Marineterrein gaat nieuwe fase in

De gemeenteraad nam op 8 november 2023 unaniem de uiteindelijke Projectnota Marineterrein aan, waarin belangrijke punten uit de inspraakrondes zijn verwerkt. Ook nam de raad een vijftal moties aan en ook zijn punten meegenomen die door bewoners naar voren waren gebracht. Het gaat bij de moties bijvoorbeeld om kinderopvang op het terrein en een nachtclub voor jongeren, om méér woningen, om maatschappelijke voorzieningen die in samenspraak met omgeving worden ontwikkeld en om “groene muren” (zoals verticale tuinen.

Beeld: BO1018

De werkgroep Ontwikkeling Marineterrein (WOM), bestaande uit bewoners uit de omringende buurten, is inmiddels al meer dan acht jaar actief en richt zich op een optimale ontwikkeling van het Marineterrein. De werkgroep heeft als doel om actief en constructief mee te denken en te praten over, en ook mee te ontwerpen aan de plannen. In overleg met bureau Marineterrein had de Werkgroep na het verschijnen (eind 2021) van de concept Nota van Uitgangspunten een aantal alternatieven ontwikkeld. Belangrijke punten waren onder meer: niet meer dan 185.000 m2 bebouwing, meer woningen dan voorzien (o.a. door de verdiepingshoogte terug te brengen van 4 naar 3 meter), lagere bebouwing langs de randen van het terrein, meer aangesloten groen en het doorbreken van saaie strokenbouw.

De uiteindelijke Projectnota was uiteindelijk op essentiële punten aangepast, en verschilde dus nogal van de concept Nota van Uitgangspunten. Zo is de verhouding groen- bebouwd verbeterd en er komt, conform de voorstellen van de Werkgroep, inderdaad maximaal 185.000 m2 bebouwing. Ook besloot men tot maximaal twee gebouwen van 40 meter hoog. Het groen wordt meer aaneengesloten en loopt door tot aan de Dijkgracht en de bebouwing langs de randen van het terrein wordt aanzienlijk lager dan eerst was voorgesteld. Tenslotte zal er meer woningbouw komen die bedoeld is voor bewoners uit de stad en de omliggende buurten en beschikbaar zal komen conform het toewijzingsbeleid van de gemeente. Woonruimte wordt dus, anders dan aanvankelijk bedacht, niet meer exclusief gereserveerd voor werknemers en studenten van bedrijven en instellingen op het Marineterrein.

Met het aannemen van de Projectnota en het voornemen van de gemeente om het Marineterrein van het Rijk te kopen, treedt een nieuwe fase in. De gemeente zal op zoek moeten naar voldoende financiering. Anders dat zal de ontwikkeling van het terrein in handen komen van projectontwikkelaars. Daarnaast moet helder worden hoe de Participatieparagraaf in de Projectnota precies handen en voeten zal krijgen. Wordt de rol van bewoners beperkt of kan, conform toezeggingen van de wethouder, de werkgroep actief mee blijven denken over de invulling van de plannen. De komende tijd zal samen met het Projectbureau Marineterrein aan de invulling van de Participatieparagraaf worden gewerkt.

De Werkgroep roept mensen uit omliggende buurten op om zich aan te sluiten. De Werkgroep komt ongeveer eens per twee maanden bijeen. Wie belangstelling heeft om mee te doen is van harte welkom en kan zich aanmelden via info@buurtorganisatie1018.nl