Geslaagde Nieuwjaarsbijeenkomst

Na 3 jaar Corona-stilte was er weer de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de buurt, dit jaar georganiseerd door het brede platform BO1018, Dock, Buurtteam Amsterdam, Buurtcomité Oostelijke Eilanden en Bureau Marineterrein. De Oosterkerk was geen optie meer en dus moest er voor deze feestelijke bijeenkomst een nieuw onderkomen gezocht worden. Kanteen25 op het Marineterrein bleek helemaal de geschikte plek te zijn, met een ruimte die precies paste, en, heel belangrijk, een staf die ervoor zorgde dat alles op rolletjes liep. De bezoekers werden zoals altijd ontvangen met Glühwein en chocolademelk, en de bar was open. Bill Mansour en de twee jonge rappers Adam en Djovayno zorgden voor de muzikale noot.

Raad van State staat nieuwbouw Koning William toe

De Afdeling Rechtspraak van de Raad van State heeft op 11 januari uitspraak gedaan in het beroep van een aantal buurtbewoners tegen het bestemmingsplan en de verleende vergunning voor woningbouw op de voormalige werf Koning William aan de Hoogte Kadijk. De uitkomst is teleurstellend voor de buurt: de bouw mag doorgaan. Wel heeft de Afdeling bezwaren tegen de tekst van het bestemmingsplan, daar waar het gaat over de hoogte van het geplande gebouw.

Toekomst van de Oosterkerk opnieuw onbekend

Half januari kwam het bericht van Stadsherstel dat men een jaar na de overdacht van de kerk heeft moeten concluderen dat de verbouwing en de noodzakelijke investeringen in de kerk financieel niet haalbaar zijn voor de twee beoogde huurders, het Balletorkest en Protestantse Kerk Amsterdam, samen met Stadsherstel als eigenaar. De onderhandelingen zijn stukgelopen en intentieovereenkomst van maart 2022 is daarmee van tafel.

Waternet start onderzoek naar vervuiling water Oostelijke Eilanden

De sanering van de vervuilde bodem van de vaarten rond de Oostelijke Eilanden gaat dit voorjaar van start met nader onderzoek. Dat kregen de deelnemers aan het Eilandenoverleg op 25 januari te horen van een medewerker van Waternet. Op heel veel plekken in de stad is sprake van vervuild water en slib, het gevolg van industriële activiteiten in het verleden. Het is een illusie te denken dat het ooit echt schoon zal worden, aldus de medewerker van Waternet in zijn presentatie, maar de grootste vervuiling zal nu in ieder geval worden aangepakt. Eerste fase is dat de komende maanden onderzoek gedaan zal worden. De daadwerkelijke saneringswerkzaamheden worden verwacht over een kleine drie jaar.

Plantage Muidergracht: Mogelijk verlenging opvang ongedocumenteerden

De gemeente gaat onderzoeken of de opvang van ongedocumenteerden in het voormalige schoolgebouw aan de Plantage Muidergracht 14 ook na december 2023 open kan blijven. Tijdens een informatiebijeenkomst in januari bleek dat veel buurtbewoners verdere verlenging een goede optie vinden en wethouder Sociale Zaken Rutger Groot Wassink liet weten blij te zijn met die boodschap en de mogelijkheid serieus te gaan bekijken.

Raad van State geeft ProRail groen licht maar waarschuwt voor geluidsoverlast

ProRail mag de maximumsnelheid op het spoortraject naar Utrecht en Weesp verhogen van 60 naar 80 km/uur. Ook mogen op dat traject meer treinen gaan rijden. Dat heeft de Raad van State half januari besloten in een zaak die was aangespannen door omwonenden. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waaronder ProRail valt, moet echter scherp in de gaten houden of de geluidsoverlast in de nieuwe situatie zal toenemen en zo ja, of die toename binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Nieuwjaarsreceptie 2023 op dinsdag 17 januari

Buurtorganisatie 1018, DOCK, Buurtteam, Buurtcomité Oostelijke eilanden, Marineterrein en Kanteen25 nodigen u van harte uit voor de NIEUWJAARSRECEPTIE 2023 op dinsdag 17 januari 2023 van 17:00 – 19:00 uur bij Kanteen op het Marineterrein (Kattenburgerstraat 5 - Gebouw 25)
Alle buurtbewoners van postcodegebied 1018 en al onze samenwerkingspartners zijn welkom!

Uitbreiding Bridge Hotel mag doorgaan

De Amsterdamse rechtbank heeft in februari 2021 ten onrechte een streep gezet door de uitbreiding van het Bridge Hotel. Met die uitspraak in hoger beroep heeft de Raad van State in december 2022 de weg vrijgemaakt voor de verbouwing van het complex aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht tot luxe vijfsterrenhotel met restaurant, spa/fitness en vier woningen. Het hoger beroep was ingesteld door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) omdat de gemeente eigenaar Plan 7, een dochteronderneming van vastgoedinvesteerder Aedes, in april 2021 ondanks het verbod van de rechtbank toch toestemming had gegeven voor de uitbreiding van het hotel.

Grote overlast door verbouwing universiteitsgebouw

De Universiteit van Amsterdam verduurzaamt, en het moderne gebouw P aan de Plantage Muidergracht wordt ingrijpend verbouwd. Aan de oostkant van het gebouw is een stukje open, en daarnaast staat een klein appartementengebouw. De overlast voor die bewoners is enorm, de informatievoorziening is belabberd, en overleg levert eigenlijk nooit iets op. De UvA en de aannemer verschuilen zich achter elkaar en achter de gemeente die toestemming verleende voor logistieke zaken rond de bouw. Bewoners voelen zich niet serieus genomen.

Het winternummer van buurtkrant 1018 is uit

Met in dit nummer onder meer:

• De strijd om de Sibbelwoningen, een thriller

• Protest op het Entrepotdok tegen verkoop sociale huur

• Liefde voor drukwerk aan de Plantage Doklaan

• Drieklimatenkas in de Hortus krijgt Zuid-Afrikaans klimaat

• Buurt vreest voor megalomane plannen Marineterrein

• Onze vrienden uit het dierenrijk: Sydney en Dicyrtomina Saundersi

lees ‘m hier

Dijksgracht Oost: Memo DB laat zien dat besluit ontbreekt

Het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum (DB) stuurde op 13 december een Memo naar de Stadsdeelcommissie (SDC) om inzicht te geven in het hele besluitvormingsproces over de geplande haven met rondvaartboten en dekschuiten in de Dijksgracht Oost. (zie ook nieuwsbericht van 30 oktober raadscommissie mist de kern). De notitie was al in juli aan de SDC beloofd, en later ook aan de gemeenteraad.

Het Memo geeft een lijst met 9 documenten die als ”relevante genomen besluiten” zouden moeten aantonen dat het project gebaseerd is op adequate besluitvorming. Het is echter de vraag of de informatie in die stukken genoeg is voor de conclusie dat er sprake is geweest van een behoorlijk en zorgvuldig traject van politieke besluitvorming.

Bouwoverlast Oostenburg

Omwonenden hebben zeer veel overlast van alle bouwwerkzaamheden op Oostenburg Noord en constateren daarbij een totaal gebrek aan communicatie van de kant van de bouwers en projectontwikkelaars. Ze worden met hun klachten van het kastje naar de muur gestuurd en worden niet serieus genomen. Het lijkt wel, zeggen ze, dat zij, als bewoners van de omliggende eilanden, door de bouwers niet als direct betrokkenen worden beschouwd. Op 23 december heeft een van de omwonenden als inspreker het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelcommissie van problemen op de hoogte gebracht.

Knowledge Mile in het donker

Veel kantoren en bedrijven langs de Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat hebben op 21 december gehoor gegeven aan een oproep van de organisatie achter de Knowledge Mile om tussen middernacht en zes uur ’s ochtends de lichten in hun panden te doven. Wat de initiatiefnemers betreft ging het niet om een eenmalige actie. Zij hopen dat de deelnemende bedrijven en kantoren voortaan iedere nacht tussen de genoemde tijdstippen in duisternis gehuld zullen zijn.

Scheepvaartmuseum wint ton

Het Scheepvaartmuseum heeft dit jaar beslag gelegd op de VriendenLoterij Museumprijs ter waarde van 100.000 euro. Met dit bedrag wil het Amsterdamse museum zijn band met de buurt versterken. De VriendenLoterij Museumprijs, een jaarlijkse publieksprijs, had dit jaar als thema ‘Beste Buur’. Met veertig procent van de stemmen was het Scheepvaartmuseum de overtuigende publieksfavoriet. Het bleef de andere twee genomineerden, het Centraal Museum Utrecht (32%) en Stadsmuseum Harderwijk (28%) ruim voor.

Alliantie blijft bij verkoop woningen Entrepotdok

Woningcorporatie de Alliantie heeft negatief gereageerd op een verzoek van het bestuur van stadsdeel Centrum om af te zien van de voorgenomen verkoop van 140 sociale huurwoningen in het Entrepotdok. Dat heeft bestuurslid Lotte Terwel de leden van de stadsdeelcommissie in een memo laten weten. Zij zegt in het memo de verkoop van sociale huurwoningen in stadsdeel Centrum ‘echt onwenselijk’ te vinden en kondigt aan te streven naar een verbod in 2023.

Stadsdeelcommissie vergadert in de Oosterkerk

De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) was op 8 november ‘op locatie’ in de Oosterkerk om daar met bewoners en organisaties op de oostelijke eilanden van gedachten te wisselen. Er werd uitvoerig gesproken over de sociale cohesie en de veiligheid in de buurt, maar ook kwamen onderwerpen aan bod zoals verkeersveiligheid, geluidsoverlast van het spoor, parkeren en het noodzakelijk onderhoud van garages aan de Kattenburgerstraat. Er waren zo’n 35 mensen aanwezig.

Bewoners gaan meepraten over terrassenplan Oostenburg

Voorafgaand aan de officiële inspraak over het terrassenplan voor Oostenburg-Noord zal het bestuur van stadsdeel Centrum begin volgend jaar een of twee bijeenkomsten organiseren met een vertegenwoordiging van bewoners van de Oostelijke Eilanden. Dat deelde stadsdeelvoorzitter Alexander Scholtes dinsdag 22 november mee in vergadering van de stadsdeelcommissie. Hij reageerde daarmee op een vraag die twee weken eerder door een bewoner was gesteld tijdens een speciale vergadering van de stadsdeelcommissie in de Oosterkerk.

Petitie tegen verkoop sociale woningen van het Entrepotdok-complex

Petitie tegen verkoop sociale woningen van het Entrepotdok-complex

De Bewonerscommissie Entrepotdok is een petitie gestart tegen het voornemen van woningcorporatie de Alliantie om 140 sociale woningen van het Entrepodok-complex te verkopen. De bewonerscommissie had in 2021 negatief geadviseerd over dit voornemen (zie www.bcentrepotdok.nl ). De bewoners menen dat verkoop slecht is voor de gemeenschapsopbouw, dat de diversiteit van de bewoners zal afnemen bovendien dat de koopprijs voor de meeste huurders niet op te brengen is.

Raadscommissie mist de kern bij debat over Dijkgracht Oost

Op 27 oktober sprak de Raadscommissie Mobiliteit Openbare Ruimte en Water (MOW) over het na de zomer ingestuurde Raadsadres met betrekking tot de Dijksgracht Oost (DGO). Daarin vragen omwonenden de gemeente om pas op de plaats te maken en een behoorlijk participatietraject over het basale “besluit” DGO in te gaan. Er werd over veel aspecten gediscussieerd maar de kern van de zaak bleef eigenlijk onbesproken, namelijk het feit dat er nooit een behoorlijk politiek besluit is geweest is en dat er expres nooit een inspraakmogelijkheid is geboden.