Stadsdeelcommissie pleit voor versmalling Weesperstraat

De stadsdeelcommissie Centrum adviseert de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de Weesperstraat al medio 2023 in beide richtingen nog maar één rijbaan telt. Als dat gebeurt kan in de straat in het najaar van 2023 net als in de rest van de stad een maximumsnelheid van 30 km/uur worden ingevoerd. Bij een vierbaansweg is dat verkeerstechnisch gezien niet mogelijk. In afwachting van een latere, meer definitieve herprofilering van de straat kan de gewenste versmalling al op korte termijn met relatief eenvoudige middelen worden bereikt, aldus de commissie.

Hermitage en Hortus besparen fors op energie

Hermitage en Hortus besparen fors op energie

De Amsterdamse Hortus en het naburige museum Hermitage hebben dankzij de uitwisseling van warmte en koude tussen 2017 en 2021 samen bijna een half miljoen euro bespaard. Dat meldt de tweewekelijkse nieuwsbrief van het buurtnetwerk De Plantage. In die nieuwsbrief wordt verwezen naar een analyse die de twee instellingen hebben gemaakt van het resultaat van de samenwerking die zij in 2016 op energiegebied zijn aangegaan.

Groen licht voor renovatie clubhuis Swift en PST

Groen licht voor renovatie clubhuis Swift en PST

Korfbalvereniging Swift en tennisclub PST hebben van de gemeente toestemming gekregen voor een ingrijpende renovatie van hun gezamenlijke clubhuis aan de Plantage Parklaan. Dat melden de verenigingen in een persbericht. In afwachting van de goedkeuring door de gemeente had een architectenbureau al een ontwerp gemaakt voor een modern en duurzaam clubhuis. De twee verenigingen hopen nog voor het einde van het jaar met de verbouwing te kunnen starten.

Hoofdprijs geveltuintjeswedstrijd naar bewoners Plantage Muidergracht

Saskia Rinsma en Maarten Troost hebben op zondag 2 oktober de hoofdprijs gewonnen in de geveltuintjeswedstrijd van de Plantage-Weesperbuurt en de Kadijken. Zij kregen de prijs voor hun tuintje op de hoek van de Plantage Muidergracht en de Plantage Badlaan, waar zij volgens het juryrapport een deel van de stoep hebben omgetoverd tot een groene oase.

Start crowdfunding Dijksgracht Oost

De Werkgroep Dijksgracht Oost is een crowdfundingsactie gestart in het kader van het protest tegen de plannen van de gemeente om in de Dijksgracht Oost een werkhaven aan te leggen voor 30 boten en steigers voor 40 grote rondvaartboten (zie eerdere berichten op de website). De Werkgroep kondigde de crowdfunding aan op de burendag van 25 september en hoopt met de opbrengst het actiemateriaal zoals folders en banners te kunnen betalen. Ook hoopt men er de inmiddels gestarte juridische procedures mee te kunnen financieren.

Het vijftigste nummer van 1018 is uit

Met in dit jubileumnummer onder meer:

• Floris Loman over zijn tijd bij Werkspoor op Oostenburg

• De drijvende tuinen zijn op hun bestemming, maar niet iedereen is er blij mee

• De herrijzenis van de Van Gendthallen

• Bewoners gaan van het Touwbaanpark iets moois maken

• ’s Werelds eerste duurzame fietswasstraat

• Tango: Een dialoog in innige omhelzing

• Een Spaanse bordercollie met de naam Willem

Protestmars tegen rondvaartboten in Dijksgracht-Oost

Aanvulling: een videoverslag van deze protestmars is te vinden op ons videokanaal: https://vimeo.com/bo1018

Een groep van ruim zeventig omwonenden van de Dijksgracht-Oost trok zondagochtend 28 augustus onder begeleiding van opgewekte fanfaremuziek langs de oevers van de Dijksgracht. Met de door de werkgroep Dijksgracht-Oost georganiseerde mars zetten de deelnemers hun protest tegen de plannen van de gemeente Amsterdam kracht bij.

Protestactie tegen plannen Dijksgracht-Oost

De werkgroep Dijksgracht Oost, onderdeel van het Eilandenoverleg, organiseert zondag 28 augustus om 11.00 uur een actie op de Oostelijke Eilanden om aandacht te vragen voor de plannen van de Gemeente met de Dijksgracht Oost. Onder begeleiding van Jos Zandvliet is er een optocht langs de kop van de Eilanden tegenover de Dijksgracht Oost. De bedoeling is om de plannen en de gevolgen daarvan voor de leefbaarheid in de buurt onder de aandacht van de bewoners te brengen, zie de flyer om te zien waar het precies over gaat. De toch begint en eindigt bij de flat (de Banaan) aan de kop van Wittenburg.

Omwonenden Dijksgracht gaan in beroep tegen beslissing van de provincie

Omwonenden van de Dijksgracht-Oost hebben op 1 augustus bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de afwijzing van hun bezwaar door de provincie Noord-Holland. Het bezwaar was ingediend tegen het besluit van de provincie om aan de gemeente Amsterdam ontheffing te verlenen met betrekking tot de Wet Natuurbescherming (WNB). Die ontheffing is nodig omdat de gemeente met de aanleg van het fietspad langs de Dijksgracht Oost, het foerageergebied van de beschermde dwergvleermuis zal verstoren. En dat mag niet volgens de Wnb.

Werkgroep Dijksgracht Oost vraagt om pas op de plaats

De Werkgroep Dijksgracht Oost heeft de gemeenteraad in een raadsadres opgeroepen het plan voor een (nacht)stalling voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten on hold te zetten. Om tot alternatieve plannen te komen die wel op draagvlak van de omwonenden kunnen rekenen, zou de gemeente nu eerst een aantal aspecten echt goed moeten onderzoeken en met alle betrokken partijen, inclusief de bewoners, om de tafel gaan zitten.

Centrum Begroot: vijf keer succes voor postcodegebied 1018

Vier projecten op de Oostelijke Eilanden en één op de Kadijken kunnen rekenen op de aangevraagde subsidie in het kader van Centrum Begroot 2022. Dat is het resultaat van de stemronde waarin bewoners van stadsdeel Centrum in juni en juli hebben bepaald aan welke projecten het door het stadsdeel beschikbaar gestelde bedrag van 450.000 moet worden uitgegeven. In totaal werden 24 van de 60 ingediende voorstellen gehonoreerd. Vijf projecten op de Oostelijke Eilanden en twee in de Weesperbuurt vielen vanwege een te gering aantal stemmen buiten de boot.

Verzetsmuseum lanceert Podwalk Plantegebuurt 1940-1945

Bezoekers die op een toegankelijke manier kennis willen maken met de oorlogsgeschiedenis van de Plantagebuurt, kunnen sinds 20 juli gebruik maken van een gratis podwalk door de buurt. De audiowandeling is een initiatief van het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan. De tekst van de 23 afleveringen waaruit de podwalk bestaat, is ingesproken door oud-burgemeester Job Cohen. Deze gratis audiowandeling is zeker de moeite waard en een goed alternatief voor een bezoek aan het Verzetsmuseum dat vanwege een verbouwing tot december 2022 gesloten is.

Drijvende tuinen overgedragen aan de buurt

In aanwezigheid van zo’n veertig buurtbewoners hebben de vlottenbouwers van Amsterdam op dinsdag 19 juli de voltooiing van de Drijvende Tuinen in de Wittenburgervaart gevierd. In een korte toespraak memoreerde initiatiefnemer Rob Schrama aan de voet van de Ezelsbrug dat Robert Jasper Grootveld, de geestelijke vader van de Amsterdamse drijvende tuinen, op die dag precies negentig jaar eerder was geboren. Doordat de eilanden met de namen Grootveld, Jasper en Robert tegenover de bandenboot van de Amsterdamse rookmagiër zijn komen te liggen, is er op deze plek in feite één groot Gesamtkunstwerk van Grootveld ontstaan, aldus Schrama.

Stadsdeel zegt het nu hardop: Ernstige olieverontreiniging rond de Oostelijke Eilanden

Het slib in de bodem van de Wittenburgervaart, de Oostenburgervaart en delen van de Kattenburgervaart is zodanig vervuild met zware metalen en chemische verbindingen, dat zwemmen in de drie vaarten niet veilig geacht wordt. Dat blijkt uit antwoorden van eind juni van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel op vragen van stadsdeelcommissielid Neeria Oostra (GroenLinks) over de al sinds 2020 door bewoners gemelde olieverontreiniging rond Oostenburg. De verontreiniging is het gevolg van de aanhoudende lekkage van olie als gevolg van de scheepsbouwwerkzaamheden die in het verleden op de Oostelijke Eilanden plaats vonden.