490 miljoen jaar oud fossiel in Artis-Micropia

Bij Micropia, ‘s werelds eerste microbenmuseum op het terrein van Artis aan de Plantage Kerklaan, valt sinds kort een bijzonder fossiel te bewonderen. Het gaat om een stromatoliet van ongeveer 490 miljoen jaar oud, een gesteente gevormd door de activiteit van micro-organismen in prehistorische ondiepe wateren.

Beeld: Micropia, Emmelie-Kuijper

Stromatolieten worden beschouwd als de vroegste structuren die zijn ontstaan door levende organismen. De oudste gevonden exemplaren zijn zo’n 3,5 miljard jaar oud. Ze zijn van onschatbare waarde voor het begrijpen van de vroege geschiedenis van het leven op aarde, omdat ze een cruciale rol speelden in het vroegste ecosysteem en bijdroegen aan de productie van zuurstof. Tegenwoordig zijn ze tamelijk zeldzaam en groeien alleen nog in wateren met een verhoogde zoutconcentratie,

De stromatoliet in Micropia is afkomstig uit Saratoga Springs in de Amerikaanse staat New York. Op deze plek werden stromatolieten in 1825 voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Dit exemplaar vond na een reeks van overdrachten zijn thuis in de collectie van Artis, waar het voorheen tentoongesteld werd in het Geologisch Museum. Sinds de sluiting van dit museum in 2011 verbleef het fossiel in de opslag. Eind maart 2024 is het overgebracht naar Artis-Micropia.