Teken de petitie 'Amsterdam Autoluw NU: maximaal 30 km/u'

Op petities.nl is een petitie geplaatst, afkomstig van 40 bewonersorganisaties in en rond het Centrum waarin zij vragen om op en binnen de S100 (de ring Mauritskade-Stadhouderskade-Nassaukade) een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren.

Al heel wat bewoners van de Kattenburgerstraat en de Weesperstraat hebben deze petitie ondertekend. Deze petitie is ook van belang voor omwonenden van de Eilandenboulevard en de Cruquiuskade.

U kunt de petitie ondertekenen op https://autoluwnu.petities.nl/
Vul ook op autoluw.nu uw e-mailadres in voor de autoluw.nu nieuwsbrief.

Hieronder de tekst van de petitie.

Wij, inwoners van Amsterdam, constateren

  • NU veel minder autoverkeer en schonere lucht

  • het college wil met de 'Agenda Autoluw' alleen in rustige straten 30km/u invoeren, NU zijn plots heel veel straten rustig

  • snelheidsduivels scheuren NU in lege straten met motoren en auto's

  • de maximumsnelheid kan en moet NU goed omlaag

  • stoepen en fietspaden zijn NU al te krap door de anderhalvemeterregel. Meer ruimte is nodig om elkaar veilig te kunnen passeren.

  • grote steden in de EU nemen daarom NU maatregelen. Amsterdam doet niets.

  • bij maximaal 30km/u is er 25% minder doorgaand verkeer èn is de bereikbaarheid beter

  • maximaal 30km/u bespaart levens van voetgangers en fietsers vergeleken met 50km/u.

  • NU is de tijd om de toekomst van de stad te bepalen, niet straks (2025) of later (2040).

en verzoeken

  • begin NU met maximaal 30km/u op de s100 (Centrumring) en daarbinnen.

Fietsers hoeven niet meer om te rijden bij Namenmonument

Vanwege de bouw van het Namenmonument is het fietspad langs de Weesperstraat in zuidelijke richting al maanden afgesloten, zodat fietsers moesten omrijden via de Amstel. Verzoeken vanuit de buurt en van de Fietsersbond om een autorijbaan voor fietsers beschikbaar te stellen vonden geen gehoor. Maar nu het vanwege de Coronacrisis veel rustiger is geworden op de Weesperstraat, is toch een rijbaan vrijgemaakt , zodat fietserrs niet langer hoeven om te rijden.

Video: hoogwerker plaatst modelwoning op blauwe bokken Oostenburg

Op Oostenburg werd op maandag 6 april een modelwoning op een van de reusachtige blauwe bokken gehesen. Het gaat om de modelwoning van De Keizer, een van de projecten van projectontwikkelaar VORM die nu in verkoop zijn op Oostenburg. De modelwoning geeft je een indruk van hoe je op Oostenburg kunt wonen en wat je uitzicht kan zijn. Bekijk de video »

Wie meer wil weten over de koopwoningen op Oostenburg kan op donderdag 16 april 20:00 -20:30 uur een webinar volgen waarin een makelaar het aanbod toelicht. Meld u aan als u erbij wilt zijn, dan stuurt VORM vlak vóór aanvang van het webinar een e-mail met een link, zodat u kunt deelnemen.

Schriftelijke inspraak bewoners Zeeburgerpad over stedenbouwkundige ontwikkeling

Nadat afgelopen najaar de stadsdeeelcommissie Centrum positief heeft geadviseerd over het Stedenbouwkundig programma van Eisen (SPvE) voor de transformatie van het Zeeburgerpad in een woon-werkgebied, is nu de beurt aan de gemeenteraad om het SPvE vast te stellen. Ter voorbereiding wordt het plan besproken in de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening. Het is een digitale vergadering waarbij alleen schriftelijke inspraak mogelijk is. De bewoners kregen dit zes dagen tevoren te horen, maar hebben toch kans gezien om met een schriftelijke reactie te komen.

Petersburgjournaal #14, april 2020

Uitgave Stadsdeel Centrum i.s.m. Stadgenoot.

  • Waar gebeurt wat?

    - Wilt u de statushouders helpen om van de tuin van Hoogte Kdijk 401 mooie plek te maken, ook voor de buurt? Mail femke@villex.nl
    - Aanleg van het fietspad Dijksgracht-Oost start dit najaar. Eerst vindt in mei een vleermuizenonderzoek plaats. In de zomer wordt het groen verwijderd en worden proefsleuven gegraven om de toestand van de kademuur te onderzoeken.
    - Er is een kapvergunning aangevraagd voor de bomen in de Kattenburgerkruisstraat. Ze zijn in slechte staat en worden vervangen in het kader van de totale herinrichting.
    - Voordat de plannen voor een nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht-Oost worden uitgewerkt moeten de verzamelde inzichten eerst worden voorgelegd aan stadsdeelbestuurder Micha Mos en wethouder Sharon Dijksma.

  • Op 17 februari is het nieuwe Parkeerhuis op Oostenburg-Noord geopend, 704 parkeerplaatsen op acht verdiepingen. Voor tarieven zie www.qpark.nl

  • Ontwikkeling Marineterrein kan eindelijk door na akkoord met Defensie. Het sportveld blijft in gebruik bij Defensie, maar ook voor Amsterdammers. Er komt een omgevingscontract voor de bewonersparticipatie bij de ontwikkeling. Voor info en vragen ga naar www.marineterrein.nl/vraag-en-antwoord

  • Vier pagina’s over de ontwikkeling van de Kattenburgerstraat met twee varianten voor de toekomstige inrichting. Actievoeren heeft effect gehad, interview met Marlou Visser en Lars Duursma. Gerard Hulst geeft zijn vise als bewoner van de Prins Hendrikkade.

  • De ontwikkeling van de Oosterspeeltuin.Interview met projectmanager Kees Bes en Barbara Dopper van ingenieursbureau Witteveen &Bos. Zij leggen uit waarom het zo lang duurde.
    Er komt een hoog hek rond speeltuin en BOE-school.Ze streven ernaar dat de speeltuin op 1 september klaar is.

  • De gemeente werkt aan een plan om het Marie Altelaarplein op Witenburg levendiger en veiliger te maken. De voor april geplande bewonersavond is uitgesteld. Sowieso vindt in 2021-2022 groot onderhoud plaats van de Kleine en Grote Wittenburgerstraat.

  • Er is nog subsidie beschikbaar voor groene initiatieven. Mail danny.konings@amsterdam.nl

  • Uitslagen enquete Petersburgjournaal: gemiddeld een 8,4 en veel suggesties..

  • Eilandenboulevard: tijdelijke verkeersmaatregelen om de veiligheid van de oversteek bij de Oosterkerk te verbeteren.
    Er wordt vaak met zware vrachtwagens geladen en gelost vanaf de stoep. Dat mag niet.

Klik hier om het complete nummer te lezen.

T/m 6 mei ontwerptracébesluit en MER spoorvernieuwing Dijksgracht-CS ter visie

Tot en met 6 mei kunt u een zienswijze indienen op het Ontwerptracébesluit Hoogfrequent Spoor Amsterdam Centraal en de bijbehorende MilieuEffectRapportage (MER). Dit omvat een ingrijpende wijziging van spoorligging en spoorgebruik van de treinsporen tussen de Cruquiuskade en het Centraal Station. Er komt een ongelijkvloerse kruising ter hoogte van Oostenburg, het Centraal Station krijgt minder, maar wel bredere perrons, de Oosttunnel in het station wordt verbreed en de spoorbruggen over de Oostertoegang worden vernieuwd. Grenzend aan de Oosttunnel komt een grote fietsenstalling onder de sporen en grenzend aan de Oostertoegang komt een fietsdepot waar weggeknipte fietsen kunnen worden opgehaald.

Er komen 40 % meer treinen te rijden langs onze buurt, de snelheid gaat omhoog van 60 naar 80 km/uur en er komen ook meer goederentreinen. Dat leidt tot een enorme toename aan (ernstig) geluidgehinderden en slaapverstoringen. Desondanks zijn volgens het tracebesluit geen extra maatregelen tegen geluidshinder, booggeluid en trillingshinder in onze buurt nodig.

Er is een enorme stapel bijlagen, o.a. over bodem, ecologie, landschappelijke inpassing, externe veiligheid, geluidonderzoek, onderzoek booggeluid en trillingonderzoek. Ontwerptracébesluit, MER en bijlagen zijn hier online te vinden. U kunt uw zienswijze digitaal indienen via het zienswijzenformulier. U kunt bijlagen met uw zienswijze meesturen (maximaal 25 Mb per document).

Definitief ontwerp Kattenburgerkruisstraat is aangepast volgens buurtwensen

Het Definitieve Ontwerp van de herinrichting Kattenburgerkruisstraat is begin maart door stadsdeel Centrum vastgesteld. Dankzij zienswijzen van 70 Kattenburgers en het Eilandenoverleg blijft de grote stoep van ongeveer 150 m2 langs de noordzijde van de tegelwand bestaan. Daar wil de buurt een pleintje als ontmoetingsruimte ten behoeve van buurtkoffies e.d. om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Er waren eerst vijf parkeerplaatsen gepland, maar die komen er dus niet.

Verder krijgt de straat een wadi voor opvang van regenwater, ondergrondse afvalcomntainers en veel nieuw groen en nieuwe bomen. Bekijk hier het ontwerp.

Het zelfbeheergroepje heeft inmiddels toegang gekregen tot de grote parkeergarageruimte voor opslag van spullen die ze op het pleintje willen gaan gebruiken.

Indieningstermijn Centrum Begroot wordt verlengd. Veel nieuwe plannen ingediend

Oproep Gezondheidscentrum De Keyzer: breng mondkapjes, overalls of desinfectiemiddelen

De huisartsen van Gezondheidscentrum De Keyzer, Czaar Peterstraat 4, vragen uw hulp. Er is een tekort aan materialen ontstaan. Om u en anderen veilig te helpen bij een mogelijke besmetting met het Coronavirus, hebben zij nodig:

  • Wegwerpoveralls in verpakking

  • Stofjas/witte jas met lange mouwen, nieuw of schoon

  • Mondkapjes klasse FFP1, FFP2 of FFP3

  • Desinfectiemiddelen (alcohol 70 %)

Plan voor koffiepaviljoen Wittenburg ingediend bij Centrum Begroot

Op 17 maart plaatsten wij het bericht dat er nog maar vier plannen waren ingediend voor de € 150.000 die beschikbaar is in Centrum Begroot voor de Oostelijke Eilanden.

Inmiddels is een vijfde plan ingediend: een koffiepaviljoen op het Marie Altelaarplein op Wittenburg.

De initiatiefnemershebben hebben een paviljoen ontworpen waar alle buurtbewoners samenkomen voor een betaalbare kop koffie. Want ja, door samen koffie te drinken ontstaat verbinding, sociale controle en cohesie. Koffiepaviljoen Wittenburg is een nieuwe en veilige ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Ouders met hun spelende kinderen, senioren die op weg naar de supermarkt een tussenstop maken en natuurlijk de koffieleuten die hun hond uitlaten.
De komst van Koffiepaviljoen Wittenburg zal het plein omtoveren naar een veilige, prettige en levendige verblijfsplek voor jong en oud. Het ontwerp is open aan alle kanten en biedt zowel binnen als buiten fijne zitmogelijkheden. Het paviljoen wordt onderhoudsvriendelijk en met duurzame simpele materialen ontworpen en gebouwd. Het bevat een kleine pantry met een goed koffiezetapparaat voor het zetten van betaalbare buurtkoffie voor omwonenden.

Het plan heeft al voldoende likes.

Er zijn nog 5 dagen, t/m 30 maart 12 uur, om plannen in te dienen bij Centrum Begroot.

Wat is dat nou?

Op de hoek van de Panamalaan en deCruquiuskade waar tot voor kort kippen en geiten liepen, wil projectontwikkelaar VORM tegen de zin van de Funenbewoners het hoogbouwplan Fibonacci uitvoeren. Maar VORM wacht nog op vergunningen. Om te voorkomen dat vogels nesten bouwen in de bomen en zo de bouw zouden kunnen vertragen, heeft VORM de bomen ingepakt met netten.

Nog 13 dagen voor indienen plannen Centrum Begroot

Er zijn nog maar vier plannen ingediend voor de Oostelijke Eilanden. Elk plan heeft 50 likes nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Dat is nog maar bij twee plannen het geval:

Er is voor de Oostelijke Eilanden dit jaar € 150.000 beschikbaar. Om dat op te maken zijn meer planindieningen nodig en meer likes voor de twee plannen die er nog geen 50 hebben. Ga daarvoor naar https://centrumbegroot.amsterdam.nl/plannen.
Er is vanuit een andere buurt ook een plan ingediend voor het Marineterrein:

Vanuit de Plantage en Weesperbuurt is maar één plan ingediend:

  • Zwerfplastic dierentuin. De indieners willen rond Artis kleurrijke dieren plaatsen, gemaakt van zwerfplastic..2 likes.

Akkoord gemeente en Defensie over verdeling Marineterrein

Na jaren van onderhandeling is er nu een akkoord bereikt tussen gemeente en Defensie over de verdeling van het Marineterrein. Dat heeft wethouder Marineterrein Victor Everhardt bekend gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Volgens een bericht in Het Parool van vandaag, 17 maart 2020 komt het grootste deel van het Marineterrein in handen van de gemeente. Defensie behoudt een kleine basis op het Marineterrein, de stad mag de rest van het gebied bebouwen. Er ligt, na maanden ruzie, eindelijk een deal – wel ten koste van honderden woningen uit de oorspronkelijke plannen. Maar de oorspronkelijke claim van Defensie om circa 50 % van het terrein in bezit te houden is teruggebracht naar 10 %. De ‘compacte kazerne’, op de noordoosthoek van het terrein, biedt ruimte aan het dienstencentrum van Defensie, die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor keuringen van militairen, en de afdeling die verantwoordelijk is voor campagnes en reclame. Ook is er plek voor een kleine post van de Marechaussee. Het grote sportveld, dat eigendom blijft van Defensie, wordt gedeeld tussen de nieuwe buurt en de krijgsmacht. Ook stemt Amsterdam ermee in dat helikopters tien dagen per jaar gebruik kunnen maken van het sportveld als landingslocatie.

Toch heeft Amsterdam een veer moeten laten. Van de oorspronkelijke woningbouwambitie van 1400 woningen blijven ongeveer 800 tot 900 woningen over. Ook is niet zeker of het gaat lukken de oude belofte gestand te doen om de helft van het terrein voor recreatie en groen beschikbaar te stellen.

Lees hier de reactie van Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein.

In een Nota van Uitgangspunten, die eind dit jaar gereed moet zijn, worden alle afspraken uitgewerkt.

Heijmans bouwt 190 sociale huurwoningen voor jongeren en ouderen op Oostenburg-Noord

Woningcorporatie Stadgenoot en Heijmans hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het realiseren van huurwoningen op Oostenburg in Amsterdam. Het gaat om 160 studio-woningen voor jongeren en 30 sociale huurwoningen voor ouderen.

Beide partijen werken het project samen verder uit in de komende maanden. Naar verwachting start de bouw van de 190 woningen in het tweede kwartaal van 2021.

Terrassenplan Knowledgemile onder vuur

Bewoners konden tot 3 februari een zienswijze indienen op het concept Terrassenplan voor de Knowledgemile, die loopt van Amstelstation tot IJtunnel. Weesperplein en Weesperstraat maken er deel van uit. Zie ons eerdere bericht van 14 december en een kritische reactie op 18 februari.

De reacties zijn overwegend negatief. Bewoners vinden dat eerst een integrale visie op de Wibautas nodig is. Door nu alleen een terrassenplan te maken, worden vooral de ondernemers bediend. De bewonerscommissie Ceres en actiegroep Weesperwijs hebben samen met Wijkcentrum d’Oude Stadt een zienswijze ingediend. Bewoners van de Weesperstraat voeren nu nog steeds een juridische strijd tegen de gemeente omdat bij het begin van de Weesperstraat 24 bomen zijn gekapt om de bouw mogelijk te maken van het Holocaust Namen Monument. Daardoor verliest de buurt het enige plansoentje met bomen, groen en wat bankjes. Het is volkomen onduidelijk of en zo ja, waar beloofde compensatie met 50 jonge bomen plaats gaat vinden in de buurt. Het laatst overgebleven groene postzegelplantsoentje met bomen aan het eind van de straat voor Capital C, dreigt nu ook te worden onttrokken aan de openbare ruimte door het plan om hier een groot terras te bouwen, dat het hele plantsoentje overdekt. De volgorde moet dus andersom. Eerst een concreet plan voor vergroening en herinrichting van de Valkenburgerstraat en Weesperstraat, en dan een go met budget op de uitvoering. De belangrijkste doelstelling van Knowledge Mile Park is het realiseren van een grootschalig groene duurzame transitie, een groene stadsstraat. Begin dan daarmee en niet eerst met een aanpak van hooguit vijf terrassen in de Valkenburgerstraat resp. de Weesperstraat. Lees hier de complete zienswijze.

In de Nota van beantwoording van de gemeente worden alle bezwaren terzijde geschoven en wordt alleen verduidelijking toegezegd. Het Terrassenplan Knowledge Mile Park, de Nota van Beantwoording en het Concept Plan van Aanpak 2020 Knowledge Mile Park worden behandeld in stadsdeelcommissie Centrum op 24 maart 2020 vanaf 20.00 (Stadhuis Stopera, Amstel 1, commissie zaal). Deze vergadering is publiek toegankelijk. U kunt u hier meepraten over het terrassenplan en eventueel uw zienswijze toelichten.

Jaarverslag 2019 van Buurtorganisatie 1018 meldt ook activiteiten van 16 bewonersgroepen

Het gaat goed met Buurtorganisatie 1018. De belangstelling voor de berichtgeving op de website groeit nog steeds, mede onder invloed van het grotere aantal nieuwsberichten (+50 %). Opvallend is vooral dat het aantal abonnees op de gratis maandelijkse nieuwsbrief met bijna 80 % groeide van 480 naar 859. (Abonneren kan hier)
De netwerkbijeenkomst/zomerborrel en de nieuwjaarsreceptie in de Oosterkerk werden goed bezocht en hoog gewaardeerd.
Twee keer kon BO 1018 als rechtspersoon optreden voor bewonersgroepen en twee keer faciliteerde BO 1018 een crowdfundingsactie voor buurtgroepen.
Buurtorganisatie 1018 blijft een actieve rol spelen als het gaat om de gemeentelijke omgang met bewonersparticipatie en bewonersinitiatieven.

Het tweede deel van het jaarverslag bevat een globale weergave van de activiteiten van zestien actieve groepen in postcodegebied 1018. Het laat de context zien waarin Buurtorganisatie 1018 werkzaam is.

Lees hier het complete jaarverslag 2019.

Bouwinvest koopt 146 huurwoningen op eiland Oostenburg

Institutionele vastgoedbelegger Bouwinvest koopt van ontwikkelaar VORM 146 vrije sector huurwoningen op eiland Oostenburg in het centrum van Amsterdam.
Oostenburg wordt de komende jaren door Stadgenoot ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met circa 1.800 woningen. VORM realiseert daarvan 1.140 woningen, verdeeld over 49 gebouwen met elk een eigen ontwerp en eigen architect.
De 146 woningen van Bouwinvest zijn gelegen op een kavel naast de Werkspoorhal aan de Wittenburgervaart. De aangekochte woningen zijn duurzaam en gasloos. De vier gebouwen hebben gemeenschappelijke daktuinen, zonnepanelen en infiltratiedaken voor de opvang van overtollig regenwater. De woningen zijn over ruim twee jaar beschikbaar voor verhuur.