Het geplande fietspad langs de Dijksgracht blijft een heikel punt. Zoals eerder op deze plek gemeld mikt de gemeente op een snelle fietsroute vanaf Oostenburg Noord langs de Dijksgracht Oost richting het centrum en het Centraal Station. Veel bewoners zijn hier tegen, in het bijzonder vanwege de verkeerssituatie op het kruispunt met de Kattenburgerstraat. Ook een onafhankelijk verkeersbureau kwam een jaar geleden al tot de conclusie dat op het kruispunt de veiligheid voor de fietsers niet geborgd is, en ook de laatste aanpassingen aan het ontwerp bieden volgens dit bureau geen soelaas. Tijdens een bespreking in de stadsdeelcommissie (SDC) op 28 januari bleef het dagelijks bestuur (DB) echter onveranderd van mening dat met dit ontwerp sprake is van “een veilige inrichting van het kruispunt’” met de opmerking daarbij dat “natuurlijk geen enkele kruising altijd 100% veilig is”. Ook vanuit de stadsdeelcommissie kwam geen krachtig pleidooi af te zien van dit plan. Het lijkt er dan ook op dat het idee van bestuur en van leden van de SDC dat dit fietspad heel belangrijk is, na meer dan 7 jaar van discussie nog altijd zwaarder weegt dan het geconstateerde aanzienlijke risico op ernstige ongelukken.
Beeld: BO1018
Om het dagelijks bestuur én de leden van de SDC goed te informeren over het uiteindelijke ontwerp en een beeld te geven hoe het er straks uit gaat zien, hadden de verantwoordelijke ambtenaren samen met bewoners anderhalve week voor de vergadering van de SDC ter plekke een schouw georganiseerd. De portefeuillehouder van het DB, Nienke van Renssen, liet zich uitgebreid informeren en zag onder andere hoe het spoorviaduct het zicht van de auto’s op overstekende fietsers, en vice versa, straks zal belemmeren. Ook was illustratief hoeveel auto’s, komende van de Piet Hein kade, met bizar hoge snelheid onder het viaduct vandaan komen scheuren.
Zeer teleurstellend was dat niemand van de leden van de stadsdeelcommissie was gekomen om een reëel beeld te krijgen van de toekomstige verkeerssituatie. Ook op het ambtelijke aanbod om nog een extra schouw in te lasten kwam geen respons.
Enkele dagen later was er een zeer informatieve informatiebijeenkomst, ook georganiseerd door ambtenaren en bewoners samen. Bewoners van Oostenburg, Kattenburg en Wittenburg werden eigenlijk voor het eerst geïnformeerd over de nadelen en risico’s van het fietspad. Zij zagen in dat het hun eigen veiligheid raakt als dit fietspad wordt aangelegd. Dat betreft zowel degenen die over de Kattenburgerstraat komen aanfietsen en de overstekers op hun weg gaan vinden, als ook de bewoners van Oostenburg die het fietspad langs de Dijksgracht Oost nemen en moeten oversteken op de Kattenburgerstraat. Aanwezigen gingen dan ook samen brainstormen over mogelijke aanpassingen, waaronder gedachten hoe het pad een meer recreatief karakter zou kunnen krijgen – het concept waarvoor omwonenden als sinds 2018 pleiten. Alles om de geconstateerde risico’s daadwerkelijk te verminderen.
Op 28 februari waren enkele bewoners naar de SDC gekomen om in te spreken. Zij vroegen zich af waarom een ultra kort geformuleerd “akkoord” van de ambtelijke adviescommissie (het zogenaamde Toetsteam), een A-4tje zonder gespreksverslag, argumentatie of onderbouwing, zwaarder weegt dan een uitgebreid en gedetailleerd rapport waarin een onafhankelijk bureau de veiligheidsrisico’s benadrukt. Het is niet echt te voorspellen hoeveel fietsers straks gebruik zullen maken van het fietspad, dus ook niet of de nieuwe “opstelvakken” in het midden van de Kattenburgerstraat, noodzakelijk voor een enigszins veilige oversteek, toereikend zullen zijn in de spits. Per vak, per rijrichting, is plaats voor maximaal 2 of 3 overstekende fietsen. Zo niet, hoe zullen de Amsterdamse fietsers zich dan ter plekke gaan gedragen? Ook wezen de bewoners erop dat de wethouder zich meerdere malen heeft uitgesproken over de noodzaak de veiligheid van fietsers in de stad te verbeteren en daartoe ook nieuw beleid ontwikkelt. De vraag is hoe dit fietspad, waarmee de stad er een voor fietsers niet veilige kruising bij krijgt, zich verhoudt met die ontwikkeling. Moet er niet toch gewoon een ander soort, recreatief, pad worden bedacht, iets anders dan dit kaarsrechte pad met een strakke betonnen bestrating?
De discussie in de SDC werd gevoerd door Groen Links, PvdA en Bewoners Amsterdam. Neeria Oostra Malaver van Groen Links ging gedetailleerd in op een heel aantal aanzienlijke risico’s en pleitte voor concrete maatregelen, bijvoorbeeld om de snelheid van de fietsers fundamenteel naar beneden te brengen. Zij zag ook duidelijk de voordelen van een ander soort, recreatief, fietspad, en werd daarin gesteund door Bewoners Amsterdam.
Maar al met al lijkt er weinig kans dat de SDC zich tegen het voorliggende ontwerp zal uitspreken. D66 en VVD lieten de hele discussie langs zich heen gaan. Zij zagen voor hun partij op dit punt kennelijk geen rol weggelegd. Ook het dagelijks bestuur ging uit van een gelopen race. Veiligheid van fietsers blijkt aldus ondergeschikt aan een belang waarvan het zelfs de vraag is of het straks door geïnformeerde (of door schade en schande wijs geworden) beoogde gebruikers wordt onderschreven.
Maar wie weet heeft de discussie bij deze of gene toch nog nieuwe inzichten gebracht. Op 11 februari wordt de discussie vervolgd en is er altijd nog ruimte voor de SDC om met een afwijkend advies te komen.
Zie voor de voorgeschiedenis de eerdere nieuwsberichten in 2024, zoals 27 december, 30 augustus, 29 april en 29 februari.