De vreedzame demonstratie van de Kattenburgers tegen de enorme drukte, tegen de files en de overlast in de Kattenburgerstraat heeft niet geleid tot het voortijdig stopzetten van de pilot. Dat was de uitkomst van een door de VVD aangevraagd spoeddebat in de gemeenteraad. Een groot deel van de oppositie vond de dichtslibbende stad een reden om de pilot per direct te beëindigen maar kreeg daarvoor onvoldoende steun van de andere fracties in de raad. Het debat werd vooral beheerst door de vraag of de knip heeft geleid tot onaanvaardbare vertraging bij de nood- en hulpdiensten. De wethouder bleek op dit punt niet over de juiste informatie te beschikken en had de raad dan ook fout geïnformeerd.
Verschillende raadsleden hadden berichten ontvangen over brandweerwagens en ambulances die bij de afzettingen waren tegengehouden en daardoor kostbare tijd hadden verloren. De wethouder ontkende aanvankelijk dat sprake was geweest van dergelijke problemen maar moest later erkennen dat zij, ondanks dagelijks overleg met de meldkamers, niet goed op de hoogte was en dat er wel degelijk dergelijke incidenten waren geweest. Ook bleek dat ambulances uit omliggende gemeentes de stickers die nodig zijn om bij de slagbomen doorgelaten te worden, niet tijdig hadden kunnen verkrijgen.
Dit alles, gecombineerd met de enorme drukte in de stad, ook op veel andere straten dan alleen de Kattenburgerstraat, was volgens de VVD en andere raadsfracties reden om de pilot stop te zetten. De coalitiepartijen en enkele andere fracties zagen daar echter niets in. Fractievoorzitter Ernsting van Groen Links bleef pal achter nut en noodzaak van de pilot staan. Hij hamerde erop dat er brede steun is voor de gedachte dat er minder auto’s in de stad moeten komen, en dat dan ook informatie en cijfermateriaal nodig is over deze pilot om straks een goede beoordeling te kunnen maken over de toekomst van de knip. Hij bleef echter het antwoord schuldig op de vraag welke informatie nou precies zou leiden tot de conclusie dat de pilot geslaagd is en wanneer is aangetoond dat de knip permanent moet worden. Hij kwam niet verder dan de opmerking dat dat een moeilijke vraag blijft.
Geen van de moties waarin werd gevraagd om het beëindigen van de pilot of het verzachten van het regime, kreeg voldoende steun. Ook het voorstel om ontheffing te verlenen voor aanvullend openbaar vervoer, bijvoorbeeld voor leerlingen die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van leerlingenvervoer, kreeg geen meerderheid. Wel stemde de raad in met de oproep van de VVD om prioriteit te geven aan het ontwikkelen van een regime van intelligente toegang.
Ook werd, onder meer door D66, gevraagd om te zorgen voor helderheid over de gebruikte rekenmodellen. Voorafgaand aan de evaluatie van de pilot moet het college de raad informeren over de wijze van meten, en hoe de informatie wordt geïnterpreteerd. Ook deze motie werd aangenomen.