Vanuit het Extra Traject Dijksgracht Oost is, conform het advies van de stadsdeelcommissie van juli 2023 (Zie ook het bericht op de website van 28 oktober 2023) een document opgesteld met alle relevante feitelijke informatie over het aan te leggen ligplaatsencluster in de Dijksgracht Oost. Deze informatie kan door de stadsdeelcommissie, en vervolgens door het college en uiteindelijk de gemeenteraad worden betrokken bij de brede belangenafweging rond het bestemmingsplan en de gedachtenvorming rond de nut en noodzaak van het hele project. De stadsdeelcommissie zal op 16 juli spreken over het onderwerp. Naast bovengenoemd document worden voor deze vergadering ook alle zienswijzen die in het kader van de bestemmingsplanprocedure zijn ingediend (geanonimiseerd) openbaar gemaakt. Alle stukken zijn ongeveer een week voor de vergadering op de website te vinden (centrum.notubiz.nl)
Het document Extra Traject is opgesteld door het “kernteam” dat bestond uit twee ambtenaren, twee bewoners, vanuit het Eilandenoverleg en Buurtorganisatie1018, een onafhankelijk voorzitter en het hoofd van het stedelijk team participatie. Het heeft uitdrukkelijk niet de status van een stuk “van de gemeente’’. Het is ook niet goedgekeurd door de betrokken gemeentelijke afdelingen en noch de wethouder noch de stadsdeelbestuurder hebben zeggenschap gehad over de tekst.
In het document wordt ingegaan op de verschillende kanten van het project. Zo is er een uiteenzetting van de systematiek van het vaarbeleid van de gemeente (hoe werkt het met aantallen exploitatievergunningen en beschikbare ligplaatsen?) en in het verlengde daarvan wordt gekeken wat te zeggen valt over nut en noodzaak van de bouw van 40 ligplaatsen voor grote rondvaartboten in de Dijksgracht Oost. En daarnaast wordt ingegaan op de mogelijke nadelen voor omwonenden. Het gaat dan over de veelheid van ontwikkelingen in de buurt, de geluidsoverlast, en de gevolgen voor de natuur. Ook geeft het document inzage in de geraamde kosten.
De kerngroep kwam in de loop van het proces ook gezamenlijk tot de conclusie dat bij ontwikkeling van projecten met impact voor de leefomgeving, de belangen van bewoners in een vroeg stadium aan de orde zouden moeten komen. In dat kader werd geconstateerd dat er in de huidige stedelijke bestuursstructuur geen duidelijke plek is waar visiedocumenten of beleid op buurt- of wijkniveau worden vastgesteld. In het document pleit de kerngroep ervoor dat er binnen de gemeente een structuur komt, een dynamiek, om visiedocumenten en beleid te ontwikkelen op buurtniveau. Bij het opstellen van deze documenten zullen bewoners ook betrokken zijn. En deze buurtplannen zouden vervolgens integraal onderdeel uit moeten maken van de besluitvorming van projecten door stadsdeel, college en raad.