Gemeente start met plas-dras, bewoners gaan naar de rechter, audit veiligheid fietspad.
Omwonenden van de Dijksgracht-Oost stappen naar de rechter om te voorkomen dat de gemeente nu al begint met de aanleg van een plas-dras zone ten behoeve van het geplande fietspad langs het water. Volgens de gemeente kan het werk niet worden uitgesteld omdat dat een jaar vertraging zou betekenen. Bewoners vinden dat moet worden gewacht omdat het fietspad deel uitmaakt van het hele project ligplaatsencluster, dus onderdeel is van de brede belangenafweging die naar verwachting rond de zomer in de gemeenteraad zal plaatsvinden.
Die discussie zou volgens de bewoners onder druk komen te staan als een stukje van het hele project al klaar is en er zo’n 5 miljoen gemeenschapsgeld is geïnvesteerd. En daarbij zijn de geplande werkzaamheden feitelijk onomkeerbaar. Het slib in de Dijkgracht Oost is overal ernstig vervuild, en als de damwanden eenmaal geplaatst zijn, kunnen ze niet zomaar weer uit de grond getrokken worden zonder grote gevolgen voor het milieu. Ook wijzen de bewoners erop dat de gemeente volgens de verleende omgevingsvergunning pas mag beginnen met werkzaamheden in de Dijksgracht-Oost als er een saneringsplan is vastgesteld. Waternet heeft al eerder bericht dat dat pas na de zomer het geval zal zijn.
Er zijn twee vergunningen afgegeven, een door waternet en een door de gemeente. Tegen beide hebben de bewoners bezwaar aangetekend. Het bezwaar tegen de watervergunning loopt al sinds november. Er heeft inmiddels een hoorzitting plaatsgevonden, maar er is nog geen beslissing. Het bezwaar tegen de omgevingsvergunning is eind januari ingediend. En de bewoners vragen de rechter om een voorlopige voorzienig om te verhinderen dat de gemeente nu aan het werkt gaat. Vooralsnog is de zitting gepland op 11 maart.
Bewoners probeerden eerst de politiek te overtuigen van hun argumenten, maar de wethouder verwees hen terug naar het stadsdeel (“wij betalen maar zij bepalen”). En de stadsdeelcommissie had wel kritische vragen maar legde geen druk op het bestuur om de planning te wijzigen.
De gemeente blijft op het standpunt staan dat het fietspad los staat van het ligplaatsencluster. Er is immers al in 2018 over het fietspad besloten, en het is bedoeld als fietsverbinding vanuit Oostenburg Noord naar – zo zei men toen – het Centraal Station. Bewoners zien het anders, en wijzen erop dat het fietspad straks de enige toegang is tot de steigers. Ook is er sinds 2018 nogal wat aan omstandigheden en inzichten gewijzigd, dus mocht het besluit vallen dat de ligplaatsen toch niet doorgaan, dan zou men altijd nog kunnen kiezen voor een ander soort fietspad, mogelijk een ontwerp waarbij deze– zeer dure en ingrijpende – plas-dras zone niet nodig is.
Een initiatief van bewoners heeft geleid tot een onafhankelijke audit over de veiligheid van het beoogde fietspad. In het recent verschenen rapport wordt gekeken naar de veiligheidssituatie van het fietspad, de kruising met de Kattenburgerstraat, en de Dijkgracht West. Met betrekking tot de kruising is volgens de onderzoekers sprake van een verhoogd veiligheidsrisico dat wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van factoren. Een centraal element is dat het zicht op doorgaand, wachtend en overstekend verkeer, bij het oprijden en bij het oversteken van de kruising, beperkt is. Ook is er gebrek aan voldoende opstelruimte voor de fietsers in het midden van de straat. Op de Dijkgracht West is de bestaande situatie niet helemaal conform de normen, maar dat leidt op dit moment niet tot problemen. Pas bij een toename van fietsers en/of autoverkeer komt de verkeersveiligheid daar in het geding. Er wordt gesuggereerd de aantrekkelijkheid van de Dijksgracht West voor doorgaand fietsverkeer te verminderen door betere bebording.
De gemeente heeft een overzicht gegeven van de werkzaamheden de komende tijd. In de week van 26 februari wordt begonnen met voorbereidende werkzaamheden langs de kade van de Dijkgracht Oost , en vanaf 5 maart begint men met het intrillen van de damwanden die nodig zijn voor de aanleg van de plas dras zone. De gemeente geeft alle informatie over de planning in deze brief.