Museum voor hedendaagse kunst op Oostenburg

Begin 2025 gaat in de Van Gendthallen het Drift Museum open. Dat meldt het digitale platform Oost-Online. De initiatiefnemers van het museum zijn Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, beeldend kunstenaars en oprichters van Studio Drift. De derde initiatiefnemer is Eduard Zanen, eigenaar van het Rijksmonument op Oostenburg. Hij vergaarde een flink kapitaal met de kinderwagen Bugaboo.

Beeld: Studio Drift – Een visualisatie van de Tree of Tenere

Ralph Nauta (1978) en Lonneke Gordijn (1980) richtten in 2007 Studio Drift op. Met een multidisciplinair team van 65 medewerkers werken ze in Amsterdam-Noord en deels in Brooklyn (VS) aan grootschalige, veelal experimentele, bewegende beelden en installaties op het snijvlak van kunst en technologie. “Het Drift Museum is de uitkomst van alles waar we de afgelopen zeventien jaar naartoe hebben gewerkt”, zegt het duo op Architectenweb. “We hopen dat dit een plek wordt die verwondering en emotionele reacties opwekt bij onze bezoekers en waar zij zich meer verbonden voelen met onze planeet en de natuur.”

Ze zochten al zes jaar naar een groot pand in Amsterdam, vertelt Gordijn op Oost-Online. “Toen de Van Gendthallen te koop kwamen, hebben we een plan gemaakt om het complex met meerdere kunstenaars te kopen, maar Eduard Zanen was ons voor. Toch bleef deze locatie in ons hoofd zitten en toen we Zanen begin 2019 belden, was hij gelukkig nog op zoek naar een invulling.” De ondernemer had de hallen in eerste instantie gekocht om er met zijn Bugaboo-zakenpartner hun hoofdkantoor van te maken. Maar het ging tussen hen mis, waarop Zanen zijn zakenpartner uitkocht en enig eigenaar van de vijf oude fabriekshallen werd. ‘Ik ben geen projectontwikkelaar”, zegt hij, “maar ik zie het wel als mijn verantwoordelijkheid om iets met het gebouw te doen.” Hij kon er een kantorencomplex van maken, maar dat was niet z’n ideaal – dat zit meer in publieke toegankelijkheid en duurzaamheid.

De vijf enorme Van Gendt Hallen hebben een grondoppervlakte van 13.300 m2. Vaak wordt er een eerste, soms ook tweede verdieping gecreëerd, waardoor de totale vloeroppervlakte op ruim 26.000 m2 komt. Daarvan is 8000 m2 beschikbaar voor het museum, zestien zalen in de middelste twee hallen van ieder 160 meter lang, 18 meter breed en 20 meter hoog, alles voor de verwachte half miljoen bezoekers per jaar. Daarnaast komen er sportfaciliteiten, kantoren, start-ups gericht op duurzaamheid en natuurlijk horeca. De start-ups zullen de eerste tijd vooral van Zanen zelf en zijn teams zijn. Die ontwikkelen onder meer duurzame matrassen en schoenen van natuurrubber onder de naam WTF (What The Future Foodware). Bij de renovatie gaat men uit van duurzame beginselen en men streeft ernaar het rijksmonument volledig energieneutraal af te leveren.

Mark de Kruijk is aangetrokken als kwartiermaker van het museum. Eerder ontwikkelde hij het Westergasterrein. Of de grote, beoogde stroom toeschouwers, jong en oud, Amsterdammers en toeristen gaat komen, is afhankelijk van het team. En wat de toegangsprijs gaat worden is nog niet bekend, evenmin of de museumjaarkaart gaat gelden. Nog voldoende tijd om dat te onderzoeken.

Met dank aan Oost-Online.  Voor het hele bericht zie https://oost-online.nl/drift-museum-en-nog-veel-meer-straks-in-de-van-gendt-hallen/