Waternet: vervuiling van wateren rond oostelijke eilanden ernstiger dan gedacht

Beeld: BO1018

Onderzoek door Waternet heeft uitgewezen dat de vervuiling in de wateren rond de Oostelijke Eilanden ernstiger is dan eerder werd gedacht. Het blijkt dat de sliblaag bijna overal (Wittenburgervaart, Oostenburgervaart, Oostenburgerdwarsvaart en de Dijksgracht Oost) sterk verontreinigd is door zware metalen en PAK (teerproducten). De vaste bodem onder het slib is op die plekken niet verontreinigd. Bij de Kattenburgervaart is het andersom: daar is het slib niet, maar de vaste bodem onder het slib juist wel verontreinigd door zware metalen en PAK. Het slib fungeert daar op dit moment als afdekking voor de vervuiling in de bodem eronder. De geconstateerde vervuiling is op alle plekken boven de ‘interventiewaarde’. Dat betekent dat die zo ernstig is dat aanpak noodzakelijk is.
Waternet informeerde de bewoners in een bewonersbrief over de uitkomsten van het onderzoek dat tussen april en juni 2023 heeft plaatsgevonden. Vanuit bootjes zijn monsters genomen van de bovenste sliblagen en van de bodem eronder. Zie ook het nieuwsbericht van BO1018 van 1 februari 2023.
Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Als dat is gebeurd zal Waternet voor de diverse vaarten saneringsplannen opstellen, waarin wordt aangegeven hoe een en ander zal worden aangepakt – saneren kan bijvoorbeeld door vervuild slib te verwijderen dan wel het af te dekken. Hoe die plannen eruit gaan zien zal afhangen van de mate van verontreiniging, de vraag of afgraving risico’s met zich meebrengt voor de kademuren, en van de te verwachten kosten en de beschikbare financiële middelen. De plannen zullen in de 2e helft van 2024 worden voorgelegd aan het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Na akkoord en beschikbaar komen van benodigde gelden, en na het regelen van benodigde vergunningen zou de sanering – alles onder voorbehoud - in de winter van 2025/2026 kunnen starten.
De verantwoordelijke bij Waternet, Thijs Abels, heeft zich bereid verklaard om in het najaar (september of begin november) nogmaals aan te schuiven bij het Eilandenoverleg om de cijfers nader toe te lichten en iets te vertellen over het vervolg van het proces.
Desgevraagd laat Waternet nog weten dat het, in verband met de geconstateerde vervuiling van de Dijksgracht Oost, op dit moment onduidelijk is of de gemeente al zou kunnen beginnen met het aanleggen van de plas-dras zone ten behoeve van het daar geplande fietspad. De gemeente heeft voor de aanleg van de plas-dras zone sowieso een vergunning van Waternet nodig.

Zwemmen in het vervuilde water

Waternet wijst er in de brief op dat de GGD het zwemmen in de wateren rond de Oostelijke Eilanden uitdrukkelijk ontraadt. Als het water ondiep is of als boten langs varen, kan de bodem omgewoeld worden en kunnen schadelijke stoffen uit het slib met het water mengen en kunnen de zwemmers ongezonde stoffen uit het slib binnenkrijgen via huid of door inslikken van water.
Meer informatie over zwemmen in open water en gezondheid:
www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/zwemmen-open-water/
Telefoon 020 5555405 of e-mail leefomgeving@ggd.amsterdam.nl
Voor vragen over de waterbodemsanering: projectwaterbodemsanering@waternet.nl