Na lange tijd sprak de stadsdeelcommissie (SDC) op 18 juni weer eens over de verkeersveiligheidssituatie bij de Oosterkerk. De kernvraag is of de middenberm op de Eilandenboulevard bij de Oosterkerk wel of niet over een langer stuk verhoogd zou moeten worden. Twee adviescommissies waren tot twee verschillende adviezen gekomen. Het “Expertiseteam Openbare Ruimte en Mobiliteit” stelt dat een lange hoge middenberm wenselijk is, maar het “Toetsteam Openbare Ruimte & Mobiliteit” (TT) heeft een zwaarwegender stem en pleit daar nou juist tegen. Het Dagelijks Bestuur (DB) wil het advies van het Toetsteam niet volgen, wil wel graag een lange hoge middenberm, en vroeg hiervoor instemming van de SDC.
Het punt van de veiligheid van de kruising speelt al sinds 2019. De laatste keer dat het onderwerp in de SDC werd besproken was september 2023 (zie het bericht op deze website). Veel bewoners willen dat de stoplichten terugkomen om de oversteek voor fietsers en voetgangers veiliger te maken. Ook de Amsterdamse tak van Cliëntenbelang heeft laten weten voor terugplaatsen van de stoplichten te zijn. De gemeentelijke Werkgroep Blackspot heeft echter in begin 2023 in gesteld dat stoplichten niet wenselijk zijn omdat zij weliswaar “een gevoel van veiligheid creëren, maar ook leiden tot minder waakzaamheid”.
Een belangrijk veiligheidsrisico op de kruising vormen automobilisten die even over de middenberm gaan om bij de bushalte een stilstaande bus te passeren. Dit zou onmogelijk gemaakt moeten worden door, zo adviseert het expertiseteam, de middenberm ter plekke over een flink stuk te verhogen. De hulpdiensten hebben echter aangegeven deze optie onwenselijk te vinden omdat zij, als dat nodig is, wel over de middenstreep willen kunnen rijden.
De SDC sprak op 18 juni over de afwegingen die voorliggen. Sommige leden vroegen zich, met bewoners en Cliëntenbelang, af of de stoplichten voor de fietsers en voetgangers niet toch terug zouden moeten komen. Anderen wezen erop dat er op de Eilandenboulevard tegenwoordig een maximumsnelheid van 30 km geldt. Als die continu en streng gehandhaafd zou worden, zou de veiligheid vanzelf beter worden en zouden stoplichten niet nodig zijn. Ook vroeg men zich af of de belangen van de hulpdiensten wel een voldoende grote rol hebben gespeeld bij de afweging die het dagelijks bestuur gemaakt heeft. De SDC kwam nog even niet tot een conclusie. Wordt vervolgd op 2 juli.