Stichting Oosterkerk neemt afscheid

Na ruim 35 jaar beheerder van de Oosterkerk te zijn geweest nam de Stichting Oosterkerk eind maart afscheid van deze taak en van de kerk met een week vol concerten. Henk Verhoef, voorzitter van de stichting en organist, leidde op 30 maart het slotconcert in, en vertelde in een volle kerk het hele verhaal in een notendop, hoe ze waren begonnen, hoe het was gegaan, en hoe het nu allemaal tot een eind is gekomen.

Foto BO1018

Het gedicht “weggaan” van Rutger Kopland maakte onderdeel uit van een stuk voor gongs, zang en saxofoon, met de slotregels die de bezoekers een hart onder de riem staken:

“Weggaan kun je beschrijven als een soort van blijven. Niemand wacht want je bent er nog. Niemand neemt afscheid want je gaat niet weg.”

Een week eerder had de gemeente de Oosterkerk in eeuwigdurende erfpacht overgedragen aan Stadsherstel.  Het betekent het eind van een jarenlang en moeizaam proces. De kerk zal straks verbouwd gaan worden om plek te kunnen geven aan twee vaste huurders, namelijk het Nederlands Ballet Orkest (HBO) en de Citykerk / Betekeniscentrum, onder de koepel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA). Volgens de intentieverklaring, de overeenkomst die de nieuwe huurders en Stadsherstel in februari met elkaar sloten zullen buurtactiviteiten zelfstandig en onder eigen vlag, kunnen blijven plaatsvinden. Of en hoe dat laatste vorm kan krijgen is nog zeer de vraag, in het bijzonder is het erg onzeker of de stichting Oosterkerk de concerten zal kunnen blijven organiseren.

Het zal even duren voor de verbouwing kan beginnen, men koerst op begin 2023. Tot die tijd zal Stadsherstel als beheerder van de kerk optreden. Stichting Oosterkerk is door Stadsherstel en door het stadsdeel verzocht in de tijd voor de verbouwing nog concerten te blijven organiseren, maar ziet zich in een situatie gemanoeuvreerd die dat onmogelijk maakt. Ondanks een lange reeks van gesprekken, verkenningen en toezeggingen in de afgelopen maanden zijn er te grote onzekerheden, zo laat de stichting weten. Het gaat in het bijzonder om het ontbreken van zicht op een harmonieuze samenwerking met de straks bij het beheer en gebruik betrokken partijen (Stadsherstel, Het Balletorkest en PKA) en ook is er geen zicht op de benodigde financiering. Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat de stichting heeft besloten tot nader order te stoppen met het organiseren van concerten en andere evenementen.

De Stichting Oosterkerk kijkt ook met zorg naar de toekomst van de kerk als gebouw. De stichting heeft als een van haar statutaire doelstellingen het bevorderen, restaureren en in stand houden van de Oosterkerk en haar historische inventaris, en is verontrust over de ingrijpende verbouwingsplannen. Zo stelde het Balletorkest bouwkundige ingrepen ten behoeve van de akoestiek als voorwaarde voor de huur, en ook worden er kantoren ingebouwd langs de gevel aan de pleinkant. Volgens de stichting doen alle ingrepen, hoe reversibel ook, onvermijdelijk afbreuk aan de tot nu toe zo gaaf bewaarde monumentaliteit van deze unieke ruime.

Stichting Oosterkerk leverde op 31 maart de sleutels van de kerk in. Het is het eind van een tijdperk. De stichting werd 35 jaar geleden op verzoek van de gemeente opgericht. Ze heeft al die tijd de kerk belangeloos en met bijzondere toewijding beheerd en er samen met een uitgebreid team van vrijwilligers voor gezorgd dat de Oosterkerk een belangrijke spilfunctie voor de buurt kon vervullen. Hoe het ook verder gaat, voor al die jaren is de buurt hen veel dank verschuldigd.

 

LEES OOK