In verband met de strengere Cororamaatregelen heeft het Stadsdeel besloten om de buurtavond van aankomende donderdagavond 4 november helaas af te gelasten. Met het naleven van de 1,5-meter is het lastig om het doel van de avond, “Samenwerken en Verbinden”, vorm te geven. Ook het verplichte scannen van de QR-code bij de ingang kan er voor zorgen dat sommige mensen niet kunnen deelnemen, die wel graag bij de avond aanwezig hadden willen zijn.
Bezwaar tegen kappen bomen Eilandenboulevard
Een aantal bewoners van woonboten in de Nieuwe Vaart heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente om 81 bomen en zaailingen op het stuk talud tegenover Oostenburg te kappen. Met de kap wil de gemeente het talud vrijmaken van de huidige overdaad aan begroeiing zodat wandelaars meer zicht krijgen op het water.
Café Amsterdam Roest verkocht
Café Amsterdam Roest is in andere handen overgegaan, zo hebben de leden van de werkgroep VOC-kade via verschillende kanalen vernomen. Daarmee komt er voor de omwonenden een einde aan jarenlange overlast, in het bijzonder geluidsoverlast maar ook hinder van stank van open vuren die met dubieus hout werden gestookt.
Uitslag Centrum Begroot tegenvaller voor 1018
Slechts twee van de acht plannen die vanuit postcodegebied 1018 waren ingediend voor de subsidieronde Centrum Begroot 2021, kunnen het aangevraagde bedrag tegemoet zien. Alleen het Plukbos en de stichting Curinesa van Michel Odjo kregen voldoende stemmen van de bewoners. In totaal vielen dit jaar negentien van de 39 ingediende plannen in de prijzen.
33 kanshebbers voor Centrum Begroot 2021
Een voorstel van het Huis van Verbinding in de Oosterkerk voor financiële ondersteuning van de talloze buurtgerichte projecten in en om de kerk is in de jaarlijkse subsidieronde Centrum Begroot door 153 bewoners van Amsterdam Centrum ondersteund. Ook 32 andere voorstellen kregen voldoende ‘likes’ om door te gaan naar de volgende ronde, waarin een bedrag van in totaal 300.000 euro op de winnaars ligt te wachten.
Uitvaart Jeroen Verhulst
Op vrijdag 21 mei is door familie, vrienden en buurtgenoten afscheid genomen van Jeroen Verhulst. Na een plechtigheid in de Oosterkerk werd de rouwstoet op weg naar De Nieuwe Ooster door enkele honderden aanwezigen met applaus uitgeleide gedaan. De livestream van de plechtigheid is nog twee weken te bekijken via https://start.memoriam.tv/N9XV-YJH5
Museum 't Kromhout zoekt vrijwilligers
Buurtgenote Helcia Cino overleden
Op woensdag 12 mei overleed Helcia Cino. Helcia woonde sinds 1993 met haar partner Anne op een woonboot op Oostenburg waar hun beide kinderen werden geboren, Later verhuisde zij naar een ark op Wittenburg.
Zij was een veelzijdig kunstenaar en daarbij zeer nauw betrokken bij het wel en wee van de mensen om haar heen, in het bijzonder richtte zij zich op de rechten van kinderen en het onderwijs. Zij was daarnaast nauw betrokken bij de ingrepen aan de Eilandenboulevard door de gemeente en de oprichting van de Vereniging de Nieuwe Vaart. Als toegewijd tuinier is haar verzet tegen de nutteloze vernietiging van groen niet voor niets geweest.
Helcia is afgelopen donderdag begraven op begraafplaats de Nieuwe Ooster
Jeroen Verhulst overleden
Ons bereikte het verdrietige bericht dat Jeroen Verhulst zaterdag 15 mei is overleden. Hij was al geruime tijd ziek maar hij bleef tot het allerlaatst betrokken. Een fijn mens met een enorme inzet.
Jeroen was al actief in de buurt vanaf de sloop en de nieuwbouw op Wittenburg en was een drijvende kracht bij de vele bewonersinitiatieven die in de jaren daarna zouden volgen. Hij stond aan de wieg van Buurtorganisatie 1018, de stichting die in 2014 werd opgericht nadat de gemeente het Wijkcentrum Oostelijke Binnenstad had opgeheven. De nieuwe stichting was bedoeld om ook in de toekomst bewonersparticipatie te faciliteren en de leefbaarheid in de buurten te bevorderen.
Jeroen vervulde sinds de oprichting van BO1018 de functie van secretaris en was ook degene die de website bijhield, de nieuwsbrief verzorgde, contact onderhield met alle actieve werkgroepen en die volgde wat er overal in de buurt, en op politiek niveau, gebeurde. Daarbij was hij ook secretaris van het Eilandenoverleg.
Eind januari werd Jeroen verrast toen hij (digitaal) uit handen van Wethouder Groot Wassink de zilveren Amsterdamspeld ontving vanwege zijn jarenlange belangeloze inzet voor de stad, in het bijzonder de Oostelijk Eilanden. Een buurtpionier, zo werd hij bij die gelegenheid gekarakteriseerd. Een bijzonder woord voor een bijzonder mens, zoals er helaas maar weinig bestaan. Zeer velen zullen hem heel erg missen.
Wij wensen zijn vrouw, kinderen, broer en zussen veel kracht en sterkte toe bij dit grote verlies.
Petra Catz, namens het bestuur van Buurtorganisatie 1018
Bart Uitdenbogaart, namens het Eilandenoverleg
De afscheidsbijeenkomst vindt plaats vrijdagmiddag 21 mei in de Oosterkerk, maar zal wegens de corona-maatregelen een besloten karakter hebben.
Aansluitend aan de bijeenkomst zullen wij, als buurtbewoners, Jeroen een laatste eer bewijzen.
Wij komen samen om 16.45 op het Marie Altelaarplein achter de Oosterkerk.
Koffiewandelingen van Marine tot Czaar: Wandelen met een bijzondere buurtgenoot
Werkgroep verzet zich tegen nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht Oost
Op 14 april vond digitale informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden, ondernemers en rederijen over de plannen van de gemeenten voor het afmeren van 30 dekschuiten en 40 rondvaartboten aan de Dijksgracht Oost. Hoewel duidelijk werd dat geen van de drie partijen er iets in ziet, zet de gemeente de plannen toch gewoon door.
Omwonenden vrezen overlast, en dan vooral tijdens de vroege en laten uren van de dag, van in en uit parkerende rondvaartboten en dekschuiten. Bij het manoeuvreren van de boten wordt gebruik gemaakt van boegschroeven die bekend staan om het doordringende gierende geluid dat ze maken. De ondernemers voelden zich overvallen door de plannen en de reders constateren dat de plek onvoldoende faciliteiten biedt.
De vraag aan de gemeente waarom dit nu eigenlijk allemaal moet in een woonwijk, werd niet beantwoord, en ook kwam er geen antwoord op vraag wie er binnen de gemeente eigenlijk opkomt voor de belangen van de bewoners. Tot nu toe blijkt alleen de dwergvleermuis serieus genomen te worden genomen. Zijn foerageergebied dreigt te verdwijnen en dat verplicht de gemeente elders in de buurt compensatie te bieden.
Bekijk of downoad hier de gemeenteijke presentatie over de plannen.
Omwonenden hebben zich georganiseerd in de werkgroep Dijksgracht Oost als onderdeel van het Eilandenoverleg. Mail voor meer informatie naar: dijksgrachtoost@buurtorganisatie1018.nl
Hulp voor mensen met geheugenproblemen
Sinds enige tijd heeft de Stichting Odensehuis een dependance op de Oostelijke Eilanden. Het Odensehuis Witte Boei zoals de ontmoetingsruimte wordt genoemd, is een plek voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie, mantelzorgers, hun familie en vrienden. U kunt er rustig naar binnen lopen voor informatie, een praatje, een kopje koffie of thee, aanschuiven bij de lunch en deelnemen aan één van de activiteiten
Twaalf sterke vrouwen op het Waterlooplein
Tot en met 10 maart is op het Waterlooplein langs de Amstel een fototentoonstelling te zien met portretten van twaalf invloedrijke Amsterdamse vrouwen. Het zijn vrouwen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de stad. De expositie, die in februari al te zien was in drie andere stadsdelen, vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag met dit jaar als thema Invloed met Impact
Corona-uitbraak in kleuterklassen BOE-school
Van de ruim 500 leerlingen van de Basisschool Oosterlijke Eilanden (‘BOE’, Kraijenhoffstraat, Czaar Peterbuurt) zijn er zeker 50 besmet geraakt met Corona, vrijwel allemaal in vier van de zes kleuterklassen. Ook de leraren van die klassen zijn besmet. Inmiddels zijn 13 medewerkers van de school besmet, waaronder ook de directeur. Ook ouders van de leerlingen en broertjes en zusjes raakten besmet.
Dat is allemaal gebeurd in de twee weken dat de school open is. Vrijdagmiddag is uit onderzoek gebleken dat het om de Britse variant gaat.
Van de GGD mag de school na de vakantie weer open. Het hoofdgebouw blijft twee dagen langer dicht.
Zowel Het Parool (van vrijdag 26 februari) als De Volkskrant wijden grote artikelen aan deze uitbraak. Die is opmerkelijk omdat altijd werd aangenomen dat kleuters geen belangrijke verspreiders waren..
Online fotoboek "Oosterkerk, hart van de buurt' van Maria Bervoets
Maria Bervoets, actieve buutbewoonster en verwoed fotografe, is pas verhuisd van het Vierwindenhuis naar Almere, maar houdt een warm hart voor de Oostelijke Eilanden. . Zij maakte een online fotoboek over de Oosterkerk dat hiet te bekijken is. Dat laat zien dat de Oosterkerk beeldbepalend is vanuit vele hoeken van de Oostelijke Eilanden.
Lever uw oude kerstboom in
Van 4 januari tot en met 1 februari 2021 kunt u uw kerstboom elke dag neerleggen op 1 van de meer dan 1000 inzamelpunten.
Haal alle versieringen uit de boom, en leg hem kaal op de inzamelplek. Dan kan de gemeente uw kerstboom duurzaam verwerken tot o.a. compost.
Klik hier om de dichtstbijzijnde inzameleingslocatie te vinden. Er zijn er nog meer dan u op bovenstaande kaart ziet staan.
Op 9 januari je eigen wens voor 2021 geprojecteerd op de Oosterkerk
Helaas is het dit jaar niet mogelijk om bij elkaar te komen in de Oosterkerk voor de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie. Om elkaar toch de beste wensen voor 2021 te kunnen geven, zal de Stichting Oosterkerk in samenwerking met lichtkunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes in de avond van 9 januari 2021 jullie aller wensen op de gevel van de kerk projecteren. De Stichting Oosterkerk nodigt jullie daarom uit om je wens voor de buurt via tekst of tekening in je eigen handschrift met zwarte pen of stift op te tekenen (mag in je eigen taal).
Drijvende tuinen voor de Wittenburgergracht in de maak
Met het initiatief "Centrum Begroot" heeft de gemeente Amsterdam geld beschikbaar gesteld aan projecten die de leefbaarheid verbeteren en de verbinding tussen de bewoners versterken. Het project "Drijvende Tuinen in de Oostelijke Eilanden" is een voorbeeld hoe dat zou kunnen gebeuren. Een jaar lang gaan vlottenbouwers en buurtbewoners samen aan de slag om vlotten te bouwen en om te vormen tot drijvende tuinen die een plekje in de buurt krijgen. Ze zijn begin december van start gegaan.
In Tuinpark "Rust enVreugd" in Amsterdam-Noord hebben de vlottenbouwers hunwerkplek gevonden. Daar pakken zij gerecyclede EPS-blokken met windreductiegaas en visnetten goed en strak vast. Deze blokken van 100x100x50 cm zijn de "lego"steentjes waarmee zij de vlotten bouwen die de basis zullen vormen voor deze Drijvende Tuinen. Iedereen kan daaraan meehelpen en zo het ambacht van vlottenbouwer eigen maken. Ook kunnen bewoners meedenken over waar deze Drijvende Tuinen in de buurt zouden kunnen komen. Voortsel is om ze in de Wittenburgervaart te leggen tegenover de bandenboot van Robert Jasper Grootveld, die ook de geestelijke vader is van deze drijvende tuinen..
En uiteraard mogen in het voorjaar de vlotten ook beplant en onderhouden worden en uitgroeien tot een prachtige groene archipel in de vaarten en grachten van de Oostelijke Eilanden.
Website: www.vlottenbouwen.nu. Facebookpagina "Vrienden van 'tYland'.
Meedoen? mail@vlottenbouwen.nu
Alan Turingschool voorbeeldschool in de Volkskrant van 28 november
De Volkskrant wijdt in de zaterdagkrant van 28 november een artikel van drie pagina’s aan het onderwijs op de Alan Turingschool op Wittenburg (p. 24-27). Het is een interview met de schoolleiders Eva Naaijkens en Martin Bootsma. Zij stellen dat zes van de tien scholen geen visie hebben; ze lopen teveel achter hypes aan. Leraren hebben geen tijd om lessen voor te bereiden. Op de Alan Turingschool hebben zij daarvoor een oplossing gevonden waar ouders en leraren heel tevreden mee zijn. De werkdruk daalde, evenals het ziekteverzuim. Het werkplezier neemt toe.
Kern van hun aanpak is dat ze de leraar centraal stellen, niet de leerling. Als de leraren optimaal hun werk kunnen doen, dan profiteren de kinderen daarvan. Hun boek ‘En wat als we nu eens gewoon gingen lesgeven?’ werd in 2018 uitgeroepen tot onderwijsboek van het jaar. Door minder te vergaderen krijgen de leraren meer tijd om hun lessen voor te bereiden. Door standaardisatie, overal op dezelfde manier lesgeven, wordt overleg overbodig. Hoe te handelen in probleemsituaties is vastgelegd in ruim zeventig kwaliteitskaarten. Ze zijn opgesteld van knelpunten en ambities. Er liggen ook standaardbrieven en standaardmails in vast die per situatie aangepast kunnen worden. Dat scheelt veel werk. Doordat leraren elkaars lessen observeren en onderling scholingen organiseren zijn de resultaten bij taal en rekenen flink verbeterd.
Gebiedsplan Centrum-Oost 2021 is op 3 november behandeld in de stadsdeelcommissie
De stadsdeelcommissie Centrum heeft al in de zomer input geleverd voor de Gebiedsplannen. Op 3 november besprak de commissie het voorlopig resultaat. In de volgende vergadering. Op 17 november zal ze advies uitbrengen over de concepten.
Focus opgaven in het Gebiedsplan Centrum Oost 2021:
Aanpak Binnenstad: vooral gericht op tegengaan van overlast en drukte, met name in het Wallengebied. Ook: aanpak overlastgevende horeca, o.a. met extra avondcomntroles. De taxi aanpak is gericht op pop-up standplaatsen en regeulering.;
Verbetering openbare ruimte: terugdringen van het overwicht van auto’s en meer ruimte voor langzaam verkeer, met name ten oosten van de Amstel. Daarbij worden knip Weesperstraat en herinrichting Kattenburgerstraat genoemd;
Wonen: woningen geschikt maken ovor ouderen, geculsterd wonen voor ouderen. Uitbreiden verbod op vakantieverhuur naar de hele binnenstad, behalve de Oostelijke Eilanden;
Aanpak Oostelijke Eilanden: meer ambulant jongerenwerk, meerdere buurtschouwen samen met bewoners, preventieprogramma jeugdcriminaliteit ‘Kapot Sterk’ op twee basisscholen, opvoedgesprekken met migrantenvaders en -moeders, inzet flexibel cameratoezicht, uitvoeren groeninitiatieven in zelfbeheer, lichtkunst in tunnel Kattenburgerstraat, nieuw ontwerp voor het Wittenburgerplein, communitybuilding op Kattenburg en Wittenburg en verduurzaming Groot Kattenburg. Voor dit laatste worden gesprekken gevoerd met VVE en corporatie.
Groen en Duurzaamheid: aanleg van meer groen in de binnenstad, vergroenen van gevels en daken, zonnepanelen en energiebesparing, vergroening Knowledge Mile, samenwerking met de culturele instellingen verenigd in de ‘Duurzame Planatage’., duurzaam vervoer per ferry (start gepland in zomer 2021), waterberging en vergroening op het Marineterrein.