Petersburgjournaal #18, april 2021

Uitgave Stadsdeel Centrum i.s.m. Stadgenoot.

  • Waar gebeurt wat?

    - Het voorgenomen participatie- en ontwerptraject voor het Wittenburgerplein gaat voorlopig niet door, bij gebrek aan budget. Wel wordt er gezocht naar nieuwe bewonersinitiatieven: activiteiten, meer groen of een mobiele kiosk. Aanmelden bij danny.konings@amsterdam.nl

    - In juli beginnen de werkzaamheden voor het tweede deel van het Touwbaanpark, grenzend aan de nieuwe kopwoningen.

  • Het talud Eilandenboulevard is voor twaalf woonboten gereed. In het najaar volgen er nog twaalf. In 2022 nog eens vijf.. Bewoners missen structuur en het duurt te lang.

  • Plannen voor de Dijksgracht-Oost: nachtstalling 40 rondvaartboten (gereed 2024), fietspad (2025 en spoorpark op het talud ()2025). In april start de inspraak.

  • Het INNTEL Hotel op Oostenburg opent in april. Via Bob Helpt! gaat het hotel mensen uit de buurt werk bieden.

  • Consultatie Marineterrein - terugblik en vervolg.

  • Nieuwe gebiedsmakelaar voor de Kadijken, Kazernebuurt en Zeeburgerpad: Sjokle Tilstra

  • Nieuwe kiosk voor bloemenhandel Rinus op het Czaar Peterpleintje. Daarmee verdwijnt de kiosk voor de Oosterlkerk.

    Klik hier om het complete nummer te lezen.

Twee digitale informatiebijeenkomsten over nachtstalling 40 rondvaartboten Dijksgracht Oost

Op dinsdag 6 april 19:00 - 20:30 uur organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst voor bewoners over ontwikkelingen rond de Dijksgracht-oost: aanleg van een nachtstalling voore 40 rondvaartboten, herstel kademaar, herordening dekschuiten en aanleg fietspad.. Na 2025 komt hrer ook een spoorpark.

Op woensdag 14 april 19:00 - 20:30 uur vindt een tweede informatiebijeenkomst plaats, waarbij de bewoners met de reders rondvaartboten en waterbouwkundige aannemers in gesprek kunnen gaan.

Aanmelding via dijksgrachtoost@amsterdam.nl is voor beide bijeenkomsten verplicht. Als u als bewoner deelneemt, geef dat dan aan.

Twee bewoners kunnen deelnemen aan een klankbordgroep die meedenkt en adviseert over de keuzes die moeten worden gemaakt. U kunt zich daarvoor ook opgeven op dijksgrachtoost@amsterdam.nl.

Wandelboekje "Een wandeling door de Plantage – Van wandelpark tot woonbuurt" nu te koop

De Vereniging Vrienden van de Plantage organiseert normaliter allerlei culturele activiteiten maar wordt daarin natuurlijk nu ook door Corona gehinderd. Daarom is energie gestoken in een prachtig boekje waarmee iedereen zelf een historische wandeling door de Plantage kan maken. De leden van de Vereniging hebben inmiddels een exemplaar van het boekje cadeau gekregen, en nu is het ook voor iedereen te koop.

Na vier jaar eindelijk zonnepanelen op het Entrepotdok

Sinds 4 maart liggen er zo’n 230 zonnepanelen op het Rijksmonument het Entrepotdok. Aan de historie van het monumentale en grootst bewoonde pakhuizencomplex van Amsterdam (sinds 1708) wordt met de installatie van de zonnepanelen een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Na een complex proces van vier jaar, kan nu eindelijk de vlag uit.
De coöperatie telt op dit moment zo'n 44 leden (huishoudens) en op de platte daken van DOK-1, wordt er met 230 zonnepanelen momenteel al genoten van duurzame zonne-energie. Er is momenteel slechts een klein deel van het dak gevuld met panelen. Het bestuur ziet het liefst dat het hele dak vol komt te liggen. Momenteel start de inventarisatie bij bewoners van het Entrepotdok om mee te doen aan een volgend project: DOK-2. Bent u bewoner van het Entrepotdok en heeft u interesse in zonnepanelen? Mail naar zonophetdok@gmail.com voor meer info.

Centrum begroot 2021

In 2021 is er weer een nieuwe editie van Centrum Begroot. Dit jaar is € 300.000,- beschikbaar voor plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Amsterdam Centrum.

Vanaf maandag 22 maart tot en met 26 april kan men bij Stadsdeel Centrum een plan indienen voor een mooier, groener, gezelliger of leefbaarder stadsdeel.

Zijn joden wit? Een nieuw evenement van het Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier geeft vanaf 12 maart aandacht aan de positie van joden in de samenleving. In een groot onderzoek in 12 EU-lidstaten geeft 90 procent van de ondervraagde joden aan dat antisemitisme toeneemt. En bijna de helft van Europese joodse jongeren heeft de afgelopen vijf jaar met antisemitisme te maken gehad. Toch worden joden en jodenhaat zelden genoemd in deze tijd, terwijl antiracisme-bewegingen en andere emancipatiebewegingen juist steeds meer solidair met elkaar worden. Hoe komt dat?

Stemmen op favoriete lichtkunstwerk van het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival bestaat de komende winter 10 jaar. Welke kunstwerk zou je nog eens terug willen zien? Van 10 maart t/m 20 maart ’21 kun je op website van het Amsterdam Light Festival stemmen op je favoriete lichtkunstwerk van de afgelopen negen edities. Je stem is ook met één druk op de knop online te delen, zodat je anderen kunt oproepen ook op jouw favorieten te stemmen.

Hulp voor mensen met geheugenproblemen

Sinds enige tijd heeft de Stichting Odensehuis een dependance op de Oostelijke Eilanden. Het Odensehuis Witte Boei zoals de ontmoetingsruimte wordt genoemd, is een plek voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie, mantelzorgers, hun familie en vrienden. U kunt er rustig naar binnen lopen voor informatie, een praatje, een kopje koffie of thee, aanschuiven bij de lunch en deelnemen aan één van de activiteiten

Twaalf sterke vrouwen op het Waterlooplein

Tot en met 10 maart is op het Waterlooplein langs de Amstel een fototentoonstelling te zien met portretten van twaalf invloedrijke Amsterdamse vrouwen. Het zijn vrouwen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de stad. De expositie, die in februari al te zien was in drie andere stadsdelen, vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag met dit jaar als thema Invloed met Impact

Corona-uitbraak in kleuterklassen BOE-school

Van de ruim 500 leerlingen van de Basisschool Oosterlijke Eilanden (‘BOE’, Kraijenhoffstraat, Czaar Peterbuurt) zijn er zeker 50 besmet geraakt met Corona, vrijwel allemaal in vier van de zes kleuterklassen. Ook de leraren van die klassen zijn besmet. Inmiddels zijn 13 medewerkers van de school besmet, waaronder ook de directeur. Ook ouders van de leerlingen en broertjes en zusjes raakten besmet.
Dat is allemaal gebeurd in de twee weken dat de school open is. Vrijdagmiddag is uit onderzoek gebleken dat het om de Britse variant gaat.

Van de GGD mag de school na de vakantie weer open. Het hoofdgebouw blijft twee dagen langer dicht.

Zowel Het Parool (van vrijdag 26 februari) als De Volkskrant wijden grote artikelen aan deze uitbraak. Die is opmerkelijk omdat altijd werd aangenomen dat kleuters geen belangrijke verspreiders waren..

Lees hier het Parool-artikel en hier het Volkskrant-artikel

Voornemen van de gemeente voor herinrichting Plantage Parklaan

Begin december stuurde de gemeente plannen met betrekking tot de herinrichting van de Plantage Parklaan naar direct omwonenden, met een 14 dagen termijn om een antwoordformulier met 3 vaste vragen in te sturen (zie nieuwsbericht van 16 december). Dit was voor de gemeente voldoende als inspraaktraject. Het PWO was in het geheel niet geinformeerd over de plannen, en de tijd was te krap om een overleg te organiseren.

Op 14 januari vond op verzoek van de voorzitter van het PWO een gesprek plaats met het DB. Er werd afgesproken dat de gemeente antwoord zou formuleren op de eind december binnengekomen reacties, waarna het PWO op basis daarvan nog een keer zou kunnen spreken. Wel stelde de gemeente de inspraaktermijn niet zou worden verlengd. In hoeverre de gemeente zich wat wil aantrekken van de wensen of de bevindingen van het PWO is niet duidelijk.

Op 19 februari ontving het PWO de reactie van de gemeente op de binnengekomen formulieren, en tevens een iets beter gedetailleerde kaart van het plan dan eerder was verspreid. [link] Het PWO zal op 8 maart in een ZOOM-vergadering over de plannen spreken. De gemeentelijk projectleider zal ook aanwezig zijn.

Inspraakreacties Actiegroep Kattenburg en Eilandenoverleg over herinrichting Kattenburgerstraat

De inspraakreactie van Actiegroep Kattenburg op de plannen voor herinrichting van de Kattenburgerstraat, gepland voor 2023, heeft een verrassend begin: negen Kattenburgerstraatbewoners geven in hun eigen woorden aan wat voor positieve ervaringen een jaar verkeersvermindering dankzij de Coronacrisis heeft voor hen heeft opgeleverd. Maar dat is niet wat het gemeenteplan beoogt. Dat gaat uit van een verkeerstoename van 30 procent.. Daartegen zet de Actiegroep zich af. de Actiegroep vraagt een aantal aaanpassingen:

  • De invoering van 30 km/u is positief, maar zonder fysieke maatregelen handhaaft de politie niet en is het dus een papieren tijger. Dus daarvoor maatregelen opnemen.

  • Er is een bredere visie op de wijk nodig, waarbij weg en Marineterrein in samenhang worden ontwikkeld. Een hele nieuwe buurt wordt gebouwd met de rug naar onze wijk met hoge gebouwen langs de Kattenburgerstraat, een wijk die helemaal wordt wordt volgebouwd met inspiratieloze strokenbouw zonder aaneengesloten groen.

  • Maak een keerlus op de Prins Hendrikkade om te voorkomen dat taxi’s vanwege de gedwongen rechtsaffer dag en nacht vanaf de Geldersekade via de Kattenburgerstraat naar CS moeten rijden.

  • Weer zwaar vrachtverkeer en touringcars.

  • Sluit de Oostertoegang richting Prins HJendrikkade pas af als de herinrichting van de Kattenburgerstraat klaar is.

Lees hier de complete inspraakreactie van de Actiegroep Kattenburg.

Het Eilandenoverleg neemt in zijn inspraakreactie de reactie van de Actiegroep volledig over, voegt er twee suggesties van uitwerkingen aan toe enpleit ervoor om ook op de Prins Hendrikkade de snorscooters te verplichten om op de rijbaan te rijden. Dan kan namellijk de onwenselijke situatie worden beeindigd van scooterverkeer op het tweerichtingfietspad langs de Eilandenboulevard tussen Oosterkerk en Kattenburgerplein. Op de andere helft van de Eilandenboulevard rijden de snorscooters wel op de rijbaan.

Lees hier de complete inspraakreactie van het Eilandenoverleg

Advies Eilandenoverleg over keuze toekomstscenario Oosterkerk: PKA-beheer met Huis van Verbinding

Wethouder Meliani (Monumenten, Cultuur, Vastgoed) heeft het Eilandenoverleg om advies gevraagd over twee toekomstscenario’s voor de Oosterkerk:

  • Het scenario met beheer door Stadsherstel met als hoofdhuurder het Balletorkest,

  • Het scenario met beheer door de Protestantse Kerk Amsterdam – kortweg PKA –met een Huis van Bezieling (Citykerk), een Huis van Verbinding (buurtgebruik) en een Huis van Vernieuwing (sociaal ethisch ondernemen/innovatie).

Het Eilandenoverleg heeft zich In zijn vergadering van 3 februari 2021 unaniem uitgesproken voor het scenario PKA.

Petitie en volksinitiatief tegen nieuwbouw Kadijken

Vanuit bewoners van Kattenburg en de Eilandenboulevard is een actie gestart om te voorkomen dat op de plek van de voormalige scheepswerf Koning William op de Hoogte Kadijk een groot appartementencomplex zal verrijzen. De initiatiefnemers roepen het college op dit project te verhinderen. Zij zijn bezorgd over het verlies van cultureel erfgoed op de Kadijken.

Jaarverslag 2020 van Buurtorganisatie 1018

Net als voor iedereen en alles was 2020 ook voor Buurtorganisatie 1018 een vervreemdend jaar vanwege de Corona pandemie. Het jaar was zo mooi begonnen met de nieuwjaarsreceptie in januari, met een ongekend hoge opkomst van vierhonderd bezoekers. Maar ondanks alles bleef de organisatie ook de rest van het jaar nog altijd een belangrijke functie vervullen in de buurt.

Wees moedig!

Ter gelegenheid van ‘80 jaar herdenking van de Februaristaking’ ontwikkelde het Verzetsmuseum een tentoonstelling en een serie podcasts.
‘Wees Moedig!’ heet die nieuwe tentoonstelling. Je maakt kennis met drie mensen die meewerkten aan de organisatie van de staking van 25 februari 1941: Coba Veltman, voor de oorlog typiste bij de communistische krant, Willem Kraan stratenmaker, en Joop IJisberg tramconducteur.

Luther Museum presenteert podcast over ‘Kerken en Slavernij’

Het Luther Museum aan de Nieuwe Keizersgracht heeft begin februari een podcast online gezet, waarin naar aanleiding van de tentoonstelling Kerken & Slavernij wordt ingegaan op de houding van de verschillende kerken tegenover de slavernij. Het programma belicht de geschiedenis vanaf het moment waarop zending en missie van start gingen tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863. In de podcast wordt met name ingegaan op de ontwikkelingen in Suriname.