Koning onthult het Namenmonument

Door het leggen van een steen zal koning Willem Alexander op zondagmiddag 19 september officieel het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat onthullen. De ceremoniële handeling van de koning in aanwezigheid van enkele overlevenden van de holocaust vormt het sluitstuk van een uitsluitend voor een beperkte groep genodigden toegankelijk programma. De NOS zendt de onthulling live uit.

In memoriam Karel Warmenhoven (1936-2021)

Op 25 augustus is in zijn slaap Karel Warmenhoven (1936) overleden. Als daadkrachtig voorzitter van zowel de Plantage Weesperbuurtvereniging als het Plantage Weeperbuurtoverleg en als hoofdredacteur van de Plantage Weesperbuurtkrant heeft hij vele jaren zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de buurt, die hij sinds zijn komst naar Amsterdam in zijn hart had gesloten.

Uitspraak rechtbank klap voor De Kleine Wereld

Volgens de Amsterdamse voorzieningenrechter kan kinderdagverblijf De Kleine Wereld geen aanspraak maken op ruimte in De Nieuwe Sint Jacob. Die uitspraak deed de rechter op 13 juli in een door het kinderdagverblijf aangespannen kort geding. Door de uitspraak dreigt De Kleine Wereld in grote problemen te komen omdat de huur van de huidige ruimte tegenover de Hollandsche Schouwburg op 1 januari 2022 afloopt.

Weesperstraat bij Namenmonument blijvend smaller

De tijdelijke versmalling van de Weesperstraat in verband met de bouw van het Holocaust Nemenmonument wordt definitief. Dat heeft wethouder Egbert de Vries de gemeenteraad op 6 juli meegedeeld. Tussen Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht zal de straat in de richting van het Weesperplein voortaan nog maar één rijbaan tellen. Daardoor komt tussen de straat en het monument meer ruimte voor voetgangers en voor groen.

Besluitvorming nieuw bestuurlijk stelsel

De gemeente denkt hard na over de toekomst van het bestuurlijk stelsel. Het college heeft inmiddels haar voorstellen geformuleerd in de notitie “definitieve hoofdlijnen bestuurlijk stelsel vanaf 2022.

Bewoners zijn gevraagd mee te denken over en te reageren op de eerste notitie “voorgenomen hoofdlijnen’’ van begin april. Suggesties van bewoners zijn vervolgens door het bestuur onder elkaar gezet en als moties en amendementen geformuleerd. Deze zijn toegevoegd aan de stukken die voor de discussie en besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Petersburgjournaal #19, juni 2021

Waar gebeurt wat?

  • In Memoriam: Jeroen Verhulst

  • Nieuw talud voor negen woonboten

  • Een spannende brug

  • Kattenburgerkruisstraat klaar

  • Rumoer op de Kattenburgerstraat

  • Oosterspeeltuin nu helemaal af

  • Geluidsbelevingsonderzoek uitgevoerd

  • Stadsdeelcommissie bespreekt Dijksgracht-Oost

  • BACTcontrol houdt grachtenwater in de gaten

  • Op weg naar een officiële zwemlocatie

  • Bewoners denken mee: Passage wordt mooier

Gemeente verbiedt drijvende tuinen

B en W van Amsterdam hebben kunstenaar Rob Schrama verboden de voor de Oostelijke Eilanden bestemde drijvende tuinen te water te laten en in de Wittenburgervaart te plaatsen. Bij overtreding van dit verbod moet Schrama de gemeente een dwangsom van € 50.000 betalen. De tuinen zijn op dit moment in aanbouw bij Schellingwoude en zouden deze zomer naar Wittenburg worden gevaren. Als reden voor dit onverwachte besluit noemen B en W het feit dat Schrama bij de bouw van de vlotten gebruik heeft gemaakt van niet-deugdelijke materialen die een gevaar voor het milieu opleveren, iets waarop hij de afgelopen tijd herhaaldelijk is gewezen. Ook heeft hij, zo stelt de gemeente, geen omgevingsvergunning aangevraagd terwijl dat voor het te water laten van bouwwerken vereist is.

Buurtfonds voor Centrum opgericht

Vanaf deze zomer kunnen bewoners van stadsdeel Centrum die samen met medebewoners een bijdrage willen leveren aan een mooiere, groenere, meer veilige, kleurrijke of schonere buurt daarvoor geld aanvragen bij het Buurtfonds voor Centrum. Het kan gaan om projecten die van toegevoegde waarde zijn op het gebied van cultuur, welzijn, gezondheid, ouderen, kunst, natuur, sport, jeugd of veiligheid. De nadruk ligt op de actieve betrokkenheid van bewoners, de onderlinge verbinding van mensen en het verhogen van saamhorigheid in de buurt. Voor een project van een individuele bewoner is maximaal 1500 euro beschikbaar, voor een project van een organisatie maximaal 3000 euro. De aanvragen gaan beoordeeld worden door een nog te vormen buurtcomité van ongeveer vijftien bewoners, dat in Centrum onder leiding zal staan van coördinatoren Anouschka Trauschke en Michel Odjo.

Olie in Wittenburgervaart ‘erfenis’ van Oostenburg

De olie die de laatste tijd regelmatig op het water van de Wittenburgervaart drijft, is waarschijnlijk afkomstig uit Oostenburg-Noord. Een door Waternet op verzoek van een aantal bewoners uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat zich in een inham op Oostenburg-Noord zowel in het water als op het land olie bevindt. Er wordt nu onderzocht of dit dezelfde olie is als die de Wittenburgervaart vervuilt.

33 kanshebbers voor Centrum Begroot 2021

Een voorstel van het Huis van Verbinding in de Oosterkerk voor financiële ondersteuning van de talloze buurtgerichte projecten in en om de kerk is in de jaarlijkse subsidieronde Centrum Begroot door 153 bewoners van Amsterdam Centrum ondersteund. Ook 32 andere voorstellen kregen voldoende ‘likes’ om door te gaan naar de volgende ronde, waarin een bedrag van in totaal 300.000 euro op de winnaars ligt te wachten.

Nationaal Holocaust Museum: de verbouwing begint aan het eind van de zomer

nationaal holocaust museum.png

In augustus zal men beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het Nationale Holocaust Museum in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan.

In september begint de bouw in de tuin van de kweekschool met het aanleggen van de pijpleidingen voor de Warmte- Koude Opslag De leidingen zullen worden geboord met behulp van een grote boorinstallatie die is gemonteerd op een grote vrachtwagen. Om te zorgen dat die vrachtauto in de tuin kan komen zal tijdelijk de gevel worden verwijderd en de vloer worden verstevigd. Zo kan de boorinstallatie op de vrachtwagen dóór het pand heen in de tuin terecht komen. Vanaf november zal de truck met boorinstallatie enige tijd in de tuin staan.

Vanaf januari 2022 wordt een begin gemaakt met de overige bouwwerkzaamheden. Men hoopt dat in het najaar van 2022 de verbouwing van de Hollandsche Schouwburg klaar zal zijn en de Kweekschool in het voorjaar van 2023. Daarna wordt het museum ingericht. De opening van het nieuwe museum is gepland in de eerste helft van 2023.

Meer informatie, de nieuwsbrief ontvangen of informatiebijeenkomsten bijwonen?
Mail naar project-nhm@jck.nl

Amsterdam Autoluw: Besluitvorming over grotere projecten uitgesteld tot het najaar.

Het gemeentebestuur heeft onlangs laten weten dat ze pas dit najaar, na de vaststelling van de gemeentebegroting, zal besluiten over grote toekomstige (verkeers)projecten. Dit bericht werd verstuurd aan bewoners die betrokken waren geweest bij inspraak over de concept Nota van Uitgangspunten voor het traject Oostertoegang – Prins Hendrikkade Oost – Kattenburgerstraat, maatregel 15 uit de Agenda Amsterdam Autoluw.

Besluiten daarover worden dus, anders dan oorspronkelijk voorzien, niet binnenkort maar pas in het najaar genomen.