuurbescherming (WNB). Die ontheffing is nodig omdat de gemeente met de aanleg van het fietspad langs de Dijksgracht Oost, het foerageergebied van de beschermde dwergvleermuis zal verstoren. En dat mag niet volgens de Wnb.
De Werkgroep Dijksgracht Oost heeft de gemeenteraad in een raadsadres opgeroepen het plan voor een (nacht)stalling voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten on hold te zetten. Om tot alternatieve plannen te komen die wel op draagvlak van de omwonenden kunnen rekenen, zou de gemeente nu eerst een aantal aspecten echt goed moeten onderzoeken en met alle betrokken partijen, inclusief de bewoners, om de tafel gaan zitten.
Werkgroep Dijksgracht Oost en Buurtorganisatie 1018 doen een dringend beroep op de gemeente om het besluit om 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten een ligplaats te geven in de Dijksgracht Oost te heroverwegen. In een gezamenlijke notitie geven de twee organisaties een gedetailleerd overzicht van wat er allemaal mis is in dit complexe dossier. Zie ook de berichten op deze website van 26 maart 2021, en 27 april en 11 mei 2022.
Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.
Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.
Op 25 januari 2022 dienden omwonenden van de Dijksgracht Oost een bezwaar in tegen de ontheffing die de provincie aan de gemeente heeft verleend om het foeragegebied van de dwergvleermuis aan te tasten. Deze ontheffing was nodig om op die plek een fietspad èn aanlegsteigers voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten te realiseren.
Nadat bewoners daarom gevraagd hebben in één van de klankbordgroep bijeenkomsten van het project Nachtstalling Dijksgracht Oost heeft de gemeente nu toegezegd deze metingen te gaan organiseren.
Op 15 juni wordt er met rondvaartboten en dekschuiten gevaren in de Dijksgracht Oost en tijdens het in en uit manoeuvreren zullen de metingen gedaan worden. Omwonenden kunnen dit vanuit hun woning beluisteren of verzamelen bij de Mariniersbrug om het geluid te ervaren.