Het gemeentebestuur laat zich niets gelegen liggen aan het feit dat de Stadsdeelcommissie (SDC) op 21 februari een unaniem advies heeft uitgebracht Daarin wordt gevraagd het dossier Dijkgracht Oost even stil te leggen en vóór de bestemmingsplanwijziging eerst een aantal aspecten nader te onderzoeken. Zie ook het nieuwsbericht van 25 februari. De Raadscommissie Mobiliteit, Openbare Ruimte en Water (MOW) liet op 23 februari het advies voor wat het was, en nu zal het op 6 april in de plenaire gemeenteraad aan de orde komen. Inmiddels gaat het bestuur gewoon door. Men heeft aangekondigd dat het nieuwe bestemmingsplan er aan komt. Op 30 maart is een inloop–informatiebijeenkomst gepland voor belangstellenden (zie de agenda) , en op 4 april wordt diezelfde Stadsdeelcommissie –dus 2 dagen vóórdat de gemeenteraad zal besluiten het advies al dan niet over te nemen - geacht over het nieuwe bestemmingplan te spreken.
De hele gang van zaken is hoogst merkwaardig nu met deze planning feitelijk de vloer wordt aangeveegd met de Stadsdeelcommissie. Het is vooralsnog niet duidelijk of de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid zal nemen en zal ingrijpen in dit proces.
In de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst voor bewoners vermeldt de gemeente merkwaardigerwijs dat “er al veel mogelijk is met de bestemmingsplannen die er nu liggen”. De aanleg van, onder meer, de ligplaatsen en de plas- draszone zou nu ineens zonder bestemmingsplanwijziging mogelijk zijn. Het is verbazend, omdat jarenlang uitdrukkelijk het tegendeel werd beweerd. De Ruimtelijke Visie uit 2021 besteedde er nog een pagina aan, leidend tot de conclusie dat een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk is, juist ook voor de bovengenoemde onderdelen van het project.
De tekst van het gewijzigde bestemmingsplan zal, zo heeft men aangekondigd, ongeveer een week voor de informatiebijeenkomst van 30 maart beschikbaar zijn. Bewoners zijn niet gelukkig met de planning, maar ook niet met de door de gemeente bepaalde opzet van de informatiebijeenkomst: een inloopbijeenkomst met uitsluitend 1 op 1 gesprekken met rondlopende ambtenaren. De Werkgroep Dijksgracht Oost liet weten een dergelijke opzet niet zinvol te vinden. Een informatiebijeenkomst met bewoners moet, zeker ten aanzien van dit dossier, op zijn minst ruimte bieden voor een open en plenaire sessie, aldus de Werkgroep. Zij zal er dan ook ter plekke op koersen dat zo’n open discussie zal plaatsvinden en roept bewoners op om zo veel mogelijk vanaf het begin (18.00 uur) aanwezig te zijn. De werkgroep wil de bijeenkomst gebruiken om de gemeente veel vragen voor te leggen over allerlei aspecten van het hele project die nog altijd onhelder zijn. Zij hoopt op de aanwezigheid van veel buurtbewoners en andere belangstellenden.