Wethouder Melanie van der Horst zal proberen om nog voor de zomer te komen met een voorstel voor de toekomstige inrichting van de Weesperstraat. Die toezegging deed zij donderdag 14 maart in de raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water. Op tafel lag daar de evaluatie van de in de zomer van 2023 gehouden proef met een knip in de drukke verkeersader richting IJ-tunnel. Maar de commissieleden wilden vooral van de wethouder weten hoe nu verder met Amsterdams grootste verkeerskundige hoofdpijndossier.
Als uit de ruim een uur durende discussie in de commissie één ding duidelijk werd, dan was dat wel dat voor een zo rigoureuze maatregel als het aanbrengen van een knip in een belangrijke doorgaande weg na de proef nog maar heel weinig draagvlak bestaat. Dat komt niet alleen door de problemen die de nood- en hulpdiensten en anderen bij de slagbomen ondervonden, maar ook door het negatieve effect van de knip op naburige straten, vooral op de Kattenburgerstraat. Maar terwijl de woordvoerders van onder meer VVD en FvD uit de evaluatie de conclusie trokken dat de proef met de knip, in de woorden van VVD-raadslid Wijnants, “een debacle" was geworden en nauwelijks of geen bruikbare informatie had opgeleverd, steunden met name D66 en GroenLinks de wethouder in haar opvatting dat de proef juist heel leerzaam was geweest. Vooral het feit dat het autoverkeer tijdens de proef in de hele stad was afgenomen en dat er zich op de A10 geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan, beschouwden zij als waardevolle informatie.
Dit verschil in waardering voor de proef viel niet geheel toevallig samen met een verschil in visie tussen de partijen op de toekomst van de Weesperstraat. Dat bleek ook toen het ging over de vraag hoe nu verder. VVD en FvD pleitten voor handhaving van de huidige vier rijbanen en de maximumsnelheid van 50 km/uur, waarbij Wijnants overigens zei op termijn wel brood te zien in systemen voor intelligente toegang die het de gemeente mogelijk moeten maken om delen van de stad alleen voor bepaalde doelgroepen toegankelijk te maken. Tegenover deze voorstanders van de status quo stonden de woordvoerders van de coalitiepartijen D66 en GroenLinks die beiden pleitten voor versmalling van de straat naar twee maal één rijbaan en voor invoering van een maximumsnelheid van 30 km/uur.
In haar afsluitende beschouwing stelde wethouder Van der Horst dat de proef naar haar mening wel degelijk leerzaam was geweest, al was het maar omdat duidelijk was geworden dat een harde knip niet de ideale manier is om het verkeer in een straat als de Weesperstraat te reguleren. “We nemen daarom wat mij betreft nu ook afscheid van het woord ‘knip’. In plaats daarvan willen we voortaan uitgaan van verkeersfilters omdat dat echt een andere benadering is. Het betekent dat veel mensen er nog steeds wel door mogen, maar sommigen niet meer, in feite zoals we nu in de binnenstad ook al straten hebben afgesloten voor bepaalde vormen van verkeer. We moeten bij het praten over het al dan niet verlenen van toegang trouwens ook veel minder naar locaties gaan kijken en veel meer naar doelgroepen. Ook dat hebben we van deze proef geleerd.”
De wethouder zei uit de discussie te hebben opgemaakt dat het nu haar beurt was om met een voorstel voor een vervolggesprek te komen. Wat haar betreft komt zij nog voor de zomer met een voorstel naar de commissie, met daarin onder mee de optie om te kiezen voor een maximumsnelheid in de Weesperstraat van 30 km/uur en een versmalling naar twee maal één rijbaan. Invoering van een systeem van intelligente toegang zal naar haar mening wat meer tijd gaan kosten, zeker omdat er heel zorgvuldig moet worden gekeken naar de doelgroepen die voor voorrang in aanmerking komen. De wethouder besloot haar betoog met de hartenkreet dat er hoognodig iets moet worden gedaan aan de leefbaarheid in de Weesperstraat. ‘”Niets doen is nu echt geen optie meer.”