Sociaal

10 mei (middag) opening nieuwe broedplaats in de Czaar Peterbuurt

Op vrijdag 10 mei opent broedplaats REMISE voor kunstenaars en ambachtslieden in de Czaar Peterbuurt, Tweede Leeghwaterstraat 5B. De komende vijf jaar kunnen zij aan de slag in vier grote studio's. De buurt is welkom voor een middag vol optredens, expo, workshops en meer.

Het monumentale gebouw op de Tweede Leeghwaterstraat 5b in de Czaar Peterbuurt is in 1884 gebouwd als paardentramremise. De afgelopen decennia heeft het gebouw dienst gedaan als jongerencentrum. De komende vijf jaar gaat broedplaats REMISE nu plek bieden aan vier grote studio's die gedeeld worden door verschillende creatieve bedrijven, organisaties en kunstenaars. Deze periode kan verlengd worden. Ook is er een inloopatelier waar tientallen mensen schilderen, tekenen, fotograferen, ontwerpen en creëren.

Steun zangkoor Stadsdorp Centrum-Oost en stem

Het zangkoor van Stadsdorp Centrum-Oost, Stadsdorpkoor 10acht10, zoekt fondsen om het koor toegankelijk te houden voor leden met verschillende portemonnees. Nu doet zich een kans voor via een wedstrijd van het ING Nederland Fonds . Per regio zijn vijf maatschappelijke initiatieven in de race, waaronder het zangkoor. Iedereen wint die 50 stemmen krijgt, maar het aantal stemmen bepaalt of je de andere initiatieven verslaat en dus hoeveel je wint.

Stem op www.helpnederlandvooruit.nl op het zangkoor van \Stadsdorp Centrum-Oost.

Beelden Nieuwjaarsreceptie 10 januari in de Oosterkerk

Circa 300 bezoekers kwamen op de traditionele nieuwjaarsreceptie op 10 januari van BO 1018, DOCK, Centram en Stichting Oosterkerk. De Syrische muziekgroep Damasdam trok met hun slagwerk de aandacht bij de ingang van de kerk. De bezoekers werden ontvangen met Gluhwein of chocolademelk. De bar draaide twee uur op volle toeren.

Bill Monsour en Cees Koldijk zongen elk twee liederen. Het laatste lied van Cees Koldijk was het ‘Oostelijke Eilandenlied’. Dat werd begeleid door Henk Verhoef op het kerkorgel en door iedereen meegezongen. Thelma Neleman verzorgde de achtergrondmuziek op de piano.
Vrijwilligers waren vanaf 12:00 uur bezig met de bereiding van vijf vierkante meter schalen met hapjes. Jongeren brachten ze rond.

Aat Veldhoen overleden

at Veldhoen is vandaag, zondag 9 november, overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij is 84 jaar oud geworden. Hij gestorven in het bijzijn van zijn vrouw, Hedy d’Ancona, en zijn kinderen.

Aat Veldhoen was een veelzijdige beeldkunstenaar en een kleurrijke bewoner van de Oostelijke Eilanden. Zijn woonhuis aan de Wittenburgergracht was herkenbaar aan een groot schilderspalet. Hij heeft ook jarenlang een atelier gehad in de Grote Wittenburgerstraat.

Veldhoen was onder meer graficus, schilder en tekenaar. Hij kreeg in de jaren zestig bekendheid toen hij werd gearresteerd wegens het verspreiden van wat toen werd gezien als onzedelijke prenten met vrijende paren en naakten. Na een periode van tekeken en schetsen, ging hij inde jaren zeventig over op het schilderen.

In 2004 kreeg Veldhoen een herseninfarct. Hij hield er geen geestelijke schade aan over, maar zijn rechterarm en hand functioneerden niet goed meer. In het revalidatiecentrum leerde de kunstenaar zichzelf schilderen en tekenen met zijn linkerhand.

Werk van Aat Veldhoen is onder meer te zien in het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum.

1 november 18-21 uur Buurtgesprek Kattenburg en soep in De Witte Boei

Op donderdag 1 november 19-21 uur worden de bewoners van Kattenburg uitgenodigd voor het Kattenburgerbuurtgesprek in buurthuis De Witte Boei. Om 18:00 uur kun je aanschuiven voor een kop soep met brood. Om 19:00 uur begint het gesprek. Geef svp door of je erbij bent, ook in verband met het eten, via i.vroegop@ikvolgje.nl

Het gesprek wordt georganiseerd door Irma Vroegop en Birgit Oelkers. Zij werken in opdracht van de woningcorporaties De Key en Rochdale en de gemeente de komende maanden aan verbetering van de veiligheid en het leefklimaat op Kattenburg. Gespreksonderwerpen op 1 november zijn buurtveiligheid (met politie en straatcoaches), een open podium voor jongeren, start van een whatsapp-groep voor buurtveiligheid. Lees hier de uitnodiging.

Op 3 oktober heeft een eerste buurtgesprek plaatsgevonden. Daar werd duidelijk dat veel kattenburgers zich ‘s avonds niet veilig voelen. in verband met hangplekken van jongeren die voornamelijk van buitend e buurt komen. Lees hier het verslag van 3 oktober.

Er is gevraagd om een overzicht van meldpunten voor jeugdoverlast. Lees hier het overzicht.

2 oktober 20:00 u Buurtbijeenkomst stand van zaken ontmoetingscentrum Werkspoorhal

Het buurtinitiatief om een buurtontmoetingscentrum te maken in de Werkspoorhal op Oostenburg-Noord is na onderhandelingen met Stadgenoot en projectontwikkelaar VORM in een volgende, concretere  fase gekomen. De initiatiefgroep nodigt alle buurtbewoners uit om de plannen samen met hen uit te werken en daarvoor bijeen te komen op
dinsdag 2 oktober 20:00 uur in De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201.
Lees hier de uitnodigingsbrief van de initiatiefgroep.

16 september 11:00 - 19:00 u Burendag rond De Witte Boei

Op zondag 16 september 2018 11:00 - 19:00 uur organiseert het Buurtcomité Oostelijke Eilanden voor de 5e maal samen met Buurtopdekaart, Sciandri en Dock de Burendag. Doel van deze Burendag is een hernieuwde verbinding van buurtbewoners, jong en oud, na de dramatische gebeurtenissen van het afgelopen jaar op de Oostelijke Eilanden. We pakken dit lustrumjaar extra uit om een positieve impuls te geven aan het buurtleven. We willen laten zien wat buurtbewoners nu al samen doen, vooral op het gebied van muziek, zang en dans en hopen dat wij medebewoners kunnen enthousiasmeren.

Om 12:00 uur is er een brunch (€ 3 voor volwassenenen, € 2 voor kinderen). Opgeven uiterlijk 14 september via buurtcomiteoostelijkeeilanden@hotmail.com of bij De Witte Boei.
Om 14.00 uur start op het Wittenburgerplein  een Talentenprogramma waar jongeren  hun talenten aan de buurtbewoners laten zien. De beste acts ontvangen een prijs. Stuur een e-mail met je naam, leeftijd en wat je wil laten zien naar: buurtcomiteoostelijkeeilanden@hotmail.com

Er is sport en spel en er worden workshops en muziekoptredens georganiseerd.  Buurtouders organiseren een wereldkeuken (17:00 - 19:00 uur) en voor de allerkleinsten zal er een kleine kermis aanwezig zijn. De activiteiten zullen voornamelijk plaats vinden tussen de Oosterkerk en buurthuis De Witte Boei.

Lees hier het complete programma.

7 september 16:00 - 18:00 uur Afscheid Ben Lahau, beheerder van De Witte Boei

Ben Lahau gaat met pensioen. Iedereen die wel eens in buurthuis de Witte Boei is geweest kent hem als de onvermoeibare beheerder van De Witte Boei: achter de balie, achter de bar,  sjouwen met stoelen en tafels, apparatuur aansluiten en alles in goede banen leiden. Medewerkers van Dock komen en gaan, maar Ben is altijd het vaste aanspreekpunt gebleven. Hij wist alles.

Vrijdag 7 september 16:00 - 19:00 uur is het afscheidsfeest van Ben in Buurthuis De Witte Boei. Graag aanmelden via lvkampen@dock.nl

Groot artikel in Trouw over situatie Oostelijke Eilanden na schietpartij

In het dagblad Trouw van 26 mei is een uitgebreid artikel verschenen over de schietpartij, hoe dit op de Oostelijke Eilanden is ervaren en wat er voor acties uit zijn voortgekomen. Titel: 'Een gewone buurt waar iets vreselijks gebeurt'.
​​​​​​​Verslaggever Hanne Obbink heeft minutieus onderzoek gedaan. Hij interviewde onder meer Dock-manager Frank van den Hoff, stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink, gemachtigde namens de burgemeester Nelleke Hendriks, voorzitter Eilandenoverleg Bart Uitdenbogaart en Moon Rijven van de werkgroep Buurt op de Kaart.

Lees hier het compete Trouw-artikel.

Activiteiten Eilandenoverleg en DOCK als uitvloeisel van de dodelijke schietpartij

Na de dodelijke schietpartij in speeltuin Wittenburg was de buurt in shock. Maar inmiddels heeft de verslagenheid plaats gemaakt voor daadkracht. De afgelopen periode zijn er veel bijeenkomsten georganiseerd door zowel het Eilandenoverleg als door DOCK. Over het Eilandenoverleg van 7 maart schreven wij eerder een bericht (klik hier om te lezen). Dit resulteerde in de bewonerswerkgroep ‘Buurt op de Kaart’. (Klik hier voor hun recente bericht over de stand van zaken). Bewoners die mee willen doen kunnen zich melden via een e-mail aan buurtopdekaart@buurtorganisatie1018.nl

In het eerstvolgende Eilandenoverleg, op 4 april 20:00 uur in De Witte Boei, zijn vertegenwoordigers van gemeente, stadsdeel, politie en DOCK uitgenodigd om informatie uit te wisselen over acties en plannen en om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Klik hier voor de agenda van hert Eilandenoverleg van 4 april.

DOCK organiseerde en organiseert nog steeds bijeenkomsten naar aanleiding van de dodelijke schietpartij op 26 januari en doet dit naar aanleiding van een signaal of behoefte uit de wijk en altijd samen met bewoners en/of andere maatschappelijke organisaties. Zo is er bijvoorbeeld op 25 februari een bijeenkomst geweest voor ouders waarbij er hulpverleners aanwezig waren om te praten over hoe je met kinderen in gesprek kunt gaan over de angsten die de schietpartij heeft opgeroepen. Ook zijn er bijeenkomsten voor jongeren én ouders geweest met steun van hulpverleners en een imam om te praten over onveiligheidsgevoelens.

Buurtkracht 1018
Nadat het Eilandenoverleg op 7 maart in De Witte Boei een extra Eilandenoverleg had georganiseerd om te brainstormen over verbetering van veiligheid en leefbaarheid, hebben DOCK en stadsdeel Centrum op 8 maart een bijeenkomst in de Witte Boei belegd om nieuwe en bestaande buurtinitiatieven te verbinden. Bewoners konden hier hun initiatief presenteren en met elkaar in contact komen. DOCK gaat de daar gepresenteerde ideeën verder uitwerken en tijdens de vervolgavond op 29 maart terugkoppelen (klik hier voor meer informatie).. Een eerste initiatief was het opzetten van een buurtapp. Heeft u zelf een initiatief dat u wilt delen, of wilt u een bijdrage leveren aan een van de andere initiatieven in de buurt? Of wilt u lid worden van de buurtapp? Stuur dan een e-mail aan Alex te Paske, via atpaske@dock.nl

Weekendopenstelling De Witte Boei
De Witte Boei is t/m 22 april in de weekenden geopend voor jeugd vanaf 12 jaar, DOCK werkt hierin o.a. samen met IPA, GGD, Sciandri, de Buurtouders (voormalig buurtvaders) en de Straatcoaches. De jeugd kan samen sporten, koken en creatieve activiteiten doen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom op  vrijdag tussen 16.00 – 20.00 uur, op zaterdag tussen 15.00 – 20.00 uur en op zondag tussen 15.00 – 20.00 uur. Jongeren kunnen gewoon binnenlopen, aanmelden is niet nodig.

Samen met de buurt, gemeente Amsterdam en andere maatschappelijke organisaties is DOCK druk aan de slag om een activiteitenaanbod te ontwikkelen vanuit de vraag van álle bewoners: jongeren, ouders, senioren, volwassenen etc. Hierin wordt ook samen met de buurt en het stadsdeel besproken wat er nodig is om speeltuin Wittenburg weer te openen. U bent van harte welkom om mee te denken. U kunt altijd binnenlopen bij de Witte Boei en uw ideeën laten horen.

Inloopuren in de wijk
In Huis van de Buurt De Witte Boei zijn er iedere week twee inloopuren. Hier kunt u terecht voor meer informatie. Ook kunt u uw zorgen delen of een melding doen. U kunt gewoon binnenlopen.
•   Iedere dinsdag van 10.00 – 11.00  uur is de wijkagent aanwezig.
•   Iedere woensdag van 16.00 – 18.00 uur is een medewerker van stadsdeel Centrum aanwezig.

De gemeente heeft een speciale webpagina www.amsterdam.nl/wittenburg met een overzicht van  de aanpak en maatregelen om de situatie in de buurt te verbeteren. Hier vindt u ook belangrijke contactgegevens. 

Extra Eilandenoverleg 7 maart n.a.v. schietpartijen leidt tot oprichten werkgroep 'Buurt op de kaart'

Meer dan veertig Eilanders van diverse bevolkingsgroepen hebben in het Eilandenoverleg van 7 maart meegedacht hoe de leefbaarheid in de buurt kan worden verbeterd na de dodelijke schietpartijen. Dat gebeurde in vier groepen, met als onderwerpen veiligheid, jongeren onder 14 jaar, jongeren 14+ en buurtinitiatieven. Elke groep kwam met een aantal ideeën.

De subgroep Veiligheid pleit voor een  Wijkveiligheidssteunpunt, tevens meldpunt voor politie, stadsdeel  en straatcoaches. Het leegstaande voormalige postkantoor op Wittenburg tegenover buurthuis de Witte Boei zou een goede locatie daarvoor zijn.

Veel steun was er voor het idee om het speeltuingebouw Wittenburg snel weer te openen, maar wel onder de voorwaarde dat de veiligheid en de faciliteiten worden verbeterd. Een bewoonster meldde zich aan als vaste beheerder. Zij wil werken aan een betere sfeer voor kinderen en ouders van alle bevolkingsgroepen.

Wat betreft de jongeren vanaf 14 jaar werd met nadruk gesteld dat er geen nieuwe ideeën ontwikkeld kunnen worden als de jongeren zelf daar niet bij worden betrokken. Dat geldt voor een eventueel nieuw jongerencentrum en ook voor sport- en spelmogelijkheden op het Marineterrein.

Zowel voor jongeren, hun ouders, maak ook ander volwassenen moeten meer (feestelijke) activiteiten georganiseerd worden om de onderlinge cohesie te versterken. De basisscholen en het welzijnswerk moeten daarbij betrokken worden.
Als buurthuis De Witte Boei ook in het weekend open zou zijn, ontstaan er veel meer mogelijkheden voor dergelijke activiteiten.

Aan het eind van de avond is de nieuwe werkgroep van het Eilandenoverleg ‘Buurt op de Kaart’ opgericht, met negen deelnemers. Het is duidelijk dat een avondje brainstormen niet voldoende is. De werkgroep zal initiatieven tot ontwikkeling moeten brengen en er moet overlegd worden met instanties. De inspanningen zullen zich over meerdere jaren uitstrekken.

Wie op een of andere manier een bijdrage wil leveren kan dat doorgeven aan het e-mailadres van de werkgroep: buurtopdekaart@buurtorganisatie1018.nl

Klik hier voor het volledige verslag van het extra Eilandenoverleg van 7 maart

Woensdag 4 oktober 16:30 feestelijke heropening Buurthuis De Witte Boei op Wittenburg

Woensdag 4 oktober van 16:30 - 19:00 uur is het feest in De Witte Boei omdat de verbouwing klaar is. Alle buurtbewoners zijn welkom. Er is muziek en andere optredens. Kom kijken en drink een glaasje! Alle bezoekers maken kans op een leuke prijs.. 

Bewoners hebben in een aantal bijeenkomsten meegedacht over de verbouwing. In overleg met de architecte is de ingang verplaatst en toegankelijker gemaakt, de keuken vernieuwd, de ruimtes logischer ingedeeld en zijn aankleding en meubilair vernieuwd. Alles is erop gericht om het buurthuis opener en gezelliger te maken, een plek waar bewoners makkelijk binnen kunnen lopen en een kopje koffie kunnen drinken. Er is een nieuwe ruimte gecreeerd speciaal gericht op meidenactiviteiten.

Een veelbezochte activiteit is het Pluspunt waar bewoners aan kunnen kloppen met hun vragen en problemen. Bewonersgroepen krijgen de gelegenheid om in de Witte Boei te vergaderen of een kopietje te maken.Er is ook een beamer en een groot TV-scherm beschikbaar.
Op maandag 18:00 uur is het Buurtrestaurant (tevoren opgeven. Elke dinsdag 12:30-13:30 Buurtsoep. Op woensdag 13:15- 14:45 u computerinloop en 15:00 - 17:00 uur Woonspreekuur !WOON. En nog veel meer. Zie voor het complete activiteitenoverzicht van De Witte Boei https://www.dock.nl/locaties/de-witte-boei/

Ook het speeltuingebouw van Speeltuin Wittenburg is verbouwd en geschikt gemaakt voor jongerenactiviteiten. Er zijn hier meer werkplekken gecreëerd, een multifunctionele activiteitenruimte en er komt een muziekstudio voor de jongeren..

Tweede Ramses Shaffyhuis op Oostenburg

Het Ramses Shaffyhuis aan de Oostelijke Handelskade is een woon-zorgcentrum voor jonge en oude kunstenaars.
In Laren is een soortgelijk huis, het Rosa Spierhuis, maar veel oudere kunstenaars uit Amsterdam blijven liever in hun eigen stad. Woningcorporatie Stadgenoot verhuurt hier 24 woningen voor ouderen en 12 studio's voor jonge, pas afgestudeerde kunstenaars..Er zijn gezamenlijke  ateliers en expositieruimtes. Wie zorg nodig heeft, kan terecht op het wekelijkse spreekuur en er wordt nauw samengewerkt met Zorggroep Amsterdam. In de kunstenaarssocieteit op de begane grond worden lezingen, ballet- en muziekvoorstellingen gehouden.

De Volkskrant schrijft hierover op  1 september. In het artikel wordt gemeld dat er een tweede Ramses Shaffyhuis gaat komen in de nieuwbouw op Oostenburg-Noord, het voormalige Storkterrein. Het gaat 'Het Leven Lief-huis' heten. Stadgenoot zal daar extra ruimte maken voor kunstenaars met (beginnende) dementie. Maar ook hier is de uitwisseling met jonge kunstenaars belangrijk. Het duurt nog een paar jaar voor het wordt opgeleverd, maar de intentieovereenkomsten zijn getekend.

Programma SOOP in juli en augustus

Vanaf maandag 17 juli tot en met vrijdag 1 september is de SOOP (Nieuwe Kerkstraat 124) alleen in de middag open vanaf 14:00 uur. 

10, 11, 12 en 13  juli 11:00 u en 14 juli 14:00 u Cursus Duitse dichteressen: Van Sibylla Schwarz (1621 – 1638) tot Nora Bossong (1982 - ). In deze zomercursus lezen en bespreken we oude en nieuwe gedichten van Duitse dichteressen. Naast bekende namen, zoals Annette von Droste-Hülshoff, Ingeborg Bachmann en Sarah Kirsch, zullen ook diverse (vaak ten onrechte) minder bekende namen langskomen. Hoewel de gedichten Duits zijn, is de voertaal dit keer Nederlands. Hoewel de auteurs vrouwelijk zijn, heten we ook heren van harte welkom. Het cursusmateriaal wordt in kopievorm tijdens de cursus verstrekt..Aanmelden bij de contactpersoon Aartje van Zwieten de Blom (aartjezb@hetnet.nl

3 t/m 7 juli: 11: - 16:00 uur en 10 t/m 14 juli voor gevorderden: Cursus speksteen snijden. Onder het tentdak of in de zon rasp en vijl je en schuur je net zo lang aan de steen tot je een beeld overhoudt. Aanmelden bij contactpersoon Gerard Calis: ghcalis@kpnplanet.nl

4+6 juli 11:00-12:30 u en 1+3 augustus 14:00 - 15:30 u Bewegingslessen voor ouderen.
Aanmelden bij contactpersoon Jessy Wijzenbeek wyzvoet@zonnet.nl

18 juli t/m 21 juli 14:00 - 18:00 u Cursus Impressionisme in de tuin. Ook: 25 t/m 28 juli. Aanmelden bij Aaltje Scheffer ascheffer@hetnet.nl

In julki en augustus is er ook een groot aantal computercursussen. Zie voor het programma http://www.soopnet.nl/nieuwsbrief124.pdf

Festival 100 jaar Aardappeloproer 29 juni t/m 2 juli 2017

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de vrouwen van de Eilanden en de Jordaan vanwege honger in opstand kwamen en aardappels roofden. Met een groot, meerdaags festival op de Oostelijke Eilanden en de Kadijken wordt het Aardappeloproer herdacht en gevierd. Een Festival om te vieren in wat voor leuke, eigenwijze en bijzondere buurt je woont! Het is georganiseerd door vrijwilligers met een programma ontstaan door de inbreng van buurtgenoten.

Dit kan je doen:

  • Wandelen langs kunst, bijzondere gebouwen en historische plekken van het Aardappeloproer, met informatie van een gids. Of de bruggenloop doen die de Eilanden met elkaar verbindt.
  • Meedoen aan theaterwandelingen waarbij je steeds op een andere plek kort vergast wordt op muziek, een voordracht of andere bijzondere ervaring.
  • Meefietsen in de Ronde van Kattenburg, medegeorganiseerd door Sciandri, of touwtrekken op het Kippebruggetje. Of toejuichen aan de zijlijn.
  • Er is theater met en door kinderen, een zangvoorstelling en muziektheater met een aardappelstrijd.
  • Je kunt historische foto’s zien en filmpjes en fotomateriaal van acties voor verbetering van de buurt en materiaal van roemruchte buurtgenoten.
  • Het Werkspoormuseum gaat open en heeft rondleidingen.
  • Iedere avond kan je een gezamenlijke aardappelmaaltijd eten gekookt door buurtgenoten en op zondag picknicken op het Marineterrein, waar kinderspelletjes georganiseerd worden.

Tijden, locaties en nog meer programma onderdelen volgen nog, maar zorg dat je erbij bent!
Lees hoe je je kunt aanmelden als vrijwillger en meer in het dossier op deze website, www.buurtorganisatie1018.nl/festival-aardappeloproer-100-jaar/   

NB: Dit jaar is Patatatoe onderdeel van het Aardappeloproer Festival.

Buurtverhalen op de kaart

Nieuw op www.buurtboeken.nl, de website met verhalen uit postcodegebied 1018:  de meeste verhalen uit de buurtboeken staan nu ook op de kaart. Via de verhalenkaart kun je in jouw buurt verhalen vinden die zich daar hebben afgespeeld.

Sinds kort is het mogelijk een verhalenwandeling door de buurt te maken. Open de website buurtboeken op je smartphone en ga naar de verhalenkaart. Ter plekke kun je dan een aantal verhalen uit de buurtboeken beluisteren.

In het voorjaar willen de redacteuren een verhalenwandeling gaan organiseren! Maar ze kunnen nog hulp gebruiken bij de organisatie. Verder zoeken ze buurtbewoners die geinteresseerd zijn in oude en nieuwe verhalen: om verhalen op te halen, buurtboeken te circuleren, verhalen op de site te zetten of foto's bij verhalen te zoeken. Ook moeten alle buurtboeken gedigitaliseerd worden zodat je ze door kunt bladeren op de website. Als er voldoende vrijwilligers zijn kunnen ze ook workshops organiseren. wie doet er mee? Aanmelden en info bij redactie@buurtboeken.nl

Elke donderdag 17 - 18 u inloop mindfullness in De Witte Boei

Bij 'Mijn Vierkante Meter' ben je van harte welkom om mee te doen met de  inloop Mindfullness, elke donderdag van 17-18 uur in Buurthuis De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201.  Je kunt je tevoren hier opgeven, maar het hoeft niet. Na aanvang van de sessie is geen deelname meer mogelijk. Deelname kost € 5.

Mindfulnessbetekent: volledig bewust van de huidige ervaring. Je kunt het vertalen als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Tijdens de inloop oefen je in stilte aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’, gedachtenstromen te onderbreken, gevoelens te herkennen en niet weg te drukken. Een vierkante meter van stof is jouw eigen veilige plek. Hierop doe je niets anders dan ‘zijn’ en ervaren welke gevoelens en gedachten zich in jou aandienen. Wil je verder praten over iets dat vragen oproept, dan kan dat buiten de inloop.
Het gaat om een inloop, geen cursus. De inloop ondersteunt de beoefening van mindfulness en de discipline van het stilzitten, zodat je het ook thuis kunt beoefenen. 

Zie voor meer informatie www.psycholoog-amsterdam-mijnm2.nl

In memoriam Leon Deben

Leon Deben, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Plantage en van Stadsdorp Centrum Oost en redactielid van buurtmagazine 1018 is op 4 augustus aan de gevolgen van een hartstilstand overleden. Deben werd 74 jaar.

Na een studie sociologie in Utrecht kwam Leon Deben in 1970 naar Amsterdam, waar hij tot zijn pensionering in 2007 als stadssocioloog werkte bij de Universiteit van Amsterdam. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op de sociologie van bouwen en wonen, maar gaandeweg verbreedde hij zijn interesse naar de sociologie van de openbare ruimte. Zo verrichtte hij uitvoerig onderzoek naar dak- en thuislozen in Amsterdam en liet hij zijn studenten 's nachts door de binnenstad wandelen om zwervers te tellen.

Ook na zijn pensioen bleef Leon Deben college geven en scripties begeleiden. Daarnaast werd hij nog actiever in de buurt dan hij al was. Van 2002 tot 2006 was hij fractieleider van de PvdA in Centrum, het stadsdeel waarvan hij volgens het Parool als de architect kan worden beschouwd. In 2013 richtte hij Stadsdorp Centrum Oost op met als doel om ouderen de kans te geven zo lang mogelijk actief, gezond en veilig in hun eigen buurt te blijven wonen.

De buurt was belangrijk voor Leon Deben. Hij zag de grote behoefte aan buurtverenigingen, juist op het moment dat ze een kwijnend bestaan leidden. Vandaar dat hij actief lid was van de Plantage/Weesperbuurtvereniging. Daarnaast organiseerde hij de maandelijkse lezingen van de SOOP, de Ontmoetingsplek voor Ouderen in de Nieuwe Kerkstraat.

Ook speelde hij een belangrijke rol bij het samengaan in 2014 van de Eilander en de Plantage/Weesperbuurtkrant in het nieuwe buurtmagazine 1018. In dat nieuwe blad verzorgde hij de UIT-agenda en schreef hij artikelen over bijzondere gebouwen en kunstwerken in de buurt. 

Leon Deben was niet alleen bijzonder actief tot het einde van zijn leven, hij was ook een buitengewoon aimabel mens. De website van de UvA noemt hem ‘een zeer geziene collega, niet in de laatste plaats vanwege zijn ‘onvermogen om ruzie te maken’: hij was gedreven, maar vooral ook beminnelijk, zachtaardig, en humorvol.’ In de Plantage/Weesperbuurt zal Leon Deben erg worden gemist.