Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat de Weesperstraat is veranderd van de huidige racebaan in een vriendelijke tweebaansweg waarover auto’s zich met een kalm gangetje voortbewegen. Nadat het bestuur van stadsdeel Centrum en de stadsdeelcommissie al in januari hun voorkeur voor zo’n metamorfose hadden uitgesproken, blijkt nu ook wethouder Melanie van de Horst er wel voor te voelen. Dat kan althans worden opgemaakt uit de brief die zij onlangs aan de raad stuurde. In die brief meldt zij de raadsleden wat de evaluatie van de veelbesproken ‘knip’ in de Weesperstraat die de buurt vorige zomer op zijn kop zette, heeft opgeleverd. Wat haar betreft is een harde knip definitief van de baan.
Centraal in haar brief staat de constatering dat de proef met de knip weliswaar een heleboel nuttige informatie heeft opgeleverd, maar dat ook duidelijk is geworden dat de voordelen van een zo drastische afsluiting van een belangrijke doorgaande weg bij lange na niet opwegen tegen de nadelen. Als belangrijk voordeel noemt de wethouder niet alleen de verbeterde luchtkwaliteit in en rondom de Weesperstraat, maar vooral ook het feit dat als gevolg van de knip in de hele stad minder mensen de auto namen. In Amsterdam werden gedurende de periode van de pilot 3% minder unieke auto’s (11.000 auto’s) geteld en werden 5% minder voertuigkilometers afgelegd. Op de A10 werd het wel iets drukker, maar veel minder dan op grond van deze cijfers mocht worden verwacht.
Tegenover dit voordeel staan echter verschillende nadelen, waaronder zij met name de toegenomen drukte in de Kattenburgerstraat noemt. In die toch al drukke straat reden in de zes weken die de proef duurde, maar liefst 40% meer auto’s dan normaal. Het spreekt voor zich dat dat ook negatieve gevolgen had voor de luchtkwaliteit. Een ander nadeel van de proef was de vertraging die nood- en hulpdiensten bij de verschillende afsluitingen opliepen. De langere rijtijden hebben weliswaar niet geleid tot overschrijding van de normen voor aanrijtijden, meldt de wethouder, maar zij hebben wel gezorgd voor vertragingen en zorgen en stress bij het rijdend personeel. Ook het aanvullend openbaar vervoer (AOV) en leerlingenvervoer ondervonden onnodige hinder
Hoe gaan we nu om met de vraag vanuit de gemeenteraad om de aantallen auto’s op de Wibaut-as te verminderen, vraagt de wethouder zich aan het eind van haar brief af. Zij vervolgt: ‘Duidelijk is geworden dat een “harde knip” op de Weesperstraat als structurele oplossing nu niet wenselijk is. Een verkeersmaatregel waarbij maar zeer beperkt uitzondering gemaakt kan worden geeft te weinig bewegingsvrijheid om maatwerk toe te passen.’ Voor de Weesperstraat noemt zij in plaats van het doorvoeren van een harde knip drie andere opties, te weten invoering op de huidige vierbaansweg van een maximumsnelheid van 30 km/uur; een versmalling van de straat naar twee maal één rijbaan met daaraan automatisch gekoppeld een verlaging van de maximumsnelheid; en op wat langere termijn toepassing van een vorm van Intelligente Toegang, waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen doelgroepen die wel en niet worden doorgelaten.
De wethouder spreekt in haar brief geen voorkeur uit voor een van de drie genoemde opties, maar maakt wel duidelijk geen gras te willen laten groeien over het aanpakken van de Weesperstraat. Zij nodigt de raadsleden aan het eind van haar brief met zoveel woorden uit om met haar mee te denken over de meest wenselijke oplossing voor de straat. ‘Hoe één of meer van deze opties verder kan worden uitgewerkt moet nader worden bekeken. Ik hoor hier graag ook de gedachten van uw raad over.’